zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Geen hogere olieprijzen in derde kwartaal

24 september 2012 - Gedurende de afgelopen weken is de olieprijs gestegen en heeft het het hoogste niveau bereikt sinds begin mei. Deze keer werd de markt niet enkel gedreven door angst – angst voor voorraadtekorten, dan wel angst voor het ontbreken van economische groei – maar ook door hoop op betere tijden.

De aankondiging van de ECB met het starten van een nieuw, en mogelijk ongelimiteerd obligatieaankoopprogramma gaf een eerste positieve impuls aan het risico sentiment. Het anticiperen op en later de aankondiging van een derde ronde van kwantitatieve verruiming (Quantitative Easing oftewel QE) door de Fed leidden ook tot steun voor olie en andere grondstofprijzen. 



Druk op olieprijzen
ABN AMRO verwacht dat de impact van QE3 (voor onbepaalde tijd aankoop van USD 40 miljard aan waardepapier, samen met het handhaven van de standaard rentes op het huidige niveau tot tenminste half 2015) beperkt zal zijn en dat het programma wellicht zelfs druk kan leggen op de olieprijzen. Uiteraard kan het sentiment op de korte termijn positief zijn, wat zou kunnen leiden tot een test van USD 120 voor Brent olie en USD 105 voor WTI. Echter als het eerste optimisme afneemt, zullen andere factoren mee gaan spelen. Er zijn vijf redenen waarom olieprijzen niet verder zullen stijgen dan de eerder genoemde niveau’s en waarom ABN AMRO verwacht dat olieprijzen zullen dalen tot onder de gemiddelde prijs van 2012 (USD 110) in de komende maanden. 

Bescheiden groei
Na alle argumenten te hebben vertaald naar een mogelijke impact op de olieprijzen, komt ABN AMRO tot de conclusie dat Brent olie een plafond heeft van ongeveer USD 120 waarna de prijs kan dalen tot onder de USD 110 gedurende het laatste kwartaal. Er is voldoende voorraad, hoewel het risico op productiestoringen blijft bestaan. Er zal een matige groei zijn met betrekking tot de vraag naar olie, maar deze is bescheiden en zeer kwetsbaar zolang investeerders naar de situatie in de Eurozone, de VS en Azië (China) blijven kijken. QE3 kan positief zijn voor het korte termijn sentiment, maar de impact op olieprijzen blijft beperkt zoniet zelfs negatief op de langere termijn. ABN AMRO houdt vast aan de voorspelling voor de Brent olieprijs van USD 110 voor 2012 en 2013.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Volatiele oliemarkt deze zomer
 Oil Market Monitor: positioneren voor een ommekeer
 Olieprijs weer omhoog in 2012
 Nieuwe ‘comfortzone’ voor olieprijs?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10