zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gezonde voeding en bedrijfssport belangrijk voor fitte medewerkers

12 oktober 2012 - Het bedrijfsrestaurant krijgt gemiddeld een zeven. Twee op de drie werknemers wil meer gezonde variatie en lagere prijzen tijdens de lunch. Meer dan een kwart van de werknemers luncht achter zijn bureau. De werkgever vindt mentale fitheid van haar werknemers belangrijk en besteedt op de werkvloer meer aandacht aan sportprogramma's dan aan gezonde voeding.

Dit zijn enkele resultaten uit het onderzoek dat TNS NIPO uitvoerde onder werkgevers én werknemers in opdracht van Veneca en stichting Sport & Zaken. TNS NIPO hield een enquête onder 132 werknemers en sprak intensief met zes beslissers, van bedrijfsvestigingen van 100 werknemers of meer. Het onderzoek biedt inzicht in de visie van werkgever én werknemers op het gebied van vitaliteit op de werkvloer. 



Lunchgedrag werknemers

Vier miljoen Nederlanders lunchen regelmatig in een bedrijfsrestaurant. Een gemiddelde lunch bestaat over het algemeen uit (bruin) brood (90 procent) met hartig beleg, fruit, melk of water. Het merendeel (70 procent) van de werknemers verlaat de werkplek tijdens de lunch en gaat bijvoorbeeld naar het bedrijfsrestaurant (45 procent), maakt een lunchwandeling (veertien procent), eet thuis (twee procent) of onderweg (negen procent). Meer dan een kwart (28 procent) luncht achter het bureau en twee procent luncht helemaal niet. Het bedrijfsrestaurant wordt gemiddeld gewaardeerd met het cijfer zeven.
Twee van de drie werknemers wil lagere prijzen, meer variatie en meer gezonde producten in het bedrijfsrestaurant. 70 procent van de medewerkers vindt dat hij zelf al gezonde voedingskeuzes maakt. Slechts 39 procent vindt dat zijn collega gezonde voedingskeuzes maakt. 77 procent van de medewerkers vindt dat gezond lunchen de eigen mentale en fysieke prestaties op het werk verhoogt. 

Gezond beleid van werkgevers

Uit de rondvraag onder de werkgevers blijkt dat méér aandacht voor gezond lunchen niet hoog op hun agenda staat. Werkgevers vinden dat ze al een gezond aanbod hebben en focussen verder niet op de sfeer in het bedrijfsrestaurant of het wel/niet tijd vrijmaken voor de lunch; zaken die volgens Veneca bijdragen aan een gezond lunchpatroon. Werkgevers schrijven zichzelf ook een beperkte rol toe als het om gezond eetgedrag van hun personeel aankomt. 

Sporten voor fysieke en mentale fitheid

De focus van HR ligt vooral op mentale fitheid van werknemers: dit wordt als belangrijker beschouwd dan fysieke fitheid. Mentale fitheid wordt gekoppeld aan stressreductie, waarvoor sport een oplossing is en (in de ogen van de werkgever) niet gezonde voeding.
Bij 38 procent van de bedrijven worden dan ook activiteiten georganiseerd ter bevordering van bewegen (bedrijfsfitness, fietsenplan, sportdagen, hardlopen). Een meerderheid van 58 procent van de werknemers beweegt volgens eigen zeggen gemiddeld een tot vijf uur per week intensief (fietsen, wandelen op redelijk tempo), waarmee ze net niet voldoen aan de fitnorm. 

Creatieve gezondheidsprogramma's
Bernard Wientjes van VNO-NCW vindt dat werkgevers creatief moeten omgaan met gezondheidsprogramma's op de werkvloer: "Gezonde en vitale werknemers zijn belangrijk voor een bedrijf. Hoe beter mensen in hun vel zitten, des te makkelijker en beter zij zich kunnen inspannen op het werk. Werkgevers hebben dus alle belang bij een gezonde leefstijl van hun werknemers. Niet in de laatste plaats omdat we allemaal langer moeten doorwerken. Gezonde voeding en beweging zijn essentieel om goed te presteren op het werk. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de wensen en behoeften van werknemers zelf."

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vergrijzing biedt kansen, vereist verandering
 Crisis beïnvloedt gezondheid managers
 Werknemers willen gezonder en lekkerder lunchen
 Kwart van de werkplekken is ongezond
 
 
reacties
 
Maaike  |   | 
29-08-2013
 | 
16:38 uur
Leuk artikel! Het zou mooi zijn als meer werkgevers met gezondheidsprogramma's zouden beginnen. Zelf heb ik wel gemerkt dat als een werknemer iets gezonds meeneemt naar werk dat de rest dan ook eerder gezond voedsel mee naar werk neemt.
Het zou nog mooier zijn als er meer gezond eten in de kantines zou zijn.
Speltmeel  |   | 
13-11-2013
 | 
23:02 uur
Ik herken het absoluut dat meer aandacht wordt besteed aan sport dan voeding, wat gezondheid betreft. Ik was laatst bij een minikuuroord, waar ik een hele dag allerlei behandelingen kreeg. Ontgiften etc. Zo gezond. Ik kreeg een lunch. Witte broodjes! Zoo jammer. Dan verwacht je toch eerder brood van speltmeel of volkoren meel, noten, groene thee etc. We zijn echt wat we eten!
Chantal Schilder  |   | 
28-10-2015
 | 
12:03 uur
De focus van HR ligt vooral op mentale fitheid van werknemers: dit wordt als belangrijker beschouwd dan fysieke fitheid. Mentale fitheid wordt gekoppeld aan stressreductie, waarvoor sport een oplossing is en (in de ogen van de werkgever) niet gezonde voeding.

Ik denk dat we vandaag de dag moeten kijken naar zowel mentale- als fysieke fitheid. Diverse onderzoeken hebben de voordelen voor zowel het bedrijfsleven als privé leven uitgewezen!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10