zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vergrijzing biedt kansen, vereist verandering

10 augustus 2012 - Vergrijzing wordt in beleidsdiscussies vooral gezien als bedreiging: onhoudbaarheid van de AOW en pensioenen, te weinig handen aan het bed en een tekort aan onderwijzers voor de klas. De studie 'Het succes van de vergrijzing' van TNO en het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) concludeert echter dat vergrijzing een groot goed is omdat steeds meer mensen in goede gezondheid steeds ouder worden.

De Nederlandse samenleving kan de uitdaging van de vergrijzing goed aan op voorwaarde dat we bereid en in staat zijn een aantal veranderingen en vernieuwingen door te voeren.


De studie, uitgevoerd in het kader van het programma Strategy & Change, presenteert een nieuwe visie op vergrijzing vanuit vier samenhangende vraagstukken werk, wonen, zorg en voorzieningen. 

Ingrijpende veranderingen
De vergrijzing zal voor Nederland voor een aantal ingrijpende veranderingen zorgen op verschillende gebieden zoals de arbeidsmarkt, de sociale voorzieningen, de gezondheidszorg, en de woningmarkt. Belangrijke aandachtspunten voor een toekomstige arbeidsvoorziening zijn het investeren in menselijk kapitaal gedurende het hele werkzame leven, en vooral het inzetten op het laten groeien van de productiviteit. Zo kunnen we de vergrijzing betaalbaar houden en de positie van de Nederlandse economie versterken. Ook moet worden ingezet op groeiende participatie in (betaalde en onbetaalde) arbeid. 

Preventie van ongezond gedrag
Wat gezondheid en zorg betreft, moet Nederland vooral inzetten op preventie van ongezond gedrag. Het terugdringen van het vóórkomen van meer ziektes tegelijkertijd bij ouderen is van groot belang vanwege de hoge kosten en het gevolg voor de kwaliteit van leven. Speciale aandacht is nodig voor innovatie en productiviteit in de zorg. De zelfredzaamheid van ouderen wordt sterk bevorderd door woon-zorgoplossingen die mensen in staat stellen langer zelfstandig te blijven. Het realiseren van dergelijke oplossingen blijkt in de praktijk moeilijk te gaan. Een actief stimulerings- en innovatiebeleid dat over de verschillende topsectoren heengaat en ondernemers, instellingen, woningcorporaties en overheden laat samenwerken is daarbij essentieel. 

Versterking van de weerbaarheid
De studie identificeert tot slot beleidsopties en concludeert dat vooral ingezet moet worden op een versterking van de weerbaarheid van individu en samenleving. Ook biedt vergrijzing nieuwe kansen voor innovatieve bedrijven die een groeiende ouderenmarkt weten te bedienen.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Kwart Nederlanders wil liever ander werk
 Geld besparen op dataprotectie kan zorgen voor vervelende verrassingen
 Jongeren hebben meer behoefte aan digitalisering op de werkplek
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Stagiair biedt perspectief in tijden van vergrijzing en crisis
 Recessie en vergrijzing maakt investeren in personeel noodzakelijk
 Werkgevers Noord-Nederland: minder nieuwe banen, vergrijzing zorgpunt
 Vergrijzing blijvend probleem voor de arbeidsmarkt
 
 
reacties
 
John van der Meer  |   | 
10-08-2012
 | 
14:06 uur
Onze ouders zeiden 30 a 40 jaar geleden al, studeer en kies een baan bij een groot bedrijf of overheid. De uitkomst weten wij nu. Mede door Europa zijn de tijden veranderd. Dat zal over 30 a 40 jaar niet anders zijn. Leuk dat pas afgestudeerden,waar zij vorstelijk voor betaald worden, dergelijke onzin neerzetten. De praktijk wijst anders uit. Niets doen is geen optie, daar ben ik het mee eens. Echter neem van mij aan, als iemand niet wil studeren/vooruitgang boeken/gezond leven, dan houdt het gewoonweg op. Men wil de lusten maar niet de lasten. Hoor de mopperende 55+ waar ik er 1 van ben en mij mateloos aan erger. De VUT regeling uit de 80er jaren is de slechtse regel ooit bedacht. In die tijden schreven ook mensen, uit de linkse hoek, mooie rapporten. Zie nu het resultaat, 80% vd 55+ zijn in-actief, terwijl zij nu nodig zijn. Hebben deze mensen nog kans op de arbeidsmarkt? Nee! Thans vindt er segmenatie plaats tussen jong en oud (politiek, media, blogs). Ik vind dat geen goed idee. Jong en oud hebben elkaar nodig, dat was in het verleden al zo, dat geldt nog steeds zo. Met elkaar aan het werk gaan, zonder voordelen als -vroeger was alles beter-,daar is weer zo\\\\\\\'n ouwe zeurkous.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Waar sta jij voor als leider?
Wat heb je als leider van vandaag en morgen nodig om jouw doelen te behalen? Het antwoord op deze en andere vragen, vind je in het boek ‘Leiderschap in Beeld’ door hoogleraar Jan de Vuijst. TIAS deelt de eerste 4 hoofdstukken in een gratis e-book.
Lees verder
Houd als manager grip op de cijfers bij de groei van je organisatie
reacties
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (1) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (1) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
Data-savvy organisaties zijn winstgevender, veerkrachtiger en innovatiever (1) 
Hoe laat ik anderen zelf nadenken? (1) 
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (4) 
top10
Een op de drie Nederlanders met hoog inkomen kan door geldgebrek rekening niet betalen
Kwart Nederlanders wil liever ander werk
Organisaties investeren meer in DEI-initiatieven,
Zorgverzekeraar roept bestuurders op om vijf procent werktijd te besteden aan welzijn medewerkers
Organisaties willen SD-WAN, maar laten kansen liggen
HR-professionals staan niet achter huidige wet- en regelgeving
Bedrijven moeten medewerkers meer vrijheid geven om hun eigen productieve werkomgeving te creëren
Marketingmanagers horen na te denken over online nichestrategieën
Acht stappen om een toxische werkomgeving te voorkomen
Mimecast waarschuwt voor phishing uit naam van Twitter
meer top 10