zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vier misverstanden over een goede beveiligingsstrategie

7 september 2012 - Dorifel heeft de gemoederen in de zomermaanden flink bezig gehouden. Het virus besmette computers van gemeenten, bedrijven en universiteiten. In totaal zijn enkele duizenden computers besmet. Volgens GFI Software zijn de gebeurtenissen van afgelopen zomer een harde les voor bedrijven en instanties om hun beveiligingsstrategie nog eens goed te herzien.


GFI Software geeft een overzicht van de vier meest voorkomende misverstanden over een goede beveiligingsstrategie:



1. Door het updaten van onze antivirussoftware zijn we veilig
Deel van het probleem is het misverstand dat heerst over het upgraden van antivirussoftware. Velen denken dat ze veilig zijn als ze regelmatig een virusscan doen en het besturingssysteem updaten. Het klopt dat antivirussoftware veel schadelijke aanvallen tegenhoudt, maar het blijft slechts één gedeelte van een veelomvattende beveiligingsstrategie. Het updaten van het besturingssysteem is belangrijk, maar het dicht geen gaten in applicaties en browsers, die maar al te graag door hackers en cybercriminelen worden gebruikt. 

2. Mijn legaal aangekochte software is altijd veilig
Software die niet up-to-date wordt gehouden met de laatste patches en updates, vormt een risico voor de beveiliging van een organisatie. De software zorgt voor zwakke plekken die servers en apparaten blootstellen aan malware en hack-aanvallen. Dit kan tevens leiden tot storingen en zelfs dataverlies. Dus hoe veilig uw software ook lijkt, net als een nieuwe auto heeft deze ook regelmatig een grondige check en reparaties nodig om veilig te blijven. 

3. Handmatig toepassen van patches is nauwkeuriger en betrouwbaarder

Het handmatig controleren van software-updates en inzetten van kritieke patches lijkt beter te controleren dan geautomatiseerde controle, maar zorgen juist voor een toename van de onderhoud-overhead met de toepassingen en het besturingssysteem waarop ze draaien. Dit leidt tot teveel werkdruk voor het IT-team en het verlaagt de efficiëntie. Daarnaast vergroot dit het risico van veiligheidsgaten waardoor bedrijfsgegevens kunnen worden gestolen of beschadigd. 

4. Bij geautomatiseerde patches is geen controle nodig per medewerker
Het is een te groot risico om aan te nemen dat iedere medewerker alle patches en updates automatisch installeert, wanneer deze beschikbaar zijn via de geboden diensten. Echter, de zwakke plek van deze diensten is dat ze erop vertrouwen dat de gebruikers altijd actief verbonden zijn met het internet en altijd toestaan dat updates worden gedownload en geïnstalleerd. Naast dat het belangrijk is dat eindgebruikers eenvoudig hun eigen machines kunnen updaten en worden aangespoord om dit te doen, blijft het noodzakelijk dat de IT-afdeling inzichtelijk houdt welke patches zijn geïnstalleerd in het geval dat zich een probleem voordoet. 

Patch management
"Patch management speelt een cruciale rol voor bedrijven bij het volledig up-to-date blijven van de laatste security patches en software-updates, zonder onnodig afbreuk te doen aan betrouwbaarheid, productiviteit, veiligheid en integriteit van gegevens," stelt David Kelleher, Communicatie Manager en Research Analist bij GFI Software. "Binnen de steeds complexer wordende IT-omgevingen die aan steeds strengere regels moeten voldoen, kan patch management niet langer worden genegeerd of uitgesteld. Dat is de reden waarom organisaties van elke omvang moeten voorzien in een robuuste patch managementoplossing die niet alleen de snelle implementatie van patches automatiseert, maar IT-afdelingen tevens in staat stelt om systemen te herstellen naar de status voordat de patch geïmplementeerd was voor het geval dat een patch meer systeemproblemen veroorzaakt dan oplost." 

Breder veiligheidsbeleid
"Als onderdeel van een bredere IT-veiligheidsbeleid, zal een dergelijke aanpak ervoor zorgen dat applicaties geen onnodig risico lopen, op voorwaarde dat een stimuleringsbeleid eindgebruikers ervan kan overtuigen om kritische updates direct te installeren," vervolgt Kelleher. "Door het volgen van deze aanpak zal het aantal PC’s dat gevaar loopt of beschadigt of het aantal gegevens dat wordt gestolen en misbruikt, aanzienlijk verminderen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 BYOD vraagt om een gedegen securitybeleid
 'Nederland is totaal niet beveiligd'
 Gebruik mobiele apparatuur leidt tot meer veiligheidsincidenten
 Vijf informatiebeveiligingstrends voor 2012
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10