zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf BYOD-tips voor extra veiligheid

8 november 2012 - Bijna een kwart van de werknemers denkt dat de werkgever niet verantwoordelijk is voor illegaal softwaregebruik op eigen apparaten. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van BSA, zo meldt 6Minutes. Dit is ten onrechte. Ongeacht het soort apparaat, kan de werkgever aansprakelijk gesteld worden voor de software die de werknemer gebruikt op de werkplek.


Inmiddels gebruikt al tien procent van alle werknemers een eigen smartphone, laptop of tablet op de werkplek. Hierop kunnen ze ongestoord illegale software downloaden, wat tien procent ook doet - mannen vaker dan vrouwen. Werkgevers moeten beseffen dat ze aansprakelijk kunnen gesteld worden wanneer hun medewerkers op het werk illegale software gebruiken, ook als het gaat om hun eigen smartphone of computer. "Het ongeoorloofd gebruik van software, ook op eigen computers en smartphones van werknemers, stelt organisaties bloot aan belangrijke veiligheidsrisico’s, zoals schadelijke bestanden, identiteitsdiefstal en dataverlies. Duidelijke richtlijnen rond BYOD kunnen bovendien juridische problemen voorkomen,’ zegt Julian Swan, Marketing Director van de BSA.Concrete tips
Om te voorkomen dat uw organisatie ongewild illegaal bezig is en onnodige financiële, veiligheids- en reputatierisico’s loopt, hieronder enkele concrete tips.

1. Ontwikkel een duidelijk bedrijfsbeleid rond BYOD
Neem een duidelijk standpunt in omtrent BYOD en communiceer dit aan alle medewerkers. Het is voor werkgevers ook belangrijk hun personeel te wijzen op de mogelijke aansprakelijkheid van de werkgever wanneer op de bedrijfssystemen software zonder geldige licentie wordt aangetroffen. 

2. Voer regelmatig softwareaudits uit

Uit onderzoek blijkt dat twintig procent van het personeel geen weet heeft van een BYOD-beleid in het bedrijf; jongere werknemers houden er bovendien gewoon geen rekening mee. Medewerkers moeten hierin worden 'opgevoed', en tegelijk moeten bedrijven geregeld softwareaudits uitvoeren om zich ervan te vergewissen dat hun licentieregels worden nageleefd. Sancties bij overtreding kunnen het best vantevoren worden vastgelegd en duidelijk gecommuniceerd worden. 

3. Verzamel persoonlijke softwarelicenties

Sommige bedrijven stellen het verplicht dat elke werknemer de licentie van hun software meeneemt naar het werk. Een kopie hiervan wordt bewaard in de kluis. Zodra de werknemer het programma niet meer nodig heeft, maakt het IT-personeel de installatie van het programma ongedaan. 

4. Stap over naar desktopvirtualisatie en partitionering
Een organisatie kan ook overstappen naar virtuele desktops en afzonderlijke partities maken op een apparaat. Met deze partities is het vervolgens mogelijk de IT-omgeving van het bedrijf te scheiden van de persoonlijke IT-omgeving. Een virtuele desktop en partitionering zorgen ervoor dat de gebruiker alleen toegang heeft tot zijn persoonlijke software als hij buiten de bedrijfscontext werkt. De software op de virtuele desktop staat onder controle van het bedrijf en zijn IT-afdeling, die ook instaat voor de legaliteit van de geïnstalleerde software. 

5. Let op met de algemene IT-beveiliging

Houd uw basisbeveiliging in de gaten, denk aan de firewall, virusscanners en controle op de netwerktoegang. Zo kunt u bijvoorbeeld voorkomen dat medewerkers toegang tot het bedrijfsnetwerk krijgen als ze (illegale) software op hun eigen laptop of smartphone.


Bron: 6minutes.be
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Verschil levensverwachting hoog- en laagopgeleid groeit
 Duitse graadmeter: wereldwijde recessie zet door
 Hoe weet u of iemand over de juiste mindset beschikt?
 

Gerelateerde nieuwsitems

 BYO is geen keuze
 Eén op de drie Europese organisaties weigert BYOD te implementeren
 BYOD vraagt om een gedegen securitybeleid
 BYOD: begin nu al met de update van uw apparatuur
 
 
reacties
 
Robert  |   | 
18-08-2013
 | 
04:03 uur
Stel een werknemer heeft videobewerkingssoftware op zijn laptop die software gebruikt hij voor zijn hobby fotografie. En voor persoonlijk gebruik is deze software gratis echter bij zakelijk gebruik moet een licentie aangeschaft worden. Maar zakelijk gebruikt hij deze software niet omdat hij dit helemaal niet relevant is tot zijn werk. Wat dan?

Wat als het bedrijf een boete krijgt doordat een werknemer geen licentie heeft, ga je dat als bedrijf verhalen op je werknemer? Wat misschien niet mag omdat er maximum aan boete bedrag gesteld is. (hoeveel weet ik even niet, dacht half dag salaris)

Hoe zit het met muziek en films etc? Vallen hier niet onder? Alleen software?

Neem aan dat iemand een bedrijfslicentie nodig heeft. Soms kan een werknemer niet eens een bedrijfslicentie kopen omdat hij zelf geen KVK nummer heeft.
Unishore Bedrijfskleding  |   | 
31-07-2014
 | 
15:50 uur
Ook wij kennen gevallen binnen onze directe omgeving waar dit bij voorgekomen is. Let goed op, want het gaat zo aan je neus voorbij.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
De éénjarige opleiding tot Qualified Bedrijfskundige
Leer bedrijfskundige kennis integraal toe passen in complexe en continu veranderende situaties. Een unieke opleiding waar aandacht is voor kennis, vaardigheden én jouw persoonlijke ontwikkeling! Start 29 oktober, download nu de brochure!
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Stuur je medewerkers veilig en voordelig de weg op
Belang van een goede werkgeversverklaring
Waar voldoet een goede website voor jouw bedrijf aan?
De juiste planning voor een feilloze bedrijfsverhuizing
reacties
Hoe kunt u slaaptekort van uw medewerkers oplossen? (1) 
De klant is koning, maar is uw medewerker dat ook?  (1) 
Ultieme teambuilding: met het team op vakantie (1) 
HR-beslisser: starters met traineeship mogen meer verdienen dan starters zonder (1) 
De hoge werkdruk grootste probleem in organisaties (1) 
Luieroorlog lijkt voorbij (1) 
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
top10
Hoe kunt u slaaptekort van uw medewerkers oplossen?
Zeven tips voor sneller burn-out herstel (video)
Vijf slimme manieren die u helpen uw concurrenten te overtreffen
Nieuwe tech tools die uw wervingsproces kunnen moderniseren
Automobilist kijkt naar werkgever voor opladen elektrische zakelijke auto
Dekkingsgraad duikt onder kritieke grens
Vijf fabels over het hergebruiken van software
Ruim 220. 000 mensen werken niet vanwege zorgtaken
Bijna net zoveel vacatures als werklozen
Economisch beeld fractie minder gunstig
meer top 10