zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijven met vrouwen in de raad van bestuur presteren fors beter

25 september 2012 - Bedrijven waar vrouwen in de raad van bestuur zitten, presteren beter dan die waar de raad alleen uit mannen bestaat. Dit blijkt uit een zes jaar durend internationaal, empirisch onderzoek van het Credit Suisse Research Institute van 2.360 bedrijven, zo meldt Express.be.

In de categorie ‘bedrijven met een marktkapitalisatie van tien miljard dollar of meer’ presteerden de firma’s met vrouwen in de raad van bestuur 26 procent beter dan de anderen in de periode tussen 2005 en 2011. 



Defensief
De onderzoekers focusten zich op de returns op aandelen, maar de conclusie is ook van toepassing op andere Key Performance Indicators (KPI) zoals Return On Equity (ROE). Het verschil werd vooral duidelijk na de financiële crisis van 2008. De onderzoekers geven geen eenduidige verklaring voor de observatie, maar suggereren dat bedrijven met vrouwelijke bestuursleden ‘defensiever’ handelen. Het is echter ook mogelijk dat de relatie omgekeerd is en dat goed geleide bedrijven de neiging hebben om meer vrouwen aan te stellen, aldus de onderzoekers.


Bron: Express.be
 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Mentor helpt vrouwen naar de top
 Leiders van de toekomst: Marry Meulemans (ING) en Elsbeth Ophoff
 Nederlandse vrouw blijft achter in Raad van Bestuur
 Vrouwelijke topmanagers stimuleren sociale verantwoordelijkheid
 
 
reacties
 
Adriana van Schalken | Payroll Works  |   | 
25-09-2012
 | 
15:39 uur
Toch een verrassende uitkomst van het onderzoek (voor een hoop sceptici). Ben benieuwd of nu meer multinationals besluiten om een vrouwenquotum in te voeren.
Gerard Velthuis  |   | 
27-09-2012
 | 
19:34 uur
Met name de laatste alinea vind ik erg interessant.

''Het is echter ook mogelijk dat de relatie omgekeerd is en dat goed geleide bedrijven de neiging hebben om meer vrouwen aan te stellen''.

Zolang je deze opmerking niet kunt uitsluiten (wat dus niet kan) kan het dus zijn dat het hele onderzoek onzin is (althans de conclusie).

M.a.w. het hoeft dus echt niet zo te zijn dat wanneer een bedrijf meer vrouwen in het management kiest, dat het bedrijf automatisch meer winst gaat maken. Het zou zelfs kunnen zijn dat wanneer een goed lopend (!) bedrijf opeens meer vrouwen aanstelt, de winst afneemt.

Als je een onderzoek wilt doen naar het effect van meer vrouwen in de top van een bedrijf en winstgevendheid, doe dan een goed onderzoek.
Dit onderzoek is gemakkelijk te ''kraken''.

Maar uiteraard wel weer uiterst sociaal gewenst / politiek correct en daardoor uiteraard gepubliceerd.
Ellen  |   | 
27-12-2012
 | 
12:00 uur
Beste Gerard, jouw conclusies kloppen niet helemaal.
Doordat het causale verband niet aangetoond kan worden, wil niet zeggen dat er geen verband is. Er is in dit onderzoek (zo lees ik) wel degelijk een verband gelegd tussen beter presterende bedrijven en vrouwen in hun bestuur. Alleen is niet bekend wat er eerder was, die vrouwen of het beter presterende bedrijf (kip, ei).
''Het zou zelfs kunnen zijn dat wanneer een goed lopend (!) bedrijf opeens meer vrouwen aanstelt, de winst afneemt'' Dit zou dus niet kunnen, want dan was het verband tussen beter presterende bedrijven en vrouwen in het bestuur er niet geweest.
Gerard Velthuis  |   | 
27-12-2012
 | 
16:44 uur
Beste Ellen,

Leuke reactie maar ken je statistieken, als er geen causal verband is, is er dus geen (direct) verband. Het kan zijn dat beide variabelen (toevallig) gerelateerd lijken (!) te zijn, maar dit kan ook veroorzaakt worden door andere variabelen.

Het is wel degelijk mogelijk in de situatie die ik beschrijf dat een bedrijf die opeens minder vrouwen in het bestuur opneemt, meer winst gaat maken. Bedrijven die meer vrouwen in het bestuur hebben / gaan nemen (vaak conglomeraten) kunnen opeens minder winst produceren. De bedrijven maakten immers al meer winst voor (!) het aanstellen van meer vrouwen. Nu, met meer vrouwen, zou de winst kunnen afnemen maar nog steeds groter zijn dan een bedrijf die minder vrouwen in het bestuur heeft.

Hier is trouwens een link waarin blijkt dat in Noorwegen, waar het nu dus verplicht is 40% vrouwen in de raad van bestuur te hebben de winst afgenomen is !

(Klik hier)

Uiteraard is het een politiek correct / sociaal gewenst bericht en dus word er ook gezocht naar eventuele andere bronnen / variabelen.

Als de conclusie is wat je wilt hebben dan is het bewijs onomstreden, maar zodra je bewijs krijgt wat je liever niet wilt krijgen, dan opeens word er gezegd dat het ook veroorzaakt kan worden door andere dingen / variabelen ... bla ... bla ... bla

Ach, de politiek-correcte wetenschap van tegenwoordig.


Ellen  |   | 
28-12-2012
 | 
08:44 uur
Beste Gerard,

Je hebt inderdaad gelijk, met de statistiek.

Het artikel dat je noemt, vind ik ook interessant, met een mooie conclusie; dat de winst op korte termijn afneemt vanwege minder ontslagen en een meer werkzame personen. En dat wat op de lange termijn gebeurt nog onderzocht moet worden.

Wel jammer dat je zowel dat artikel als het artikel hierboven steeds politiek correct/sociaal gewenst noemt, in een poging de gedane conclusies te ondermijnen, terwijl dat nergens voor nodig en ongegrond is.
Ook omdat dit soort onderzoek nog in de beginfase is. Er moet nog veel meer onderzoek gedaan worden en daar is verder niks 'politiek corrects' aan.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10