zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Amsterdam goedkoper geworden voor expats

13 juni 2012 - Tokio in Japan is dit jaar de duurste stad ter wereld voor expats, Luanda in Angola is gezakt van de nummer één positie in 2011 naar nummer twee dit jaar. Nieuwkomer in de top drie is Osaka, ook in Japan, die dit jaar drie plaatsen is gestegen. Dit blijkt uit het jaarlijkse Cost of Living onderzoek onder 214 steden. Amsterdam zakt zeven plaatsen en eindigt op de 57e plek. Op mercer.nl is de top vijf per werelddeel terug te vinden.


De duurste stad Tokio is meer dan drie keer zo duur om te leven als de goedkoopste stad Karachi. Er zijn dit jaar veel verschuivingen in de lijst die toe te schrijven zijn aan de economische onrust en politieke verschuivingen die op hun beurt valutaschommelingen, inflatie en grote volatiliteit in huizenprijzen veroorzaken. Manon Gerritsen, Business Leader Information Product Solutions, bij Mercer: "Amsterdam is vooral gedaald op de lijst omdat andere steden sneller duurder zijn geworden en omdat de economische crisis ervoor zorgt dat de euro minder waard wordt, wat betekent dat het leven in Amsterdam voor expats relatief goedkoper is geworden. Verder staan de huizenprijzen voor expats, net als voor de gehele huizenmarkt, onder druk wat ook weer zijn weerslag heeft op de uiteindelijke plaats van Amsterdam op de lijst." Uitgesplitste kosten - Nederland overal middenmoot

De onderzoekers hebben bij een aantal steden de kosten verder uitgesplitst. Amsterdam zit hierbij in de middenmoot bij alle producten en diensten. Een tweekamerappartement voor een maand huren is het duurst in Hong Kong (5.364 euro). Eenzelfde appartement in Amsterdam bedraagt 1.800 euro per maand. Een verdere vergelijking tussen Amsterdam en Hong Kong toont aan dat andere producten zoals benzine, een fles frisdrank of een fast food hamburger meal weer goedkoper zijn dan in Amsterdam. Het goedkoopste bioscoopkaartje (4,99 euro) en de goedkoopste kop koffie op een terras (2,37 euro) zijn te vinden in Johannesburg. De duurste kop koffie komt net als vorig jaar uit Moskou voor de prijs van 6,33 euro. 

Europese steden

Moskou (vier) is, evenals vorig jaar, de duurste Europese stad op de lijst, gevolgd door Genève (vijf) en Zürich (zes). De meeste Europese steden zijn gedaald op de lijst: Oslo (achttien) is drie plaatsen gezakt en de volgende Europese stad, Londen, komen we pas tegen op plaats 28. Parijs (37), Milaan (38), Rome (42), Stockholm (46) en Wenen (48) dalen allemaal tussen de zeven en dertien plaatsen. Gerritsen: "Er wordt vaak gedacht dat steden kostentechnisch relatief simpel te vergelijken zijn, maar dat is niet altijd het geval voor expats die daar werken. Multinationals zien zich genoodzaakt om de expats een soortgelijke levensstandaard te bieden als in het land waar zij vandaan komen. Dat betekent dat de kosten voor bijvoorbeeld soortgelijke huisvesting als in het land van herkomst erg hoog kunnen zijn." 

EK-steden
De daling van de Europese steden is goed nieuws voor EK-supporters die deze zomer afreizen naar Polen en de Oekraïne. Speelsteden Kiev en Warschau zijn ook gedaald op de lijst, wat betekent dat de kosten van levensonderhoud in die steden relatief goedkoper zijn geworden ten opzichte van vorig jaar. Kiev daalde zestien plaatsen naar plaats 120 en Warschau daalde maar liefst 51 plaatsen naar plaats 153.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Slechts een op de vijf bespreekt probleemschuld met omgeving
 Mannen zijn chagrijnig als Max Verstappen uitvalt
  In 2030 is een kwart minder inzetbaar door werkgerelateerde stress
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Expat wil niet terug naar huis
 Vier consequenties van de gewijzigde expatregeling
 Bedrijven met expats nemen risico’s te licht op
 Multinationals sturen meer managers naar buitenland
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
6 stappen om leads te nurturen met e-mail marketing [white paper]
Je genereert leads met waardevolle content. Hoe zorg je dat deze leads warm worden, warm blijven en wél hot worden zodat de sales afdeling gesprekken kan voeren met beter gekwalificeerde leads? Spotler legt het in dit white paper stapsgewijs uit.
Download het white paper
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Personeelstekort in de horeca historisch hoog
Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste webhosting?
Zonnepanelen op kantoor; hoe zit dat financieel?
reacties
HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat (2) 
Evenement organiseren? Vijf onverwachte tips (1) 
'Ongezonde snack op netwerkborrel niet meer van deze tijd' (1) 
Nederland verkiest kerstgeschenk boven traditioneel kerstpakket (4) 
Land Rover Defender (2019) (1) 
NCD: SER-advies vrouwenquotum onverstandig (1) 
Nederland oordeelt: de ideale manager is een 40-jarige man (1) 
top10
Een vijfde keurt tattoos op kantoor af
HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat
Driekwart van Nederlanders verwacht geen salarisverhoging komend halfjaar
Drie populaire project management apps voor managers
Vijftien procent van de IT-beslissers vindt eigen cloudverbindingen onvoldoende beveiligd
Parkeervergunning in grote stad wordt steeds duurder
Genderdiversiteit ver te zoeken in de VC- en startupsector
Topmanagers ABN Amro, FrieslandCampina en Johnson & Johnson in finale Young Captain Award
Een derde van de technische vacatures pas na zes tot twaalf maanden vervuld
Bedrijven niet tevreden met eigen innovatieprestaties
meer top 10