zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijven met expats nemen risico’s te licht op

7 september 2011 - Bedrijven die expats en internationaal mobiele werknemers in dienst hebben, lopen meer risico dan ze zelf denken. Werkgevers hebben de plicht hun eigen mensen te beschermen, maar veel ondernemingen gaan er ten onrechte vanuit dat een verzekering tegen mogelijke gevaren zoals ontvoering of criminaliteit volstaat.

In de whitepaper ‘Meer zicht op risico’s voor expats en internationaal mobiele werknemers’ adviseert Aon Hewitt onder meer een veiligheidsprotocol op te stellen.


Daarin moet onder andere staan hoe de taken binnen organisaties tijdens een crisissituatie zijn verdeeld en welke maatregelen nodig zijn.
Door de groeiende internationalisering neemt het aantal Nederlandse internationaal mobiele werknemers, waar naast expats ook handelsreizigers onder vallen, toe. Zij worden er bijvoorbeeld op uitgestuurd als bedrijven nieuwe internationale kansen zien, met name in Azië, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika. Dit is echter niet zonder risico, stelt Aon. 

Onveiliger

Volgens Aon is de wereld er de afgelopen tijd niet veiliger op geworden. "De onrust in landen als Libië, Syrië en Engeland laat bovendien zien dat een situatie zomaar kan omslaan, zoals met de rellen in Londen gebeurde," zegt Arno Rietveld, Senior Consultant bij Expatriate Services van Aon Hewitt en auteur van de whitepaper. "Veel bedrijven doen hier te weinig mee en daarmee bewijzen ze niet alleen hun eigen mensen, maar ook hun reputatie geen dienst. Een succesvolle reis staat of valt met een goede voorbereiding waarbij de risico’s helder in kaart worden gebracht. Het toont niet alleen goed werkgeverschap, maar het is ook juridisch noodzakelijk dat werkgevers hun medewerkers goed beschermen aangezien zij aansprakelijk kunnen zijn voor mogelijke schade aan personen." 

Evacuatie

Rietveld wijst er in de whitepaper op dat verzekeringen tegen bijvoorbeeld het uitbetalen van losgeld niet volstaan. Er kan zomaar een levensbedreigende situatie ontstaan die evacuatie noodzakelijk maakt. In zo’n geval moet een bedrijf helder op papier hebben staan wie waarvoor verantwoordelijk is en welke procedures moeten worden gevolgd. Het is ook van groot belang dat een bedrijf steeds beschikt over actuele informatie over een bepaald land, zodat het niet achter de feiten aanloopt. 

Kortlopende projecten

Een veiligheidsprotocol is ook nodig omdat er door de internationalisering een nieuw type expat is opgestaan. Aanvankelijk ging het alleen om werknemers die voor een periode van enkele jaren werden uitgezonden. Maar tegenwoordig gaat het ook om mensen die van het ene kortlopende project naar het andere reizen, zonder vaste verblijfplaats in Nederland zelf. Rietveld: "Dit is een avontuurlijk ingestelde groep mensen, vaak in de leeftijd van 25 tot 35 jaar, die vertrouwd zijn met moderne communicatiemiddelen zoals social media." Volgens Aon moeten zij erop kunnen vertrouwen dat zij ook in een crisissituatie in goede handen zijn bij hun werkgever.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Multinationals sturen meer managers naar buitenland
 Nederlandse mentaliteit bevalt expats
 Expat wordt terug naar huis gehaald
 Acht dingen die u even moet weten voor u in het buitenland gaat werken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10