zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gebruik mobiele apparatuur leidt tot meer veiligheidsincidenten

9 februari 2012 - Onderzoek van Check Point Software Technologies laat zien dat het aantal mobiele apparaten voor privégebruik dat contact maakt met het zakelijke netwerk meer dan verdubbeld is in de afgelopen twee jaar. Bijna de helft van deze apparaten bevat gevoelige data. Het rapport 'The Impact of Mobile Devices on Information Security' beschrijft dat 71 procent van de bedrijven gelooft dat het gebruik van dergelijke mobiele apparaten een toename in beveiligingsincidenten heeft veroorzaakt.

Deze bedrijven maken zich ernstig zorgen over het verlies van gevoelige data die op de apparaten van werknemers staan, waaronder email (79 procent), klantgegevens (47 procent) en login-gegevens voor het netwerk (38 procent). Smartphones en tablets steeds vaker gebruikt
Smartphones en tablets worden steeds vaker in zakelijke omgevingen gebruikt omdat ze zo efficiënt werken, eenvoudig en snel toegang geven tot veel informatie. Het gebruik van deze apparaten is inmiddels door velen geaccepteerd, maar IT-managers worstelen met de beveiliging van de overvloed aan apparaten en besturingsystemen terwijl ze ook zorg moeten dragen voor het beschermen van hun organisatie tegen dataverlies.
"De 'consumerization of IT' staat hoog op het lijstje van aandachtpunten van CIO's komend jaar. Daarom hebben we geïnventariseerd wat volgens IT-managers de grootste beveiligingsuitdagingen zijn als het gaat om mobiele apparaten," zegt Juliette Sultan, head of global marketing van Check Point Software Technologies. "De explosie van mobiele apparaten die contact maken met het zakelijke netwerk zorgt vaak voor meer kans op gegevensverlies en grotere beheercomplexiteit. Deze trend zal volgens ons doorzetten in 2012 waardoor bedrijven serieus aan de slag moeten met het ontwikkelen en doorvoeren van beleid voor remote access." 

Vijf belangrijke bevindingen
 

1. Toename in mobiele apparaten die contact maken met het zakelijke netwerk
Bij ongeveer 94 procent van de onderzochte bedrijven is een toename van privé mobiele apparaten die contact maken met het zakelijke netwerk. 78 procent van de respondenten geeft aan dat het om een verdubbeling gaat in de afgelopen twee jaar. 

2.  Meest voorkomende besturingssystemen en hun beveilingsrisico's
Apple (30 procent) en BlackBerry (29 procent) zijn de meest voorkomende besturingsystemen die contact maken met het zakelijke netwerk, gevolgd door Android (21 procent). Bijna de helft van de respondenten (43 procent) denkt dat Android-apparaten een groot beveiligingsrisico met zich meebrengen. 

3. Gedrag werknemers beïnvloedt veiligheid mobiele gegevens
 
De meerderheid van de bedrijven gelooft dat het gebrek aan bewustzijn bij werknemers de grootste bedreiging is voor de veiligheid van mobiele gegevens. Dit wordt gevolgd door internetgebruik op mobiele apparaten (61 procent), onveilige Wi-Fi-verbindingen (59 procent), verloren of gestolen apparaten (58 procent) en downloads van kwaadaardige apps (57 procent). 

4. Direct verband tussen aantal mobiele apparaten en beveiligingsincidenten 
Ongeveer 71 procent van de bedrijven gelooft dat de toename in het gebruik van smartphones en tablet pc's ervoor heeft gezorgd dat er de afgelopen twee jaar een verhoging is geweest in het aantal beveiligingsincidenten binnen hun organisatie. 

5. Veel mobiele apparaten bevatten gevoelige klant- en bedrijfsgegevens
 
Privé- en zakelijke apparaten bevatten en benaderen vaak gevoelige informatie, waaronder e-mail (79 procent), klantgegevens (47 procent) en login-gegevens (38 procent) voor interne databases of business-applicaties.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zakelijke mobiele beller vaak nonchalant met data op telefoon
 Jongere wil liever toegang tot social media dan hoog salaris
 IT-afdeling is eerste hulp bij persoonlijke IT-problemen
 Veel dataverkeer wordt niet geïnspecteerd
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10