zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Piekeren: een veel voorkomende klacht bij stress en burn-out

5 oktober 2012 - Piekeren is een van de stress- en burn-outklachten. U kunt niet meer stoppen met denken. Uw gedachten blijven maar komen en ze blijven maar in cirkeltjes ronddraaien. Wikipedia: 'Er ontstaat een constante (niet beheersbare) gedachtestroom die het normale denken zo beïnvloedt, dat u moeite hebt om tot een oplossing te komen.' Nell van de Ligt van Ligtpunt.nl gaat hieronder in op het fenomeen piekeren.

U ligt in bed en kunt niet slapen, want de gedachten blijven komen. U krijgt het niet voor elkaar om de gedachtecirkel te doorbreken. Wat als... Had ik maar... Zou ik gedaan moeten hebben... Of u krijgt niets voor elkaar op het werk, want u kunt zich niet kunt concentreren. U bent alleen maar bezig met die ene mogelijke situatie. U ziet zoveel beren op de weg. Bijvoorbeeld: Wat moet ik doen... Durf ik dit aan... Welke consequenties heeft dat... Stel je voor dat... Dit is wat er zou kunnen gebeuren.


Piekeren kost enorm veel energie, maakt somber en kan letterlijk ziek maken. Piekeren is doodvermoeiend en is heel lastig als er nog wat werk verzet moet worden of een target moet worden gehaald. 

Piekeren = stress
Kern is: Piekeren betekent stress hebben. En bij langdurig piekeren kan er een burn-out ontstaan. U vindt geen rust. Piekeren beheerst de dag en misschien wel uw nachtrust. Piekeren ontneemt alle ruimte om iets te presteren. Maar piekeren is tevens een signaal. U maakt zich zorgen oftewel: er is angst. Bij piekeren blijft u nadenken over een eerdere gebeurtenis, die als negatief is ervaren. Of over mogelijke toekomstige negatieve gebeurtenissen en teleurstellingen. Valkuil is dat u gedachten probeert weg te duwen, omdat u er last van hebt. Maar dat lost niets op. Alles wat wordt onderdrukt en niet opgelost en aangepakt is, zoekt een nieuwe weg naar buiten. 

Piekeren ontstaat doordat u:
• Angst heeft voor het onbekende of spijt heeft van een bepaald verloop van een situatie.
• Onzeker bent over wat er gaat gebeuren of wat er is gebeurd. Het gaat dus ook over zelfvertrouwen.
• Vreest voor de gevolgen van een situatie of voor toekomstige tegenslagen.
• Geen controle meer heeft over de situatie of controleverlies vreest over de toekomstige gebeurtenis. En dit heeft ook te maken met perfectionisme.
• Gevoelens en emoties in de hand wil houden. U wilt de angst niet voelen en probeert afstand te houden van uw gevoelens. Dit is een overlevingsmechanisme van de mens.
Natuurlijk is het bekend dat piekeren niets oplost. Piekeren versterkt piekeren. Er ontstaat een neerwaartse spiraal en stoppen is niet simpel.
Piekeraars zijn vaak perfectionisten, die zekerheid en controle willen houden. Mensen die goed willen doen. Zijn deze persoonlijkheidskenmerken niet van mensen met burn-outrisico?
Conclusie: Wil u het piekeren stoppen, dan moet u onderzoeken wat de stress veroorzaakt; dus de achterliggende oorzaak aanpakken. En dat betekent de gevoelens en de angst aangaan en dat is niet altijd makkelijk. Ze worden niet voor niets weggedrukt. 

Vraag het gratis e-boek '7 tips om ziekteverzuim door stress en burn-out te voorkomen' aan op www.ligtpunt.nl

 
 Doorsturen   11 reacties  

 

Laatste nieuws

 Consultative Selling maakt u future-proof bij disruptie
 Tekort aan advocaten: hoe houden we de advocatuur toekomstbestendig?
 Nederlanders niet op de hoogte van voorwaarden autoverzekering
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Minder ziekteverzuim door angst voor baanverlies
 Waarom er vroeger geen burn-out was en nu wel
 Burn-out en schaamte: onlosmakelijk verbonden
 Drie tips om kritisch naar uzelf te kijken en burn-out te voorkomen
 
 
reacties
 
Richard de Wit  |   | 
5-10-2012
 | 
12:28 uur
Stress ontstaat door druk. Hebben hebben hebben ten koste van anderen. Daar ligt de oorzaak. De mens is in 20 jaar in staat geweest meer ellende te veroorzaken met zichzelf dan in de 2000 jaar ervoor. De kosten zijn hoog, de dollartekentjes zijn groot in de ogen van de aandeelhoudertjes etc etc. Niet zo heel moeilijk om dit te begrijpen. De oplossingi s heel simpel, het systeem stort vanzelf in.
Ellen van der Meulen  |   | 
5-10-2012
 | 
22:09 uur
Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren.
Hans van Os  |   | 
7-10-2012
 | 
23:30 uur
Wanneer je omgeving meer van je vraagt dan je aan kunt: dan krijg je last van (chronische) stress. Het zijn trouwens vaak bevlogen mensen die meer risico op stress lopen, evenals mensen met een dubbele loyaliteit (werk-gezin) en mensen in specialistische functies (leraar, advocaat, huisarts e.d.)
Gelukkig kun je je wapenen tegen teveel stress. Eerst bekijk je, of je iets aan de oorzaken van jouw stress kunt doen. Wanneer dat niet kan (omdat je er te weinig invloed op hebt), kun je een training tegen stress overwegen. Misschien is het raadzaam er een uit te kiezen, waarbij je zelf de regie over je herstel houdt.
Teun  |   | 
8-10-2012
 | 
08:05 uur
De reactie van Richard slaat natuurlijk nergens op. Mensen die stress ervaren hebben daar last van omdat ze nadenken over hun keuzes en de gevolgen daarvan. Dit zijn dus doorgaans bepaald geen egoisten! Egoisten zijn namelijk rancuneus en liggen er niet wakker van als ze alles op hun pad vernietigen op weg naar eigen financieel gewin. Volgende keer dus eerst even nadenken en dan reageren.
Bodo Trietsch  |   | 
2-11-2012
 | 
15:32 uur
We wisten al dat piekeren vervelend is en niets oplost.
Ik hoopte op een suggestie hoe je dat kunt doorbreken, maar die wordt niet gegeven. De conclusie is nietszeggend.
Komt dat in het nog te publiceren tweede deel van het artikel?
Ellen  |   | 
28-12-2012
 | 
10:03 uur
In reactie op Bodo.

Volgens mij kun je piekeren doorbreken/tegengaan, door:
Er eerst in mee te gaan, neem de tijd om even 'lekker' te piekeren. Ook al overkomt het je op een moment dat het niet uit komt (in bed als je nog maar een uurtje hebt voor de wekker gaat, op het werk als dat belangrijke project toch echt af moet zijn), ga erin mee.
Schrijf dan de gedachtes waar je echt in blijft hangen op. Noteer het om het los te kunnen laten. (Dus pen en papier naast je bed, of noteer het in de smartphone of tablet.)
En probeer dan te accepteren dat het zo is. Dat je het opgeschreven hebt, en wellicht later op een constructieve manier naar gaat kijken, maar dat het nu niet anders is. Zie het als iets wat buiten je ligt en waar je dus (nu) niks aan kunt doen. (Het ligt ook buiten je, want het staat op het papiertje/tablet wat je naast het bed hebt liggen.)
Richt, als je toch blijft piekeren, je aandacht op iets anders. Ga bijvoorbeeld letten op je ademhaling en/of je hartslag. Als je merkt dat je toch weer naar die piekergedachtes gaat, probeer je gedachtes terug te trekken naar je ademhaling/hartslag.

Dit is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan!
En dit is wat voor mij soms werkt. Niet altijd. En dit zal ook niet een methode zijn die voor iedereen werkt.
Anders heb je hier misschien iets aan: (Klik hier)
Succes.
harige joop  |   | 
23-07-2014
 | 
09:50 uur
egoisten zijn vaker gelukkig en hebben een goede baan en gelukkig gezinsleven omdat ze minder sociaal zijn en zo kunnen overleven in dezen harde hectische wereld waar TE sociaal zijn je ondergang kan betekenen .in finacieel en maatschappelijk opzicht.
Bodo Trietsch  |   | 
23-07-2014
 | 
11:50 uur
Beste Teun,

Laat even weten op welk artikel je reageert.
Zo te zien niet op ''Piekeren'', waar het nu bij staat.
Teun  |   | 
23-07-2014
 | 
12:08 uur
?

Ik heb al 2 jaar nergens meer op gereageerd...

Ik denk dat je harige joop bedoelt? :)

Fijn dat het onderwerp na 2 jaar nog zo actueel is.
Ellen  |   | 
23-07-2014
 | 
20:46 uur
Bodo, ik ben benieuwd of je iets gehad hebt aan mijn reactie van zo'n 2 jaar geleden. (Nu we dit topic weer laten herleven.)
Lilly  |   | 
5-03-2015
 | 
02:05 uur
@ harige Joop

Wauw jouw reactie bevestigd mijn vermoeden.
7 jaar gewoond met een egocentrische man.
Zelf wordt ik als te sociaal en te hulpbehoevend ervaren.
Ik piekerde veel, over alles, nooit was iets goed, behalve op mijn werk, iedereen was zeer positief, maar als je relatie totaal verdrietig verloopt, kan je de energie niet meer opbrengen.. Je neemt uit bescherming ontslag.
Relatie zelf verbroken, terug verhuisd, ondanks geen baan en financiële problemen, zie mij nu een jaar later. Wonend bij mij ouders maat vorige week een baan gevonden
Soms moet je hard op je bek gaan, kiezen voor het aller engste maar beste keuze ooit, nog nooit zo happy gevoeld. :) en idd schrijf alles op en ga sporten!!

Lilly

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Een zakelijke lening afsluiten bij de bank? Bereid u goed voor
Last van ongedierte in en rondom het bedrijfspand? Deze maatregelen kun je treffen!
reacties
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
Wat leert Maarten van der Weijden ons over doelen stellen? (1) 
Tien excuses bij het aanhoren van klachten (2) 
Hoog tijd om aan de slag te gaan met het Klimaatakkoord (1) 
Vijf tips om customer feedback van vijfsterrenkwaliteit te krijgen (1) 
De kracht van stilte (1) 
Kan IT de populariteit van Virtual Reality bijhouden?  (2) 
top10
Nederlandse bedrijven minst flexibel in werktijden werknemer
Geef mensen een reden om positief op uw ideeën te reageren
De veranderingen op het werk van de afgelopen tien jaar
Aantal nieuwe cao’s zeer laag
Te weinig loon voor één op de vijf werkenden
1,2 miljoen Nederlandse huizen slim beveiligd
Explosieve toename Emotet malware
Kwaliteit bestuursverslag laat te wensen over
Nederlandse bedrijven lopen achter in het implementeren van opkomende technologieën
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties
meer top 10