zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zeven overheidsmaatregelen voor duurzaam werken

12 oktober 2012 - De VVD en PvdA lijken al een eind op weg te zijn met een gezamenlijk regeerakkoord. Stichting TelewerkForumHNW roept de onderhandelende partijen in een manifest op om maatregelen te nemen om duurzaam werken te stimuleren. Ze noemt daarin zeven punten om dat te doen.

Willem de Jager, directeur van Stichting TelewerkForumHNW: "We hopen dat VVD en PvdA verder kijken dan snijden in subsidies of het verhogen van belastingen. We zitten nu middenin de belangrijkste omwenteling in het bedrijfsleven sinds de industriële revolutie. Door de opkomst van flexibel en mobiel werken zijn we op weg naar duurzaam werken. Bedrijven kunnen hun concurrentie- en arbeidsmarktpositie ermee versterken. Voor werknemers betekent duurzamer werken een verbetering van de werk-privé-balans. Een vermindering van de CO2-uitstoot en flexibilisering van de zorg zijn gunstige neveneffecten." 



Zeven manifestpunten
In het manifest roept Stichting TelewerkForumHNW de onderhandelende partijen op om de volgende maatregelen te nemen.

1. Versoepel de arbeidsmarkt
In plaats van het versoepelen van het ontslagrecht, zou het nieuwe kabinet er goed aan doen om flexwerken te stimuleren - het is immers een kleine stap van mobiel werken naar zzp'er. De overheid kan zzp'ers met een laag risicobewustzijn stimuleren door het fiscaal aantrekkelijker te maken om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. 

2. Stimuleer de thuiswerkplek

Nog niet iedereen beschikt thuis over een geschikte werkplek. In nieuwbouwprojecten wordt nog onvoldoende rekening gehouden met de mogelijkheden hiervoor: denk aan een af te scheiden werkplek. De overheid kan hieraan bijdragen door de bouw van modulaire woningen met een afgescheiden werkplek te stimuleren. 

3. Voorkom een escalatie van de kantorencrisis

Wonen en werken zijn in Nederland nog steeds te veel gescheiden. De huidige leegstand is vijftien procent, over tien jaar waarschijnlijk 25 tot 40 procent. Breng partijen samen die onorthodoxe oplossingen kunnen bedenken. Het Convenant aanpak leegstand kantoren, opgesteld door de overheid en brancheorganisaties, is een begin: deze moeten wel verder kijken dan het slopen van bestaande panden. 

4. Laat effecten van duurzaam werken doorrekenen door het CPB

De effecten van duurzaam werken op de economie zouden tot uitdrukking moeten komen in de modellen van het CPB. Het doorrekenen van deze effecten (economisch, ecologisch en sociaal-maatschappelijk) stimuleert draagvlak bij werkgevers en werknemers.

5. Investeer in glasvezel
Nederland is gebaat bij een snellere uitrol van glasvezel. Breng gemeentes met achterstallig onderhoud op bestrating en riolering in kaart en kijk of een combinatie mogelijk is met de aanleg van glasvezel. Dat biedt vooral kansen voor buitenregio's.

6. Arbeidsparticipatie en emancipatie
Duurzaam werken geeft niet alleen vrouwen de mogelijkheid om fulltime aan de slag te gaan, maar ook de arbeidsparticipatie van mannen kan er door worden gestimuleerd: waar zij nu vaak werken op 36-uurscontracten, kan dat door een betere werk-privé-balans worden opgeschroefd naar 40 uur.

7. Overheid als werkgever
De overheid zou als grootste werkgever van Nederland een voortrekkersrol moeten innemen op het gebied van duurzaam werken. Tot nu toe had dit vooral betrekking op werknemers die tijd- en locatie-ongebonden kunnen werken, maar door de introductie van zelfroosteren kunnen ook andere medewerkers meer zeggenschap krijgen over hun werktijden. 

Flexibele verhoudingen
Willem de Jager: "We zijn op weg naar een nieuwe economische realiteit, waarin de verhouding tussen werkgevers en werknemers flexibeler wordt. Nederland loopt daarin voorop: nergens in Europa werken zoveel mensen tijd- en plaats-onafhankelijk. Laat ons hopen dat de nieuwe regering de visie heeft om deze maatregelen te nemen en van Nederland een gidsland te maken als het gaat om duurzaam werken."

 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijven die niet duurzaam werken lopen overheidsopdrachten mis
 Duurzaam werken verantwoordelijkheid werkgever
 Verkiezingsprogramma’s: arbeid wordt flexibeler
 Nederland loopt achter met mobiele werkplekken
 
 
reacties
 
NumoQuest®  |   | 
13-10-2012
 | 
00:04 uur
Een bijzonder vaag clubje dat zich klaarblijkelijk iets aanmatigend te roepen naar het aankomende kabinet. Niet dat dat aankomende kabinet zich er waarschijnlijk ook maar iets van aan zal trekken ben ik bang. Immers, de voorgaande kabinetten hebben zich betoond volkomen egocentrisch voor zichzelf te kunnen en willen zorgen laat staan iets significants te willen betekenen voor de Nederlandse economie.

HNW
Het nieuwe werken bestaat niet. De opgevoerde redenen in het artikel zijn volkomen drogredenen. Het zg HNW is niet nieuw en het is slechts slimmer en beter gebruik maken van geautomatiseerde mogelijkheden, niets meer, niets minder. En dat is gewoon waar het in principe om draait in IT namelijk.

De oproep van de maatregelen in het betreffende manifest?

1. Versoepel de arbeidsmarkt
Het versoepelen van de arbeidsmarkt heeft tot nu toe een enorme miljardenschade veroorzaakt en met doet er klaarblijkelijk aan om te pretenderen dat het uitfaseren van de kennis en ervaring generatie voor jong en 'onbevangen' rendement oplevert. Nog een stap verder en u kunt >30 tot boventallig verklaren.

2. Stimuleer de thuiswerkplek
Klaarblijkelijk hebben de auteurs van het manifest nog niet helemaal door dat de voorbije kabinetten helemaal niets hebben gedaan te voorkomen dat de huidige situatie op de woningmarkt een halt kon worden toegeroepen. Ook het komende kabinet zal niets doen voor de huidige stand van zaken. Immers, zij kweelt en wijst naar Brussel want daar zouden de oplossingen van moeten komen. Zeer goedkoop, zo niet impotent en incompetent.

3. Voorkom een escalatie van de kantorencrisis
Daar bent u rijkelijk laat mee daar ook dit al veel verder is geëscaleerd dan nodig. Ook hier kunnen we wijzen naar de banken die deze crisis initieel hebben veroorzaakt en naar een inerte overheid. Ook hier zal er geen enkele stimulerende maatregel worden geïmplementeerd.

4. Laat effecten van duurzaam werken doorrekenen door het CPB
Grappig dat men hiertoe oproept. Van het CPB is al jaren bekend dat de opgeleverde berekeningen aan zeer grote fluctuering onderhevig is. Zou deze fluctuering worden gehanteerd in het bedrijfsleven, dan zou men een betreffende afdeling met onmiddellijke ingang hebben gesloten. Wellicht dat men de KPMG hiertoe kan verleiden?

5. Investeer in glasvezel
Wellicht zijn de bedenkers ook hier aanzienlijk achter lopend. De uitrol van glasvezel verloopt op vrijwel alle fronten naar wens. Het is namelijk financieel niet haalbaar glasvezel tot de woning te implementeren en zal men te allen tijde afhankelijk blijven van de zwakste schakel in het geheel. Dit voorstel is volkomen achterhaald daar er op alle fronten door kabelaars naar dergelijke combinaties continue wordt gekeken.

6. Arbeidsparticipatie en emancipatie
Momenteel is er een contingent kennis en ervaring werkeloos. Dat zou een veel grotere prioriteit moeten hebben en krijgen dan dit voorstel. Denk hierbij maar eens aan de verregaande discriminatie die op alle fronten plaats aan het nemen is.

7. Overheid als werkgever
Op het moment dat er geen enkele activiteit of actie zal worden ondernomen door ambtenaren tot er een duidelijk kabinet is geformeerd en handtekeningen gezet. Daarna zal het contingent ambtenaren natuurlijk de handen vol hebben aan de laatste wijzigingen van beleid. Deze hebben en geen oog, tijd noch affiniteit hebben met dit gegeven.

Flexibele verhoudingen
Het is niet zo zeer dat deze respondent een klassieke visie heeft op hetgeen er gaande is momenteel. Er zijn veel grotere problemen die momenteel prioriteit genieten als uw opinie hier.

Nederland is geen gidsland daar de instelling, achtergrond en omstandigheden danig anders zijn dan elders in Europa. De komende jaren heeft Nederland de grootste moeite de politiek, die door de belastingbetaler wordt gefinancierd, te bewegen daadwerkelijk iets te doen voor de Nederlandse economie. Dat zou althans de eerste stap moeten zijn, iets wat voorgaande kabinetten uit egotripperij en persoonlijk winstbejag volkomen heeft laten liggen.

De overheid is aan zet, niet Brussel.

Het afwachten is op het einde van de euro.


B  |   | 
15-10-2012
 | 
09:47 uur
@NumoQuest

Mijn hemel wat een zure reactie. In iets te veel citroenen gebeten de afgelopen tijd? Dat je het niet eens bent met bepaalde ideeën is 1 ding maar om op elk punt negatief te reageren zonder of met onjuiste argumenten en/of eigen voorstellen is vooral erg zielig (no offense). Anoniem bashen om het bashen schieten we niets mee op.

Volgens mij is het een heel aardig lijstje met mogelijkheden die tot op een bepaald niveau zeker bruikbaar zijn. Is dit het totale recept? Vast niet maar je moet toch ergens beginnen. Het zou daarbij goed zijn als de overheid hierin het voortouw neemt. Deze stichting zet het lijstje trouwens in de markt i.p.v. het snijden in subsidies en het verhogen van specifieke belastingen. In mijn ogen is en/en in dit geval effectiever. In dat licht is het wel een beetje jammer dat VVD en PvdA de voorgenomen ''gebruikersbelastingen'' al weer terugdraaien.

We zullen de komende jaren wel zien waar het heen gaat. En sterkte NumoQuest, hoop dat jou levensinstelling wat positiever mag worden de komende tijd.
NumoQuest©  |   | 
15-10-2012
 | 
11:47 uur
@ B,

Over anoniem gesproken 'B'?
Google gerust de naam Numoquest en u zult zien dat er van 'anoniem' geen enkele sprake is.

Wat in uw beleving 'zuur' is, is in onze beleving gewoon nuchter. Deze twee punten van u dan maar even terzijde.

Klaarblijkelijk heeft u het betoog inhoudelijk niet doorgelezen. Dat is bijzonder jammer want we zouden het er zomaar over eens kunnen zijn dat 'men' met een initiatief ergens zou moeten beginnen. We kunnen overigens gerust stellen dat de politiek, sinds Balkenende 1 en 2, vele initiatieven volkomen onaangroert hebben laten liggen

Het is overigens niet voor niets dat u en ik ten tijde van verkiezingen alleen kunnen kiezen tussen wat men u en mij voorschotelt, en niet wat werkelijk in het belang van de Nederlandse economie is.

Er is in alle realiteit een reactie gegeven op de publicatie. In uw reactie is er jammer genoeg niets inhoudelijk terug te zien hiervan. Op de persoon spelen heeft dan verder weinig respectvolle waarde.

Overigens bijzonder opmerkelijk dat u op afstand kunt inschatten welke levenshouding op anderen van toepassing blijkt.

Hopelijk is een volgende reactie van u constructiever van aard.


B  |   | 
15-10-2012
 | 
14:16 uur
Hoi NumoQuest,

Voor mij is een nickname op een internetsite nooit een reden om te gaan Googleen (of is het hier Googelen) en daarom is een reactie onder een nickname in principe altijd anoniem. Dat jij er je bedrijfsnaam aan koppelt is jouw probleem maar ga er niet van uit dat andere mensen dat ook weten...

Dat ik je reactie zuur noem is vooral om aan te geven hoe de reactie op mij overkomt. Jouw ''nuchterheid'' is in mijn ogen namelijk erg negatief gesteld en mijn wens aan het eind van mijn reactie komt daar ook uit voort. In plaats van gepikeerd reageren kun je er ook wat (positiefs) mee doen. Toch?

Qua inhoudelijk reageren op het stuk? Ik schrijf dat ik het een heel aardig lijstje vind om mee te beginnen. Meer commentaar heb ik er eigenlijk niet op. Ik zie verder ook geen reden om jouw mening te weerleggen want iedereen heeft recht op zijn/haar eigen mening. Ik zag me echter wel genoodzaakt jouw mening wat te nuanceren met het feit dat e.e.a. niet of onjuist onderbouwd is.


Henk  |   | 
16-10-2012
 | 
11:56 uur
Over punt 5 (Glasvezel)
Snel internet via de glasvezel is inderdaad fijn. Maar gemeenten spelen in die ontwikkeling maar een marginale rol. Het argument om de glasvezel gelijk aan te leggen met rioolrenovaties is echter geheel onwaar: glasvezel leg je met 100 meter per dag en een beetje rioolvervanging gaat slechts met 20 meter per dag. Dat verschil in tempo heeft als resultaat dat een hele stadswijk op zijn kop ligt i.p.v. een enkele straat. Ook in alle buitengebieden ligt sinds 2007 al riolering, dus komt de glasvezel een beetje 'als mosterd na de maaltijd', helaas maar waar.
Mokken bedrukken  |   | 
19-11-2012
 | 
10:40 uur
punt 7 kan ik me helemaal in vinden, ik denk dat dit juist wel haalbaar is. Ondanks de prioriteit die andere zaken zullen vergen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10