zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘Jongeren mogen eigen pensioen kiezen, als een deel maar collectief blijft’

12 september 2012 - "Steeds vaker wordt gepleit voor een vrije pensioenkeuze door jongeren. Dat kan zeker, als een deel ervan maar collectief blijft. Anders wordt de basis van het unieke Nederlandse pensioenstelsel onderuit gehaald. Jong en oud moeten met elkaar solidair zijn als het gaat om de toekomst. Die solidariteit is een belangrijker factor dan bijvoorbeeld de ontwikkelingen van de rekenrente."

Kort samengevat was dat de mening van prominente deskundigen van divers pluimage op het pensioencongres ‘Zeker van een onzeker pensioen", op initiatief van ITDS Business ConsultantsSolidariteit tussen generaties
Het pensioenstelsel moet worden aangepast, maar de solidariteit tussen de generaties moet overeind blijven: "Hou het fair. Ons stelsel is gebaseerd op ‘samen in één boot", waarschuwde inleider Sweder van Wijnbergen. Dat werd onderstreept in de presentaties van Paul Schnabel (SCP) en Ruben Wenselaar (RvB Menzis) zowel als in de interviews met Onno Verstegen (RvB Delta Lloyd) en de econoom Paul Tang. 

Verbeteropties
Uitgedaagd door presentator Hans de Geus (RTLZ) kwamen in de discussie tussen de deskundigen en de zaal met ruim 200 pensioenspecialisten verschillende opties ter verbetering aan bod. Deelnemers zouden in de toekomst meer individuele keuzes mogen maken. De tweede pijler mag dan wel smaller, als de collectiviteit maar blijft. Vervolgens kan men kiezen tussen een zeker en een onzeker pensioen of voor bijsparen. Maar de vrije keuze in de derde pijler geldt dan niet alleen voor jongeren, ook voor ZZP-ers.
Er werd vanuit pensioenen ook naar de zorg gekeken. Er zijn parallen met zorg. Een verzorgde oude dag is een integraal vraagstuk over zorg en pensioen (en wonen). De wettelijke regelingen zouden gecombineerd kunnen worden. En mentaal moeten de muren worden geslecht. Het gaat om dezelfde principes. Sparen voor het ouder worden, dus sparen voor toekomstige uitgaven, voor zorg, voor wonen, voor pensioen. Dus voor de hele levensloop. "Want", zo stelde Paul Schnabel over de langere levensloop,"elke week komt er een weekend bij in ons leven". Wenselaar lanceerde daarom het idee van een Investeringsfonds om te investeren in duurzame vernieuwing. Dat fonds zou dan door zorgverzekeraars, overheden en pensioenfondsen worden gevuld. 

Eerder bezig met pensioen
Gepresenteerd werden ook nieuwe resultaten van het jaarlijkse onderzoek van Brunel onder deelnemers. Dat wees uit dat men zich al een stuk beter en eerder om het pensioen bekommert dan een jaar geleden. Paul Tang: " Maar als mensen op hun 55ste beginnen is het al te laat. Fondsen zijn in hun communicatie te passief. Maak mensen eerder meer bewust, geef ze een keuze, geef ze meer zeggenschap dan nemen ze zelf meer verantwoordelijkheid." Van Wijnbergen: "Eerlijk verdelen is een lastig plaatje."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Keuzevrijheid essentieel voor solide pensioenstelsel'
 Leidt UFR tot duurzame pensioenoplossing?
 Verhoging pensioenleeftijd ontoereikend
 Vergrijzing biedt kansen, vereist verandering
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10