zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Olieprijs weer omhoog in 2012

19 januari 2012 - De prijs van ruwe olie zal in 2012 gemiddeld 111 dollar per vat bedragen volgens de drie grootste olie-exporterende landen. Onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants toont aan dat de begrotingen van deze landen al tien jaar de meest betrouwbare graadmeter voor de voorspelling van de olieprijzen zijn. Voor 2011 voorspelden zij 104 dollar per vat, ten opzicht van een uiteindelijke gemiddelde prijs van 95 dollar. Voor 2012 verwacht de top drie een prijsstijging van zestien dollar.

Als gevolg van de Arabische Lente, steeg de olieprijs vrij vroeg in 2011 naar ruim boven de 100 dollar. Gedurende het jaar stabiliseerde de prijs met gemiddeld 95 dollar per vat, zo’n twintig procent hoger dan in 2010. Sinds het dieptepunt in het eerste kwartaal van 2009, waar een vat ruwe olie voor 34 dollar van de hand ging, is de prijs steeds verder omhoog geklommen. Volgens de top drie voorspellers (Mexico, Saoedi-Arabië en Rusland) zal deze stijging doorzetten in 2012. 



Optimisme

Een vat ruwe olie bedraagt nu ongeveer 100 dollar. Arnoud van der Slot, partner bij Roland Berger in Nederland: "Vorig jaar om deze tijd joeg de Arabische Lente de olieprijs fors omhoog. Ondanks de voortdurende onrust, stabiliseerde de olieprijs wel weer halverwege het jaar." Evenals vorig jaar voorspellen Mexico, Saoedi-Arabië en Rusland een sterke prijsstijging in 2012. Met voorspellingen tussen de 97 en 120 dollar, komen ze voor 2012 uit op een gemiddelde prijs van 111 dollar per vat ruwe olie. Vergeleken met voorgaande jaren is er minder consensus tussen de top drie voorspellers over de prijs. "De wereldwijde economische onzekerheid en de politieke onrust in sommige belangrijke olielanden spelen hier duidelijk ook een grote rol," meent Van der Slot. 

Voortvarende voorspellers

In 2011 bleven Noorwegen, Saoedi-Arabië, Nigeria, Rusland en de Energy Information Administration (EIA) met hun voorspellingen binnen een tien procent marge van de uiteindelijke olieprijs. Wanneer gekeken wordt naar de hele periode van 1999-2011 blijken de begrotingen van Mexico, Saoedi-Arabië en Rusland de meest betrouwbare graadmeter voor de prijs van een vat ruwe olie, de crisisjaren 2001 en 2009 daar gelaten. In de periode 1999-2011 zaten de drie landen er gemiddeld slechts 9,3 procent naast, terwijl de gerenommeerde instituten als de Energy Information Administration (EIA) en de International Energy Agency (IEA) en de markt (NYMEX) er gemiddeld meer dan het dubbele naast zaten (22,6 procent). Van der Slot: "Het is opvallend dat de marktpartijen al meer dan tien jaar de olieprijs structureel te laag inschatten."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nieuwe ‘comfortzone’ voor olieprijs?
 Olieprijzen drukken kosten luchtvaart verder omhoog
 Olieprijzen dalen sterk
 Hoge olieprijs schadelijk voor zakenreizen na 2011
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10