zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Afgestudeerden kapen vakantiebaan studenten

13 juli 2012 - Doordat net afgestudeerden steeds moeilijker een baan vinden, hebben studenten het dit jaar moeilijker dan ooit om vakantiebanen te krijgen. De young professionals pakken nu de banen aan die eigenlijk bedoeld zijn voor studenten. Dat constateert Jan-Peter Cruiming van  Jobbird.com en studenten.nl op basis van een actuele analyse van vacatures en aannamebeleid.

Op dit moment zijn de vooruitzichten op de arbeidsmarkt voor net afgestudeerden slecht. Omdat er geen zicht is op een vaste baan, kiezen zij voor een tijdelijke baan of uitzendwerk. Ook werkgevers blijken liever te putten uit het toegenomen aanbod van afgestudeerden met enige werkervaring. Jan-Peter Cruiming: "Het is niet zozeer dat het aanbod van functies of de beloning veranderen, maar dat de invulling verschuift naar net iets meer ervaren mensen. Werkgevers krijgen dus meer ervaring voor 't zelfde geld. Bovendien kunnen zij deze mensen ook na de vakantie in dienst houden als ze goed bevallen." Traditioneel vinden studenten bij uitstek in de zomermaanden voor een langere, aaneengesloten periode tijdelijk werk. Echter zien de studenten door de toestroom van net afgestudeerden werklozen deze banen voor hun neus weggekaapt worden. Vicieuze cirkel

Door de arbeidsmarktkrapte vinden studenten nu minder vaak een bijbaan die gerelateerd is aan de studie die ze volgen. Cruiming: "Waar studenten voorheen de geleerde lesstof direct konden toepassen in hun bijbaan, zien we nu dat zij aangewezen zijn op de meer klassieke bijbanen zoals callcenter en horecawerk. Hierdoor komen zij straks als afgestudeerden zonder relevante werkervaring op de arbeidsmarkt, wat de kansen op een baan alleen maar verder doet afnemen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tien tips om de beste afgestudeerden eruit te pikken
 Ernst & Young heeft beste imago volgens studenten
 Hoe moet u zich gedragen in uw eerste baan? Vijf tips
 Afgestudeerde ziet arbeidsmarkt met angst en beven tegemoet
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10