zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Creditmanager steeds belangrijker

29 november 2012 - Creditmanagement neemt een steeds prominentere positie in binnen Nederlandse organisaties. Bij acht op de tien bedrijven (80 procent) is debiteurenbeheer het afgelopen jaar een grotere rol gaan spelen. Bijna de helft van de organisaties (44 procent) is er meer in gaan investeren. Bij achttien procent is het aantal FTE’s voor creditmanagement toegenomen.


Dat blijkt uit de Creditmanagement Trendmeter, een onafhankelijke onderzoek van het VCMB (Verbond van Credit Management Bedrijven) dat sinds 2005 jaarlijks wordt uitgevoerd onder een representatieve groep van 110 creditmanagers van Nederlandse bedrijven. 



Rekeningen
Oplopende betalingstermijnen en duurdere kredieten dwingen creditmanagers meer maatregelen te nemen om rekeningen sneller betaald te krijgen. Zo maken negen op de tien organisaties (88 procent) onderscheid in de manier waarop zij met debiteuren omgaan. De belangrijkste indicatoren om potentiële wanbetalers in een vroeg stadium te signaleren zijn de risicoperceptie op basis van kredietinformatie (62 procent) en het historisch betalingsgedrag (62 procent). Twee derde van de organisaties (65 procent) maakt meer gebruik van kredietinformatie en de helft (50 procent) schakelt sneller een incassobureau in. Ook wordt er minder vaak gebruik gemaakt van outsourcing van creditmanagementactiviteiten naar lage lonen landen, merkt 43 procent van de creditmanagers. 

Kennisniveau creditmanagementstudent voor verbetering vatbaar
Creditmanagers worden voor organisaties steeds belangrijker, maar het onderwijs op dit gebied is voor verbetering vatbaar. Hoewel driekwart (74 procent) vindt dat de opleiding goed aansluit op het werkveld, geeft meer dan de helft van de creditmanagers (52 procent) toch aan dat het kennisniveau van startende collega’s onvoldoende is. Waarschijnlijk komt dit ook omdat creditmanagers van mening zijn dat je het vak vooral in de praktijk leert (94 procent). Driekwart vindt dan ook dat het vak een prominente plek moet krijgen in hbo-opleidingen en zes op de tien (62 procent) vinden dat het zelfs een verplicht vak moet zijn voor economische en administratieve opleidingen. De belangrijkste zaken die nu ontbreken bij opleidingen zijn portefeuille analyse (44 procent), incasso wet- en regelgeving (43 procent) en risico analyse (39 procent).
Er is dan ook meer behoefte aan mbo’ers dan aan hbo’ers, zegt ruim de helft (52 procent). Bijscholingsmogelijkheden zijn er voldoende, meent 60 procent. Een kwart heeft zelf ook daadwerkelijk een aanvullende opleiding of bijscholing gehad.
"De vraag naar goed opgeleid personeel neemt toe naarmate meer bedrijven het belang van creditmanagement voor hun organisatie inzien. Opleidingen kunnen daar beter op inspelen, zowel op mbo- als hbo-niveau," zegt Mannes Westhuis, voorzitter van het VCMB. "Uit het onderzoek komt naar voren dat zowel de uitvoering als de strategie naar een hoger plan gebracht moeten worden. Het mbo zal goed opgeleide debiteurenbeheerders moeten opleiden en de hbo-opleidingen moeten de creditmanager voor de toekomst aanleveren."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Graydon adviseert Creditmanagement op te nemen in HBO-lespakket
 Economische crisis bevestigt belang credit management
 Financial zit veilig op boekhouding en kostenbewaking
 'Betalingsgedrag grote bedrijven verlengt kredietcrisis'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10