zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Waarom er vroeger geen burn-out was en nu wel

24 juli 2012 - Vroeger hoorde u nooit over burn-out en nu stijgt het aantal burn-outgevallen gigantisch. Uit recent onderzoek van arbodienst 365 blijkt dat burn-out met elf procent is toegenomen in 2011 ten opzichte van 2010, zo stelt Nell van de Ligt van Ligtpunt. Ze gaat in op de ‘geschiedenis van de burn-out’ en wat er in de loop der tijd veranderd is met betrekking tot dat onderwerp.

Begin jaren 70 werd de term ‘burn-out’ in Amerika door psychoanalyticus Herbert J. Freudenberger geïntroduceerd. Hij stelde vast dat zeer toegewijde, betrokken en enthousiaste medewerkers van hulporganisaties om onverklaarbare redenen binnen één jaar veranderden in onverschillige, gedesillusioneerde en afstandelijke hulpverleners met een scala aan klachten. 


Tegenwoordig weten we dat er een burn-out kan ontstaan nadat er langdurige blootstelling aan stress op het werk is geweest. Er zijn bepaalde risicovolle beroepsgroepen, maar uiteindelijk kan iedereen een burn-out krijgen. 

Veel geld
Burn-out kost de samenleving heel veel geld. Door TNO worden de jaarlijkse kosten van de gevolgen van werkstress en burn-out geschat op ongeveer vier miljard euro.
Het punt is dat er een aanleiding moet zijn in de samenleving voor het ontstaan van burn-out. In het samenspel tussen mens en maatschappij moet er iets veranderd zijn, zodat deze relatief ‘jonge’ ziekte heeft kunnen ontstaan. 

Wat is er veranderd?
Van de Ligt: "Laten we gaan kijken naar wat er veranderd is in onze samenleving wat betreft werkbelasting, waardoor we meer te weten kunnen komen over oorzaken van burn-out. Als we oplossingen zoeken, moeten we eerst de achtergronden en oorzaken weten. Een valkuil is dat burn-out wordt gezien als een modeziekte. Sommige mensen vinden burn-out, net als ADHD, Multi-Sclerose of andere nieuwerwetse termen een modern begrip en nemen deze ziektes niet serieus. Maar dan wordt het feit dat mensen ziek zijn, de kosten en het hele probleem ontkend. Daarbij wordt de mogelijkheid om oplossingen te zoeken voor dit probleem tevens weggenomen. Er duiken steeds nieuwe ziektes op in de samenleving, dat is een feit." 

Drie veranderingen

Wat zijn de drie belangrijkste veranderingen in de laatste 40 jaar, waardoor burn-out kan ontstaan: 

1. Er heeft, in een relatief korte tijd, een verschuiving plaatsgevonden van handarbeid naar hoofdarbeid. In deze tijd wordt er veel meer met het hoofd dan met de handen gewerkt. Door met name de vooruitgang van de technologie en door de automatisering van uitvoerende taken, wordt er meer bestuurd dan uitgevoerd. Het gebruik van de computer (sinds 25/30 jaar in Nederland) versterkt dit nog eens. 

2. Mentale, sociale en emotionele belastbaarheid in het werk is enorm toegenomen. Werk is intensiever geworden en de druk is toegenomen omdat er een groter beroep gedaan wordt op de persoon. Er moet veel meer worden samengewerkt, overlegd, vergaderd, gepland en opgelost. Ga zo maar door. Daarbij is iedereen vrijwel ieder moment van de dag beschikbaar via de mobiele telefoon. 

3. Het gezinsplaatje, het thuisleven is veranderd. Er wordt na werktijd ook nog inzet verwacht. Vroeger waren er rolpatronen. Moeder deed het huishouden en pa kwam tot rust na vermoeide arbeid buitenshuis. Nu zijn er thuis, als man en vrouw, minder rust - en ontspanningsmomenten. Er liggen naast het werk zorgtaken en/of huishoudelijke taken te wachten. 

Minder rustmomenten
Kortom, burn-out is een nieuwere ziekte die ontstaan is, omdat de werkbelasting ten opzichte van vroeger veranderd en toegenomen is, maar ook omdat het gezinsleven anders wordt ingevuld. Er zijn minder rust- en ontspanningsmomenten. Het is dus belangrijk werk en privé goed af te stemmen, anders ligt overbelasting of zelfs een burn-out op de loer. 

Vraag het gratis e-boek "7 tips om ziekteverzuim door stress en burn-out te voorkomen" aan op www.ligtpunt.nl.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Bumperklevers en smartphonegebruik bron van ergernis
 Versleutelen van WAN-verbinding gebeurt te vaak niet
 Is drukwerk de sleutel naar succes in het reclamegeweld tijdens de feestdagen?
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Burn-out en schaamte: onlosmakelijk verbonden
 Burn-out genezen? Ongezond werkgedrag aanpakken!
 Drie tips om kritisch naar uzelf te kijken en burn-out te voorkomen
 Burnout: een gezonde reactie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Zakelijke telefoon snel laten repareren: zo ondervind je hier zo min mogelijk last van
Bijdragen aan een beter milieu als ondernemer
reacties
Vijf Praktische tips voor effectieve verkoopgesprekken (1) 
Sligro rondt overname Horeca Totaal Sluis af (1) 
Uitvaartorganisaties zien brood in duurzame uitvaart (1) 
Kerstpakket populairste extraatje onder werknemers (1) 
Nog weinig oog voor nieuwe technologie in vacatures financieel specialisten (1) 
Hoeveel tijd verlies je door 100 km/h te rijden? Wij zochten het uit (1) 
Nuttig of tijdsverspilling: wat vindt Nederland van vergaderen? (1) 
top10
Tijdsregistratie op het werk: Nederland meest digitale leerling van de klas
Amsterdam wereldwijd op nummer twee wat betreft stedelijke mobiliteit
Vrouwelijke professionals en leidinggevenden weinig zelfverzekerd
Dit zijn de meest favoriete werkgevers in Nederland onder mensen met een migratieachtergrond
Kerstpakket populairste extraatje onder werknemers
Tweederde van bedrijven is niet op de hoogte van de risico’s bij gebruik van SaaS-oplossingen
70 procent financiële professionals is al bezig met blockchain en kunstmatige intelligentie
HR Case activatiebeleid: vier tips om medewerkers zelfstandig te laten leren
De grootste cyberdreigingen voor de financiële sector in 2020
Helft kantoormedewerkers heeft lichamelijke klachten door werk
meer top 10