zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

ICT-functies overheid voorzichtig in de lift

19 september 2012 - Het aantal ICT-vacatures is over het derde kwartaal van 2012 opnieuw gedaald ten opzichte van 2011. Dit ondanks groei in de eerste twee maanden van het jaar en stabilisatie in maart en juni. Bij de overheid lijkt het aantal vacatures voor ICT-professionals weer voorzichtig in de lift te zitten.

Dit blijkt uit de analyse ‘Trends en Ontwikkelingen op de ICT-arbeidsmarkt 3e kwartaal 2012’ door Erik-Jan Monshouwer, competence director ICT bij Yacht. De daling van het aantal ICT-vacatures ten opzichte van 2011 is nog steeds te zien in alle branches. Bij de overheid is echter weer een opgaande lijn te zien. Monshouwer: "Als je het aantal ICT-vacatures bij de overheid aan het begin van het jaar vergelijkt met de vraag nu, zie je de krimp daar gestaag afnemen: van -53 procent naar -vijftien procent. Niet onlogisch, want de overheid moet eerst investeren in ICT, voordat zij de gewenste besparingen kan realiseren of diensten digitaal kan aanbieden." 



Projectmanager blijft in trek

De daling van het totaal aantal vacatures is vooral het gevolg van een terugval in de vraag naar ICT-managers (-57 procent), Informatie analisten (-35 procent) en Testers (-29 procent). Begin 2012 groeide het vacatureaanbod voor de meeste ICT-functies. De functies die er toen positief uitsprongen waren die van Projectmanager, Engineer en Ontwikkelaar. Deze drie functies zijn nog steeds het meest in trek, maar de groei in vraag is afgenomen. De enige functie waar het aantal vacatures groei laat zien, namelijk dertien procent, is die van Projectmanager. 

Meer SAP consultants gevraagd

Een ander functie die in het derde kwartaal een groei laat zien is die van SAP-Consultant (van -zeventien procent in februari naar +vier procent tot augustus). SAP-consultants met kennis van specifieke SAP-modules worden gevraagd in diverse rollen. Monshouwer: "Organisaties zijn sterk bezig met het standaardiseren van de ICT-middelen door steeds meer gebruik te maken van grote standaard pakketten, zoals SAP, waarop de bestaande processen en systemen moeten worden aangepast om zo besparingen te kunnen realiseren." 

Vooral ICT-er ziet brood in ZZP-schap

Uit de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey (BAS) van Yacht blijkt dat ICT-professionals vooral op zoek zijn naar uitdagingen door een nieuw project te beginnen. ICT-professionals voelen zich daarbij het meest uitgedaagd als ze vakinhoudelijk ergens diep over moeten nadenken (37 procent). Opvallend is dat zeven procent het als uitdaging ziet om voor zichzelf te gaan beginnen. Dat is meer dan bij de andere vakgebieden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 IT-manager zet externen in voor invullen specifieke competenties
 IT-manager beslist zelf wie IT-afdeling versterkt
 Voor bijna helft netwerkapparatuur over vijf jaar geen support meer
 IT-professional van de toekomst verkiest sturing boven vrijheid
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10