zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ooit betrokken werknemers schadelijker dan nooit betrokken personeel

18 juli 2012 - Iedere organisatie wil medewerkers die betrokken zijn en zich extra in willen zetten voor het succes van de onderneming. Maar er is een keerzijde aan betrokkenheid die veel organisaties over het hoofd zien: betrokken werknemers kunnen snel onbetrokken raken als ze het gevoel hebben dat er misbruik van ze wordt gemaakt. En: voorheen betrokken medewerkers kunnen meer schade aanrichten dan mensen die al nooit betrokken waren.


Dat is de belangrijkste conclusie uit onderzoek van Wayne Hochwarter, Professor aan de Florida State University. Betrokken medewerkers werken harder, zijn creatiever en productiever. Organisaties met betrokken medewerkers zijn bovendien beter opgewassen tegen slechte tijden. Dezelfde organisaties moeten zich er echter van bewust zijn dat zelfs modelwerknemers kunnen ‘opgeven’ als ze het gevoel hebben steeds meer te moeten doen met minder middelen terwijl er relatief minder wordt gevraagd van hun minder betrokken collega’s. Ongewenst gedrag
Uit het onderzoek van Hochwarter bleek dat betrokken medewerkers 50 procent meer tevreden zijn met hun werk, 45 procent beter presteren en 40 procent gelukkiger zijn met hun leven in het algemeen. Er is 33 procent minder kans dat ze een andere baan willen en ze zijn 30 procent betrokkener bij hun werkgever. Betrokkenheid uit zich vaak in het meer taken op zich nemen, maar dat gebeurt wel in de veronderstelling dat de onderneming de daarvoor de benodigde middelen beschikbaar stelt. Zo niet, dan kunnen ze zeer ongewenst gedrag gaan vertonen. Voorheen betrokken medewerkers vertonen dan 50 procent minder bereidheid om anderen te helpen, 35 procent meer boosheid op hun leidinggevenden en 33 procent meer het gevoel dat er meer van hen verwacht wordt dan ze waar kunnen maken. Ze ervaren dientengevolge meer stress en de productiviteit daalt. 

Betrokkenheid onderhouden
Betrokken werknemers kunnen dus makkelijk onbetrokken raken zonder goede begeleiding van hun leidinggevenden en dat kan bovendien heel snel gebeuren. Het duurt langer om betrokkenheid op te bouwen dan het ongedaan maken. Organisaties moeten zich hiervan bewust zijn, evenals van het feit hoeveel schade voorheen betrokken maar nu teleurgestelde medewerkers aan kunnen richten. Bent u van plan uw medewerkers meer te betrekken? Wees dan ook (voor)bereid die betrokkenheid te voeden en te onderhouden.


Bron: Management Issues
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Flexibel werken maakt bedrijven competitiever
 Explosieve groei in aantal aanvallen op populaire vergadertool
 Organisaties slagen er niet in waardevolle gegevens voldoende te beschermen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Medewerkerbetrokkenheid stimuleren na een reorganisatie: het kan
 Hoe ver gaat uw verantwoordelijkheidsgevoel?
 Goede manager essentieel voor betrokkenheid en productiviteit
 Managementstijl bepaalt productiviteit
 
 
reacties
 
Edwin  |   | 
19-07-2012
 | 
09:00 uur
Is de polariteit tusen arbeid en kapitaal niet het grote probleem? Betrokkenheid betekent (tijdelijk) deze kloof overbruggen. Bij teleurstelling volgt frustratie. Is het niet gewoon tijd om nieuwe vormen van organiseren en eigenaarschap te introduceren en dit gedoe achter ons te laten? Organisaties waar medewerkers gezamenlijk eigenaar zijn van het bedrijf blijken dit soort gedoe niet te kennen.

Einstein zei jaren geleden al: ''The significant problems we have cannot be solved at the same level of thinking with which we created them.''

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
A life changing event
Zaterdag 30 maart - Flora Boskoop - 10.00 - 16.00 uur. Een interactief seminar met Pieter Frijters met als onderwerpen: burn-out, paniekaanvallen, (spreek)angst, piekeren en assertiviteit. Bekijk de video voor een impressie van het seminar.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Ontwikkelingen in de markt van drukwerk
Vergroot uw rendement in 2019 door reviews op NederlandReview Review marketing
reacties
Werk beďnvloedt privéleven negatief  (1) 
Nederlanders onderschatten beveiligingsrisico’s van computers (1) 
Belangrijke handelspartners Nederland minder stabiel (1) 
Vier apps verantwoordelijk voor 82 procent van mobiel dataverbruik iOS (1) 
Klimaatakkoord zet Nederland in beweging richting duurzame economie (1) 
Evenveel vrouwen als mannen met hbo- of wo-diploma (1) 
Kortsluiting bij energieleveranciers (2) 
top10
Een derde van de werkenden vindt zichzelf slimmer dan zijn of haar baas
Wat organisaties verwachten van de financiële afdeling van 2025
Klimaatakkoord kan ruim 70. 000 banen creëren
'Er is een cyberoorlog gaande'
Energie en klimaat prominent in provinciale verkiezingsprogramma’s
Dit zijn de drie meest voorkomende spearphishing-aanvallen
Helft C-level leidinggevenden voert transformatie-initiatieven door zonder duidelijke strategie
Verzekeraars streng bij schade aan mobieltje
Fors minder jongeren gebruiken desktop pc om te internetten
Cao-afspraken opnieuw hoger
meer top 10