zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Oil Market Monitor: positioneren voor een ommekeer

27 april 2012 - Na de sterke stijging van de Brent olieprijzen in januari en februari bleef de markt rustig in maart. Hoewel de signalen voor een lagere olieprijs al sterker werden, duurde het toch nog tot de tweede week van april voordat de Brent olieprijs daadwerkelijk onder druk kwam. De meest belangrijke reden voor lagere Brent prijzen was een afname van de risicopremie. In tegenstelling tot wat men zou verwachten, ging de WTI prijs niet omlaag maar juist omhoog.

Dit had te maken met speculaties over de mogelijke impact van het omkeren van de oliestroom van de ‘Seaway’ pijpleiding. Verdere daling olieprijs

In de komende maand zijn er twee belangrijke gebeurtenissen die kunnen leiden tot nieuwe significante bewegingen in de olieprijs. Ten eerste is er de start van het omkeren van de oliestroom tussen Cushing en de Golf van Mexico (17 mei). Door het omkeren van de oliestroom zullen Amerikaanse raffinaderijen minder olie hoeven te importeren, wat tot prijsvolatiliteit kan leiden. Ten tweede zijn er de gesprekken tussen Iran en het Westen (23 mei). Iran laat haar goede wil zien door te participeren in gesprekken. Echter, of deze gesprekken echt leiden tot actie, valt nog te bezien. Het is niet duidelijk of de EU en VS sancties tegen Iran al een effect hebben op de Iranese olie-exporten aangezien Iranese schepen hun transponders mogelijk hebben uitgezet waardoor ze niet te traceren zijn. Werkelijke niveaus van beschikbare olie voor export zijn daardoor moeilijke vast te stellen. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat er meer olie beschikbaar is indien Iran kopers weet te vinden terwijl ook Saoedi Arabië extra olie produceert. Er gaan geruchten dat Iran olie wil ruilen voor granen met India. Dit zou de druk op de olieprijs kunnen verhogen tenzij nieuwe spanningen de kans op militair ingrijpen vergroot. ABN AMRO verwacht dat Brent olie verder zal dalen wat moet resulteren in een gemiddelde olieprijs van USD 110 voor het tweede kwartaal. WTI zal blijven noteren rond het huidige niveau in dit kwartaal. 

Regelgeving voor oliespeculanten

De perceptie van de markt is dat een groot deel van de hogere olie en brandstofprijzen het gevolg is van markt speculatie. De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) ligt onder druk aangezien ze niet in staat zijn om de markt te kalmeren. President Obama heeft de Procureur Generaal gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de mogelijke invloed van Wall Street op de olieprijs. Ook de Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) is aan het denken hoe nieuwe transparantie regels in te voeren in deals tussen nationale oliebedrijven en handelaren. Het is niet duidelijk of dit soort maatregelen een grote invloed hebben op olieprijzen, maar het zou – theoretisch gezien – moeten leiden tot meer transparantie en minder volatiliteit door speculaties in de komende jaren.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 'Technisch herstel derde kwartaal geeft vertekend beeld economie'
 Bijna half miljoen auto’s op winterbanden in hittegolf
 Herstel vacaturetrend zet verder door
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlanders niet bezorgd over hypotheekrenteaftrek
 Olieprijs weer omhoog in 2012
 Nieuwe ‘comfortzone’ voor olieprijs?
 Analisten en investeerders zetten optimisme jaartje in de ijskast
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Kiest men voor een goedkoper kerstpakket?
reacties
Bedrijfsfitness heeft meer effect dan gedacht (1) 
Leeftijd speelt grote rol bij volgen van cursussen (1) 
Kosteloos een ontwikkeladvies volgen vanaf nu mogelijk (1) 
Online sector blijkt crisisbestendig tijdens coronapandemie (1) 
Vertrouwen in arbeidsmarkt bereikt laagste punt sinds 2016 (1) 
Kwart familiebedrijven is volgens eigen werknemers succesvoller dan niet-familiebedrijf (1) 
Absoluut of relatief: meten met verschillende maten (1) 
top10
Vertrouwen in arbeidsmarkt bereikt laagste punt sinds 2016
Ondanks COVID-19 hebben MKB’ers nog steeds groeiplannen
Organisaties ervaren meer cyberaanvallen sinds de start van de pandemie
Kosteloos een ontwikkeladvies volgen vanaf nu mogelijk
Eén op vijf vacatures in gezondheidszorg onvervulbaar
Cybersecurity: van plan naar executie
Praktische tips voor managen op afstand
Aanzienlijk minder krimp
Merendeel werknemers ervaart discriminatie; werkgever doet weinig
Corona zorgt voor boost in online verkopen
meer top 10