zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkgever verantwoordelijk voor illegaal softwaregebruik op mobiel

27 juli 2012 - Bijna 25 procent van de Nederlandse werknemers gelooft dat de werkgever niet verantwoordelijk is voor werknemers die illegale software gebruiken op hun eigen mobiele apparaat. Dit is ten onrechte. Op dit moment gebruikt tien procent van de Nederlandse werknemers een eigen smartphone, laptop of tablet op de werkplek. Ongeacht het soort apparaat: de werkgever is in Nederland verantwoordelijk voor de software die de werknemer gebruikt op de werkplek.

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een onderzoek over Bring Your Own Device (BYOD), dat in opdracht van de Business Software Alliance (BSA) is uitgevoerd door onderzoeksbureau Team VierBring Your Own steeds populairder
Het meebrengen van een eigen mobiel apparaat naar de werkplek en het daar gebruiken voor zakelijke doeleinden is steeds populairder bij zowel werkgevers als werknemers. Dit heeft wel tot gevolg dat steeds meer bedrijven richtlijnen opstellen om deze trend te kunnen managen en controleren.
Het is niet verrassend dat BYOD populair is onder werknemers. 37 procent van de respondenten definieert de apparatuur van hun werkgever als overbodig. Ze hebben het gevoel dat hun werkgevers te langzaam reageren op ICT-ontwikkelingen. Een derde (33 procent) van de ondervraagden wil meer inspraak in de hard- en software die hun werkgevers gebruiken. Meer dan een vijfde (22 procent) geeft de voorkeur aan het verkrijgen van een jaarlijks IT-budget om zelf hard- en software aan te schaffen.
Opmerkelijk is verder dat twintig procent van de werknemers niet weet wat de richtlijnen van hun werkgevers op BYOD-gebied zijn. Daarentegen hebben veel werknemers het gevoel dat ze zelf BYOD niet zouden goedkeuren als zij werkgever zouden zijn. Maar liefst 70 procent geeft aan dat ze dan de controle zouden verliezen. 

Serieuze risico´s
Als werknemers hun eigen apparaat gebruiken voor zakelijk gebruik, kan dit serieuze risico’s met zich meebrengen voor de werkgever. Dit geldt speciaal als werknemers illegale software op hun apparaat gebruiken. Het BSA-onderzoek toont aan dat tien procent van de werknemers geen probleem heeft met het downloaden van illegale software op de apparaten die ze ook op de werkplek gebruiken. Werknemers tussen de achttien en 34 jaar vormen het grootste deel van deze groep. 26 procent van de mannelijke respondenten vindt het geen probleem om een zakelijke presentatie te maken in een illegaal softwareprogramma. Voor vrouwen is dit veel lager: slechts veertien procent.
"Het ongeoorloofd gebruik van software stelt organisaties bloot aan belangrijke veiligheidsrisico’s, zoals schadelijke bestanden, identiteitsdiefstal, dataverlies en andere onrechtmatige activiteiten," zegt Jacco Brand, voorzitter van de BSA in de Benelux. "Volledige naleving van richtlijnen biedt een ondernemer rust in het hoofd. Ons advies aan elk bedrijf is dan ook om elk jaar een inventarisatie te maken van de software die de onderneming en de werknemers gebruiken.`

Illegale software
Het gebruik van illegale software stelt bedrijven bloot aan belangrijke risico’s op het gebied van veiligheid, financiën en imago. Illegale software bevat vaak virussen en andere schadelijke bestanden. Met als gevolg een groter risico op identiteitsdiefstal, dataverlies en andere criminele activiteiten. Van deze risico’s zijn niet veel werknemers en werkgevers op de hoogte, ook in het geval een organisatie er zelf geen controle over heeft. Het is voor werknemers daarom essentieel met software om te gaan alsof het een strategisch zakelijk bezit is, ongeacht of het op een apparaat van een werknemer of van het bedrijf staat. Grondig management van softwarebezittingen, inclusief apparaten van werknemers, kan deze risico’s voorkomen.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 BYOD vraagt om een gedegen securitybeleid
 BYOD: begin nu al met de update van uw apparatuur
 Eerste generatie BYOD-medewerkers gevaar voor organisatie
 IT moet eigen apparaten werknemers gaan ondersteunen
 
 
reacties
 
Joke  |   | 
7-09-2012
 | 
13:11 uur
Om dit te voorkomen is het misschien inderdaad handig om de werknemers mee te laten beslissen in de software die het bedrijf gebruikt of wil gebruiken. Het is natuurlijk riskant om te doen omdat er geen veiligheid aan zit verbonden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10