zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Amsterdam goedkoper geworden voor expats

13 juni 2012 - Tokio in Japan is dit jaar de duurste stad ter wereld voor expats, Luanda in Angola is gezakt van de nummer één positie in 2011 naar nummer twee dit jaar. Nieuwkomer in de top drie is Osaka, ook in Japan, die dit jaar drie plaatsen is gestegen. Dit blijkt uit het jaarlijkse Cost of Living onderzoek onder 214 steden. Amsterdam zakt zeven plaatsen en eindigt op de 57e plek. Op mercer.nl is de top vijf per werelddeel terug te vinden.


De duurste stad Tokio is meer dan drie keer zo duur om te leven als de goedkoopste stad Karachi. Er zijn dit jaar veel verschuivingen in de lijst die toe te schrijven zijn aan de economische onrust en politieke verschuivingen die op hun beurt valutaschommelingen, inflatie en grote volatiliteit in huizenprijzen veroorzaken. Manon Gerritsen, Business Leader Information Product Solutions, bij Mercer: "Amsterdam is vooral gedaald op de lijst omdat andere steden sneller duurder zijn geworden en omdat de economische crisis ervoor zorgt dat de euro minder waard wordt, wat betekent dat het leven in Amsterdam voor expats relatief goedkoper is geworden. Verder staan de huizenprijzen voor expats, net als voor de gehele huizenmarkt, onder druk wat ook weer zijn weerslag heeft op de uiteindelijke plaats van Amsterdam op de lijst." Uitgesplitste kosten - Nederland overal middenmoot

De onderzoekers hebben bij een aantal steden de kosten verder uitgesplitst. Amsterdam zit hierbij in de middenmoot bij alle producten en diensten. Een tweekamerappartement voor een maand huren is het duurst in Hong Kong (5.364 euro). Eenzelfde appartement in Amsterdam bedraagt 1.800 euro per maand. Een verdere vergelijking tussen Amsterdam en Hong Kong toont aan dat andere producten zoals benzine, een fles frisdrank of een fast food hamburger meal weer goedkoper zijn dan in Amsterdam. Het goedkoopste bioscoopkaartje (4,99 euro) en de goedkoopste kop koffie op een terras (2,37 euro) zijn te vinden in Johannesburg. De duurste kop koffie komt net als vorig jaar uit Moskou voor de prijs van 6,33 euro. 

Europese steden

Moskou (vier) is, evenals vorig jaar, de duurste Europese stad op de lijst, gevolgd door Genève (vijf) en Zürich (zes). De meeste Europese steden zijn gedaald op de lijst: Oslo (achttien) is drie plaatsen gezakt en de volgende Europese stad, Londen, komen we pas tegen op plaats 28. Parijs (37), Milaan (38), Rome (42), Stockholm (46) en Wenen (48) dalen allemaal tussen de zeven en dertien plaatsen. Gerritsen: "Er wordt vaak gedacht dat steden kostentechnisch relatief simpel te vergelijken zijn, maar dat is niet altijd het geval voor expats die daar werken. Multinationals zien zich genoodzaakt om de expats een soortgelijke levensstandaard te bieden als in het land waar zij vandaan komen. Dat betekent dat de kosten voor bijvoorbeeld soortgelijke huisvesting als in het land van herkomst erg hoog kunnen zijn." 

EK-steden
De daling van de Europese steden is goed nieuws voor EK-supporters die deze zomer afreizen naar Polen en de Oekraïne. Speelsteden Kiev en Warschau zijn ook gedaald op de lijst, wat betekent dat de kosten van levensonderhoud in die steden relatief goedkoper zijn geworden ten opzichte van vorig jaar. Kiev daalde zestien plaatsen naar plaats 120 en Warschau daalde maar liefst 51 plaatsen naar plaats 153.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Ruim helft Nederlanders heeft vriendschappelijke band met collega’s
 Tevredenheid over thuiswerken neemt toe
 Nederlandse bedrijven roepen op tot minder zakelijk reizen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Expat wil niet terug naar huis
 Vier consequenties van de gewijzigde expatregeling
 Bedrijven met expats nemen risico’s te licht op
 Multinationals sturen meer managers naar buitenland
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
[Infographic] Marketingmogelijkheden met beschikbare klantdata
Je e-mail marketingsoftware is gevuld met veel klantgegevens: ’kale’ gegevens waar je waarschijnlijk weinig oog voor hebt. Bekijk je data eens anders en ontdek dat er een wereld aan marketingmogelijkheden opengaat. Deze infographic van Spotler helpt je vast op weg.
Download de infographic
Lees verder
Zo geef je het kantoor een nieuwe look
reacties
Ruim helft Nederlanders heeft vriendschappelijke band met collega’s  (1) 
Uurtarief freelancers gestegen (1) 
Twee op de vijf Nederlanders werken tijdens coronacrisis voor het eerst vanuit huis (1) 
Dé L&D uitdaging voor HR: professionals weten niet meer wat ze moeten weten  (1) 
Weg met CV’s en brieven!  (1) 
Coaching in negen stappen (1) 
Aanbod commercieel vastgoed verder gedaald (1) 
top10
Diversiteit in coronatijd: acht tips voor managers
Werknemers stoppen massaal met het zoeken naar een nieuwe baan
Werkend Nederland minder productief door het thuiswerken, maar meer tevreden
Kort door de bocht coaching?
Driekwart twijfelt aan betrouwbaarheid online informatie over financiële producten
Zes lessen voor jonge leiders tijdens de coronacrisis
Voor driekwart van de finance professionals is datagedreven bedrijfsvoering een meerjarenplan
Cyberrisico’s voor Nederlandse thuiswerkers honderd keer zo groot tijdens coronacrisis
Adverteerders besteden in 2019 2,2 miljard euro aan digital advertising
C-suite is zwakke schakel in Mobile Device Security
meer top 10