zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Oil Market Monitor: positioneren voor een ommekeer

27 april 2012 - Na de sterke stijging van de Brent olieprijzen in januari en februari bleef de markt rustig in maart. Hoewel de signalen voor een lagere olieprijs al sterker werden, duurde het toch nog tot de tweede week van april voordat de Brent olieprijs daadwerkelijk onder druk kwam. De meest belangrijke reden voor lagere Brent prijzen was een afname van de risicopremie. In tegenstelling tot wat men zou verwachten, ging de WTI prijs niet omlaag maar juist omhoog.

Dit had te maken met speculaties over de mogelijke impact van het omkeren van de oliestroom van de ‘Seaway’ pijpleiding. Verdere daling olieprijs

In de komende maand zijn er twee belangrijke gebeurtenissen die kunnen leiden tot nieuwe significante bewegingen in de olieprijs. Ten eerste is er de start van het omkeren van de oliestroom tussen Cushing en de Golf van Mexico (17 mei). Door het omkeren van de oliestroom zullen Amerikaanse raffinaderijen minder olie hoeven te importeren, wat tot prijsvolatiliteit kan leiden. Ten tweede zijn er de gesprekken tussen Iran en het Westen (23 mei). Iran laat haar goede wil zien door te participeren in gesprekken. Echter, of deze gesprekken echt leiden tot actie, valt nog te bezien. Het is niet duidelijk of de EU en VS sancties tegen Iran al een effect hebben op de Iranese olie-exporten aangezien Iranese schepen hun transponders mogelijk hebben uitgezet waardoor ze niet te traceren zijn. Werkelijke niveaus van beschikbare olie voor export zijn daardoor moeilijke vast te stellen. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat er meer olie beschikbaar is indien Iran kopers weet te vinden terwijl ook Saoedi Arabië extra olie produceert. Er gaan geruchten dat Iran olie wil ruilen voor granen met India. Dit zou de druk op de olieprijs kunnen verhogen tenzij nieuwe spanningen de kans op militair ingrijpen vergroot. ABN AMRO verwacht dat Brent olie verder zal dalen wat moet resulteren in een gemiddelde olieprijs van USD 110 voor het tweede kwartaal. WTI zal blijven noteren rond het huidige niveau in dit kwartaal. 

Regelgeving voor oliespeculanten

De perceptie van de markt is dat een groot deel van de hogere olie en brandstofprijzen het gevolg is van markt speculatie. De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) ligt onder druk aangezien ze niet in staat zijn om de markt te kalmeren. President Obama heeft de Procureur Generaal gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de mogelijke invloed van Wall Street op de olieprijs. Ook de Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) is aan het denken hoe nieuwe transparantie regels in te voeren in deals tussen nationale oliebedrijven en handelaren. Het is niet duidelijk of dit soort maatregelen een grote invloed hebben op olieprijzen, maar het zou – theoretisch gezien – moeten leiden tot meer transparantie en minder volatiliteit door speculaties in de komende jaren.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlanders niet bezorgd over hypotheekrenteaftrek
 Olieprijs weer omhoog in 2012
 Nieuwe ‘comfortzone’ voor olieprijs?
 Analisten en investeerders zetten optimisme jaartje in de ijskast
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10