zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Verkiezingsprogramma’s: arbeid wordt flexibeler

10 september 2012 - Als het aan de programma’s van de afzonderlijke politieke partijen ligt, verandert er veel op het gebied van loonadministratie en HR. Zo wordt arbeid flexibeler en worden werkgevers en werknemers gestimuleerd langer door te werken. Dat concludeert ADP op basis van een inventarisatie van de verkiezingsprogramma’s van de VVD, SP, PvdA, PVV, CDA en D66 op het vlak van HR en verloning.

Er zijn grote verschillen waarneembaar tussen de plannen van de partijen als het gaat om belastingen en premies die invloed hebben op de loonstrook. Zo wil de VVD de belasting verlagen door de arbeidskorting te verhogen. De SP wil dat werkgevers een duit in het zakje doen door mee te betalen aan de uitvoering van de werknemersverzekeringen. Als het aan de socialisten ligt, betalen mensen die meer dan 150.000 euro verdienen voortaan 65 procent belasting op het deel dat daar boven komt. Ook de PvdA is voornemens een ‘toptarief’ in te stellen, maar dan van 60 procent van het brutoloon boven de 150.000 euro. Het CDA is ook voor een solidariteitsheffing voor topinkomens, naast de instelling van een vlaktaks waarmee iedere werknemer 35 procent inkomensbelasting betaalt.


De SP wil de minimumjeugdlonen vanaf achttien jaar op termijn gelijktrekken aan het minimumloon en een verbod op stukloon, zoals bij postbodes soms het geval is. De PvdA en de SP willen de topsalarissen in de publieke sector aan banden leggen. Als het aan de SP ligt, komt er een wettelijk verbod op bonussen in de financiële sector. 

Arbeidscontracten en flexibel werken

Als het gaat om de duur van arbeidscontracten, dan staan met name de VVD en PvdA tegenover elkaar. Waar de VVD het mogelijk wil maken om opeenvolgende arbeidscontracten tot een maximale duur van vijf jaar te laten lopen, wil de PvdA dit juist beperken door tijdelijke contracten maximaal één jaar geldig te laten zijn, waarna een vast contract moet worden aangeboden. Slechts in bijzondere situaties wordt het mogelijk om twee tijdelijke contracten tot maximaal twee jaar aan te bieden. Momenteel mogen werkgevers maximaal drie keer een contract voor bepaalde tijd aanbieden.
VVD, SP, PvdA en CDA willen flexibel werken stimuleren. Zo willen SP en CDA dat er meer mogelijkheden komen voor ouders om hun zorgtaken beter te combineren met hun werk. Het CDA wil het kraamverlof voor vaders van twee naar vijf dagen verlengen. 

Stimuleringsmaatregelen

De SP wil opkomen voor ZZP'ers door werkgevers in de sectoren waarin voornamelijk in loondienst wordt gewerkt, verplicht te stellen pensioenpremies en premies voor arbeidsongeschiktheid af te dragen voor freelancers. Het CDA en D66 willen met enkele maatregelen werkgevers ertoe bewegen meer ouderen in dienst nemen. Ook willen deze partijen oudere werknemers fiscale voordelen geven op hun inkomstenbelasting om langer doorwerken te stimuleren. VVD en SP willen het voor werkgevers aantrekkelijker maken werknemers met een beperking aan te nemen. 

Pensioenleeftijd
Als het aan de PVV ligt, blijft de AOW leeftijd op 65 jaar staan. Eerder of later stoppen met werken wordt mogelijk met kortingen of opslagen. De SP wil volgens haar programma in ieder geval tot 2020 vasthouden aan 65 jaar; de overige partijen staan voor een geleidelijke verhoging. De VVD wil in 2018 de AOW leeftijd op 67 jaar brengen, om het daarna te koppelen aan de levensverwachting. PvdA, D66 en CDA kiezen voor een stapsgewijze verhoging naar 67 jaar, waarbij D66 en CDA keuzemogelijkheden willen bieden aan werknemers om het precieze moment van pensionering in te laten gaan. 

‘Forensentaks’

Met uitzondering van D66 en in mindere mate het CDA (tot maximaal de vergoeding van het OV) willen alle partijen de onbelaste vergoeding van het woon-werkverkeer behouden, in tegenstelling wat er in het vijfpartijenakkoord is afgesproken.
De SP wil investeren in de Belastingdienst in plaats van bezuinigen, om zo de belastingopbrengsten te verhogen. De PVV wil het UWV afschaffen en deze taken bij gemeenten leggen. 

Veranderingen
"Het is altijd maar de vraag welke veranderingen daadwerkelijk doorgang krijgen, uiteindelijk zal een nieuw regeerakkoord voornamelijk uit compromissen bestaan," zegt Dik van Leeuwerden, manager van het Kenniscentrum Wet- en Regelgeving bij ADP. "Ook zijn veel zaken nog niet echt concreet vermeld. Toch verwacht ik dat we aan de vooravond staan van enkele grote veranderingen op het gebied van verloning en HR, afgaande op de bereidwilligheid van de afzonderlijke partijen om ander beleid te gaan voeren op dit vlak."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 KIES WIJS check voor werkend Nederland
 Carričrestemwijzer online
 Werkend Nederland ziet weinig heil in crisisaanpak overheid
 Flexibel werken heeft grens bereikt bij helft MKB-bedrijven
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10