zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De cloud: wat heeft het u te bieden?

5 juli 2012 - Cloud computing staat volgens Gartner in de top drie van prioriteiten van CIO’s voor 2012. In 2015 zal er zelfs geen business-applicatie nog niet naar de cloud zijn verhuisd, voorspelt Saugatuck. Bedrijven kunnen niet meer om de cloud heen. Maar wat is cloud computing precies en wat zijn de grote voordelen? Brisk Magazine schrijft erover.

Cloud computing is een snelle, eenvoudige en open technologie waarmee applicaties en platformen via het internet toegankelijk zijn. Om over een nieuwe applicatie te beschikken, is het niet nodig dure software en hardware aan te schaffen. De applicatie draait op de infrastructuur in de cloud, net als de bekende consumentenapplicaties Yahoo!, webmail en Google Docs. Voor het laten draaien van bedrijfsapplicaties is geen software of hardware meer nodig. Slag in tijd en geld
De efficiency-slag in tijd en geld is het grote voordeel van cloud computing. Hans Brouwer, VP Sales Noord-Europa bij salesforce.com, legt uit: "Ook na de implementatie blijft een bedrijf tijd en geld besparen. Installatie-, onderhouds- en upgradetaken verdwijnen voor IT-afdelingen en zakelijke gebruikers kunnen zelf primaire aanpassingstaken uitvoeren. Zo krijgen IT-afdelingen meer tijd om hun kernactiviteiten uit te voeren." 

Social enterprise

Cloud computing is een technologie die aansluit bij de toenemende behoefte aan innovatie. Brouwer: "We bevinden ons middenin een sociale revolutie. Het gaat niet meer om het aanbod, maar om de vraag. Consumenten zijn machtiger en ze delen steeds meer op sociale netwerken. Daar valt veel waardevolle informatie te halen. Bedrijven die dit beseffen en hun klanten centraal stellen en zelfs met ze samenwerken, veranderen in social enterprises." 

Snelheid van innovatie

Om te innoveren, is het noodzakelijk dat bedrijven altijd snel kunnen reageren. IT moet daarin ondersteunen en niet beperken. Dankzij cloud computing kunnen bedrijven heel snel beschikken over nieuwe applicaties. De infrastructuur is er immers al. Bovendien zijn aan het implementeren van een applicatie in de cloud veel minder risico’s verbonden dan bij traditionele systemen. In de cloud kunnen applicaties vaak binnen een maand geïmplementeerd zijn, terwijl het op de traditionele manier wel twaalf maanden of langer kan duren. 

Schaalvoordeel in veiligheid

Ook qua veiligheid biedt cloud computing volop voordelen. Brouwer: "Cloud computing is ontworpen met beveiliging en dataprivacy als belangrijkste uitgangspunt. Er hoeft slechts één applicatie beveiligd te worden en doordat dit voor veel gebruikers tegelijk gebeurt, is er een niveau mogelijk dat veel interne IT-afdelingen niet kunnen evenaren. Bovendien staan gegevens centraal opgeslagen en niet op de devices zelf. De dreiging van gestolen laptops en tablets wordt zo stukken minder." 

Kleine ondernemingen profiteren mee

Cloud computing is niet alleen besteed aan grote organisaties. Juist ook kleine ondernemingen hebben baat bij deze technologie, volgens Brouwer. "Zonder hoge instapkosten en investeringen in beheer en onderhoud, profiteren deze bedrijven van de nieuwste applicaties, beveiliging en andere producten en diensten. Specifieke kennis is niet nodig, terwijl de belangrijkste taken eenvoudig zelf uitgevoerd kunnen worden. In de cloud schept IT geen restricties, maar volop mogelijkheden."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CFO's krijgen grotere stem in IT dankzij cloud computing
 Gebruik cloud computing verdubbeld - ondanks weerstand
 Omzet cloud computing groeit tot 50 miljard euro in 2015
 Technologieën moderniseren, beveiliging niet
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10