zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse vrouw blijft achter in Raad van Bestuur

21 juni 2012 - Nederlandse vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd in Raden van Bestuur. Dit blijkt uit onderzoek van Berenschot naar diversiteit binnen AEX- en AMX-fondsen. Momenteel is slechts vijf procent van de bestuurders vrouw. Van deze vrouwen is een derde Nederlands, terwijl van de mannelijke bestuurders twee derde uit Nederland komt. Hieruit blijkt dat het aandeel van Nederlandse vrouwen in Raden van Bestuur achterblijft.

Uit een jaarlijkse analyse van Berenschot naar diversiteit in de besturing van AEX- en AMX-fondsen blijkt dat het aandeel vrouwen in Raden van Bestuur toeneemt. Tussen 2006 en 2011 steeg het van twee naar vijf procent. Het afgelopen jaar nam het aantal vrouwelijke bestuursleden met twee toe, waardoor nu negen van de 176 bestuursleden vrouw zijn. Met name bij de AMX-bedrijven blijft het aandeel vrouwen in het bestuur achter, namelijk een vrouw op 83 bestuursleden (1,2 procent). Nederlandse vrouwen
Het onderzoek laat tegelijkertijd zien dat 68 procent van de bestuurders Nederlands is, een aandeel dat sinds 2006 redelijk stabiel is. Hierbij telt een Raad van Bestuur in 2011 gemiddeld 1,8 nationaliteiten, terwijl dit in 2006 nog 2,1 was. Verder valt op dat slechts 33 procent van de vrouwelijke bestuurders de Nederlandse nationaliteit heeft. De overige vrouwelijke bestuurders komen uit België, Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten. "Blijkbaar hebben bedrijven moeite om Nederlandse vrouwen aan te trekken voor bestuursfuncties," geeft Berenschot-adviseur Marthe Paauwe aan: "Om dit te realiseren hebben bedrijven meer aandacht nodig voor ontwikkeling en doorgroei van Nederlandse vrouwelijke talenten." 

Diversiteit
De diversiteit binnen Raden van Bestuur is de afgelopen jaren niet gegroeid. Het aantal nationaliteiten neemt af, en het aandeel vrouwen groeit beperkt. "In onze (advies)praktijk zien we dat diversiteit leidt tot betere besluitvorming vanwege de verschillende invalshoeken en benaderingen," aldus Berenschot directeur Ber Damen: "Hiervoor is leiderschapsontwikkeling nodig die zich richt op het herkennen, stimuleren en benutten van diversiteit."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Slechts één op de vijf CEO’s ter wereld is vrouw
 Ondanks dezelfde carrièrestrategieën blijven vrouwen achter bij mannen
 Nederlandse vrouwen werken achterstand op Europese bedrijfstop weg
 Nederland bijna onderaan met aantal vrouwen in de top
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10