zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De cloud: wat heeft het u te bieden?

5 juli 2012 - Cloud computing staat volgens Gartner in de top drie van prioriteiten van CIO’s voor 2012. In 2015 zal er zelfs geen business-applicatie nog niet naar de cloud zijn verhuisd, voorspelt Saugatuck. Bedrijven kunnen niet meer om de cloud heen. Maar wat is cloud computing precies en wat zijn de grote voordelen? Brisk Magazine schrijft erover.

Cloud computing is een snelle, eenvoudige en open technologie waarmee applicaties en platformen via het internet toegankelijk zijn. Om over een nieuwe applicatie te beschikken, is het niet nodig dure software en hardware aan te schaffen. De applicatie draait op de infrastructuur in de cloud, net als de bekende consumentenapplicaties Yahoo!, webmail en Google Docs. Voor het laten draaien van bedrijfsapplicaties is geen software of hardware meer nodig. Slag in tijd en geld
De efficiency-slag in tijd en geld is het grote voordeel van cloud computing. Hans Brouwer, VP Sales Noord-Europa bij salesforce.com, legt uit: "Ook na de implementatie blijft een bedrijf tijd en geld besparen. Installatie-, onderhouds- en upgradetaken verdwijnen voor IT-afdelingen en zakelijke gebruikers kunnen zelf primaire aanpassingstaken uitvoeren. Zo krijgen IT-afdelingen meer tijd om hun kernactiviteiten uit te voeren." 

Social enterprise

Cloud computing is een technologie die aansluit bij de toenemende behoefte aan innovatie. Brouwer: "We bevinden ons middenin een sociale revolutie. Het gaat niet meer om het aanbod, maar om de vraag. Consumenten zijn machtiger en ze delen steeds meer op sociale netwerken. Daar valt veel waardevolle informatie te halen. Bedrijven die dit beseffen en hun klanten centraal stellen en zelfs met ze samenwerken, veranderen in social enterprises." 

Snelheid van innovatie

Om te innoveren, is het noodzakelijk dat bedrijven altijd snel kunnen reageren. IT moet daarin ondersteunen en niet beperken. Dankzij cloud computing kunnen bedrijven heel snel beschikken over nieuwe applicaties. De infrastructuur is er immers al. Bovendien zijn aan het implementeren van een applicatie in de cloud veel minder risico’s verbonden dan bij traditionele systemen. In de cloud kunnen applicaties vaak binnen een maand geïmplementeerd zijn, terwijl het op de traditionele manier wel twaalf maanden of langer kan duren. 

Schaalvoordeel in veiligheid

Ook qua veiligheid biedt cloud computing volop voordelen. Brouwer: "Cloud computing is ontworpen met beveiliging en dataprivacy als belangrijkste uitgangspunt. Er hoeft slechts één applicatie beveiligd te worden en doordat dit voor veel gebruikers tegelijk gebeurt, is er een niveau mogelijk dat veel interne IT-afdelingen niet kunnen evenaren. Bovendien staan gegevens centraal opgeslagen en niet op de devices zelf. De dreiging van gestolen laptops en tablets wordt zo stukken minder." 

Kleine ondernemingen profiteren mee

Cloud computing is niet alleen besteed aan grote organisaties. Juist ook kleine ondernemingen hebben baat bij deze technologie, volgens Brouwer. "Zonder hoge instapkosten en investeringen in beheer en onderhoud, profiteren deze bedrijven van de nieuwste applicaties, beveiliging en andere producten en diensten. Specifieke kennis is niet nodig, terwijl de belangrijkste taken eenvoudig zelf uitgevoerd kunnen worden. In de cloud schept IT geen restricties, maar volop mogelijkheden."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Lockdown zet aanzienlijk deel Nederlanders aan tot leren
 Gelaagde security belangrijker dan ooit door toename verschillende malware-varianten
 Kwart hoogopgeleiden zoekt andere baan vanwege leidinggevende
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CFO's krijgen grotere stem in IT dankzij cloud computing
 Gebruik cloud computing verdubbeld - ondanks weerstand
 Omzet cloud computing groeit tot 50 miljard euro in 2015
 Technologieën moderniseren, beveiliging niet
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Managers onderschatten cyberdreigingen massaal
reacties
Lockdown zet aanzienlijk deel Nederlanders aan tot leren  (1) 
Nieuwe, sportieve BMW 128ti heeft historisch verantwoorde naam (1) 
De coronasituatie is het ideale moment voor SEO en online marketing (2) 
Fiets naar uw Werk Dag: Het westen van Nederland en jongeren pakken het meest de fiets naar het werk (1) 
Terug naar het vroegere normaal is geen optie, streef daarom naar een beter normaal (1) 
Zakelijk vastgoed daalt in 2021 met zes procent in waarde  (1) 
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 45 euro (1) 
top10
De coronasituatie is het ideale moment voor SEO en online marketing
Ruim één op de vijf organisaties heeft geen HR-strategie
Een op vijf stoort zich aan partner wanneer ze samen series kijken
Slechts kwart collega’s voelt zich echt veilig op kantoor
Twee derde werkenden beoordeelt nieuwe collega(’s) op uiterlijk
Fiets naar uw Werk Dag: Het westen van Nederland en jongeren pakken het meest de fiets naar het werk
'Te weinig ambitie kabinet voor versterken digitale economie'
Global Wealth Report 2020 van Allianz: Welvaartsimmuniteit
Vier technologietrends die managers in de gaten moeten houden
Ruim 70 procent overheidswebsites niet digitaal toegankelijk
meer top 10