zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien tips om de beste afgestudeerden eruit te pikken

24 juni 2011 - Met zoveel competitie op de arbeidsmarkt is het essentieel om de meest geschikte afgestudeerden te herkennen – het talent dat uw team echt zal doen groeien. Donna Miller van Enterprise Rent-A-Car, geeft op Management Today tien tips om het kaf van het koren te scheiden en de juiste starter aan te nemen.

1. Kijk naar de werkervaring


Werkervaring en stages zijn goede onderscheidende factoren. Iemand die al ervaring opgedaan heeft in een zakelijke omgeving weet beter wat er van hem/haar verwacht wordt en is sneller ingewerkt. 

2. Let op vrijwillige activiteiten

Iemand die onbetaald vrijwilligerswerk heeft gedaan, laat zien dat hij een sociale en proactieve instelling heeft – beide zijn waardevolle eigenschappen in de moderne zakenwereld. 

3. Wat deed de kandidaat in het studentenleven?

Let op afgestudeerden die actief waren bij studentenverenigingen en sportteams, met name als ze een verantwoordelijke functie hadden. Dit zijn de mensen die kunnen samenwerken en leiding geven. 

4. Laat u niet teveel leiden door cijfers

Veel werkgevers focussen nog steeds teveel op afgestudeerden met hoge cijfers of een specifiek vakkenpakket. Nuttig als u iemand zoekt met specifieke, technische vaardigheden, maar anders kunt u beter kijken naar iemand die breder georiënteerd is en op meerdere punten onderlegd is. 

5. Focus op zelfvertrouwen

Sommige mensen hebben een uitmuntend CV, maar doen het sociaal minder goed. Daarom zijn sollicitatiegesprekken en assessments zo belangrijk. Hoe goed communiceert de kandidaat? Hoe goed weet hij/zij zichzelf te verkopen? Zijn ze onzeker of juist zelfverzekerd? 

6. Hebben ze hun huiswerk gedaan?
Check of de kandidaat tenminste iets over uw organisatie weet. Iemand die begint met een vraag over het bedrijf is iemand om in de gaten te goeden. Nog een goed teken: hij of zij heeft van tevoren gebeld om vragen te stellen over de baan en het bedrijf. 

7. Let op professionaliteit

U staat er versteld van hoeveel pas afgestudeerden te laat of onverzorgd op hun sollicitatie verschijnen. Wat de kleding betreft: het is niet in alle gevallen nodig dat een pak gedragen wordt, maar een kandidaat mag tenminste een beetje moeite doen. Helemaal goed is het als van tevoren geïnformeerd wordt naar de dresscode. 

8. Nemen ze initiatief?
De meest veelbelovende kandidaten zijn over het algemeen degenen die ergens echt moeite doen. Dit kan variëren van een prijzenkast vol bekers die gewonnen zijn tijdens de studententijd tot optimaal gebruik maken van hun netwerk. 

9. Let op sociale vaardigheden
Het is de moeite waard om kandidaten kennis te laten maken met medewerkers. Laat ze bijvoorbeeld samen lunchen. Kijk hoe goed ze luisteren, een gesprek op gang weten te houden en anderen op hun gemak weten te stellen. 

10. Vraag naar hun motivatie
Als u een afgestudeerde vraagt waarom hij of zij bij u wil werken, moeten ze een doordacht antwoord hebben en geen standaard reactie geven. Ze hoeven nog geen volledig carrièrepad uitgestippeld te hebben, maar dienen wel te weten waarom ze juist voor uw organisatie gekozen hebben.

 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Veel verdienen als starter? Ga aan de slag in het noorden en/of de farmacie
 Niet Het Nieuwe Werken maar het ‘echte’ werken trekt starter
 Starter valt niet op tijdens sollicitatie
 Hoogopgeleide starter stelt persoonlijke ontwikkeling boven werkprivé balans
 
 
reacties
 
amer  |   | 
25-06-2011
 | 
18:18 uur
Toch vrij apart om in dit artikel te lezen dat men niet alleen maar moet uitgaan van ''alleen degene met de beste cijfers zijn geschikt'', terwijl je toch in best veel vacatures te lezen krijgt dat bedrijven op zoek zijn naar personen met uitstekende studieresultaten.
DutchieCBD  |   | 
27-06-2011
 | 
03:36 uur
Allemaal goede punten. Ook al mag ik hopen dat dit voor eenieder die personeel aanneemt gesneden koek is.
Wat ik hier te weinig in zie terug komen is hoe gaat deze starter passen in de rest van het team. Geef eens wat geld uit om te kijken hoe de groepsdynamiek is van je huidige team. En wat daar een goede aanvulling op is. Als je hier geen aandacht aan besteed zal ofwel de nieuwe starter snel een andere baan gaan zoeken. Of je huidige personeel is niet blij met de keuze van de nieuwe collega.
frieda  |   | 
27-06-2011
 | 
18:31 uur
Vind geweldig.. kan jezelf als arbeider/ werknemer ook beoordelen
JC Boer  |   | 
28-06-2011
 | 
11:19 uur
jammer dat er geen instrument is om de sfeer binnen een bedrijf op een afdeling (ziekteverzuim, welke type werknemers werken er) onpartijdig vast te stellen. Een van de aspecten die je (helaas) moet ondervinden door er te werken.
TCS Groep  |   | 
31-07-2012
 | 
12:39 uur
Interessant punt, je kan natuurlijk ook iemand binnen halen die de groepsdynamiek ook gedeeltelijk van een andere impuls gaat voorzien, i.p.v. erin moet passen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10