zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf BYOD-tips voor extra veiligheid

8 november 2012 - Bijna een kwart van de werknemers denkt dat de werkgever niet verantwoordelijk is voor illegaal softwaregebruik op eigen apparaten. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van BSA, zo meldt 6Minutes. Dit is ten onrechte. Ongeacht het soort apparaat, kan de werkgever aansprakelijk gesteld worden voor de software die de werknemer gebruikt op de werkplek.


Inmiddels gebruikt al tien procent van alle werknemers een eigen smartphone, laptop of tablet op de werkplek. Hierop kunnen ze ongestoord illegale software downloaden, wat tien procent ook doet - mannen vaker dan vrouwen. Werkgevers moeten beseffen dat ze aansprakelijk kunnen gesteld worden wanneer hun medewerkers op het werk illegale software gebruiken, ook als het gaat om hun eigen smartphone of computer. "Het ongeoorloofd gebruik van software, ook op eigen computers en smartphones van werknemers, stelt organisaties bloot aan belangrijke veiligheidsrisico’s, zoals schadelijke bestanden, identiteitsdiefstal en dataverlies. Duidelijke richtlijnen rond BYOD kunnen bovendien juridische problemen voorkomen,’ zegt Julian Swan, Marketing Director van de BSA.Concrete tips
Om te voorkomen dat uw organisatie ongewild illegaal bezig is en onnodige financiële, veiligheids- en reputatierisico’s loopt, hieronder enkele concrete tips.

1. Ontwikkel een duidelijk bedrijfsbeleid rond BYOD
Neem een duidelijk standpunt in omtrent BYOD en communiceer dit aan alle medewerkers. Het is voor werkgevers ook belangrijk hun personeel te wijzen op de mogelijke aansprakelijkheid van de werkgever wanneer op de bedrijfssystemen software zonder geldige licentie wordt aangetroffen. 

2. Voer regelmatig softwareaudits uit

Uit onderzoek blijkt dat twintig procent van het personeel geen weet heeft van een BYOD-beleid in het bedrijf; jongere werknemers houden er bovendien gewoon geen rekening mee. Medewerkers moeten hierin worden 'opgevoed', en tegelijk moeten bedrijven geregeld softwareaudits uitvoeren om zich ervan te vergewissen dat hun licentieregels worden nageleefd. Sancties bij overtreding kunnen het best vantevoren worden vastgelegd en duidelijk gecommuniceerd worden. 

3. Verzamel persoonlijke softwarelicenties

Sommige bedrijven stellen het verplicht dat elke werknemer de licentie van hun software meeneemt naar het werk. Een kopie hiervan wordt bewaard in de kluis. Zodra de werknemer het programma niet meer nodig heeft, maakt het IT-personeel de installatie van het programma ongedaan. 

4. Stap over naar desktopvirtualisatie en partitionering
Een organisatie kan ook overstappen naar virtuele desktops en afzonderlijke partities maken op een apparaat. Met deze partities is het vervolgens mogelijk de IT-omgeving van het bedrijf te scheiden van de persoonlijke IT-omgeving. Een virtuele desktop en partitionering zorgen ervoor dat de gebruiker alleen toegang heeft tot zijn persoonlijke software als hij buiten de bedrijfscontext werkt. De software op de virtuele desktop staat onder controle van het bedrijf en zijn IT-afdeling, die ook instaat voor de legaliteit van de geïnstalleerde software. 

5. Let op met de algemene IT-beveiliging

Houd uw basisbeveiliging in de gaten, denk aan de firewall, virusscanners en controle op de netwerktoegang. Zo kunt u bijvoorbeeld voorkomen dat medewerkers toegang tot het bedrijfsnetwerk krijgen als ze (illegale) software op hun eigen laptop of smartphone.


Bron: 6minutes.be
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Kwart bedrijven heeft meer mensen ontslagen als gevolg van de coronacrisis
 Bumperkleven en smartphone grootste ergernis in het verkeer
 Bestuurders kunnen aansprakelijk zijn bij het aangaan van overeenkomsten
 

Gerelateerde nieuwsitems

 BYO is geen keuze
 Eén op de drie Europese organisaties weigert BYOD te implementeren
 BYOD vraagt om een gedegen securitybeleid
 BYOD: begin nu al met de update van uw apparatuur
 
 
reacties
 
Robert  |   | 
18-08-2013
 | 
04:03 uur
Stel een werknemer heeft videobewerkingssoftware op zijn laptop die software gebruikt hij voor zijn hobby fotografie. En voor persoonlijk gebruik is deze software gratis echter bij zakelijk gebruik moet een licentie aangeschaft worden. Maar zakelijk gebruikt hij deze software niet omdat hij dit helemaal niet relevant is tot zijn werk. Wat dan?

Wat als het bedrijf een boete krijgt doordat een werknemer geen licentie heeft, ga je dat als bedrijf verhalen op je werknemer? Wat misschien niet mag omdat er maximum aan boete bedrag gesteld is. (hoeveel weet ik even niet, dacht half dag salaris)

Hoe zit het met muziek en films etc? Vallen hier niet onder? Alleen software?

Neem aan dat iemand een bedrijfslicentie nodig heeft. Soms kan een werknemer niet eens een bedrijfslicentie kopen omdat hij zelf geen KVK nummer heeft.
Unishore Bedrijfskleding  |   | 
31-07-2014
 | 
15:50 uur
Ook wij kennen gevallen binnen onze directe omgeving waar dit bij voorgekomen is. Let goed op, want het gaat zo aan je neus voorbij.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Plan van Aanpak: 3 stappen voor meer e-mail marketingsucces
In dit white paper / Plan van Aanpak legt Spotler uit hoe je 1) je doelen en doelgroepen in kaart brengt, 2) met welke middelen je je doelen en doelgroepen bereikt en 3) wie het uitvoert en wanneer. Download het handige document, inclusief checklist.
Download het Plan van Aanpak
Lees verder
Zo maak je een indrukwekkende online bedrijfspresentatie
reacties
Tien suggesties voor meer 'fun' op de werkplek (1) 
Bouw-cao zet aan tot fraude (1) 
Topmanagers vergaderen 100 procent van hun tijd (1) 
Manager moet werknemer los kunnen laten (4) 
Horeca start glimlachcursus voor medewerkers (1) 
Tips om online de perfecte werknemer te vinden (1) 
'Beleggers hebben binnen 3 tot 6 jaar hun geld terug' (1) 
top10
Van smart tv tot speelgoedpop: deze apparaten in huis bespioneren u
Nederlandse hackers nemen laptops over door ernstige kwetsbaarheden in Zoom
Een op zes mannen vindt dat partner te veel verdient
De favoriete vakgebieden van oud-horecapersoneel
Corona-versoepelingen in aantocht, maar bordspellen onverminderd populair
Kwart bedrijven heeft meer mensen ontslagen als gevolg van de coronacrisis
Jongere vindt werkgever verantwoordelijk voor de gezondheid van medewerkers
DDoS-aanvallen in 2020 krachtiger, complexer en langer
Door pandemie meer behoefte aan duurzame en flexibele mobiliteitsoplossingen
Medewerker overschat zichzelf in het herkennen van cyberincidenten
meer top 10