zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Voorzichtige economische groei in 2012, behalve in Europa

10 mei 2012 - Hoewel het aantal faillissementen in 2012 wereldwijd nog toeneemt, laat de wereldeconomie in 2012 een kleine groei zien. Naar verwachting herstelt de groei zich in 2013. Alleen in Europa is nog sprake van negatieve cijfers. Dat blijkt uit een wereldwijd risico- en faillissementsonderzoek van Euler Hermes.

In 2011 groeide het wereldwijde BBP met 2,9 procent, aanzienlijk minder ten opzichte van 2010 (4,3 procent). De grootste economieën zijn inmiddels teruggekeerd naar het niveau van voor de crisis, met uitzondering van Japan, het Verenigd Koninkrijk en binnen de Eurozone Griekenland, Portugal, Spanje en Italië. Naar verwachting daalt de groei van de wereldeconomie in 2012 naar 2,6 procent en herstelt deze zich in 2013 naar 3,1 procent. 



Recessie in de Eurozone

In Europa daalt de economische groei in 2012 met 0,3 procent. Oorzaak is de recessie in twee van de vier grootste economieën, Italië (-1,2 procent) en Spanje (-1,3 procent), en een vertraagde groei in de andere twee, Frankrijk (0,4 procent) en Duitsland (0,9 procent). In 2013 herstelt de Eurozone zich met een groei van een procent. Walter Toemen, directeur Risk bij Euler Hermes Nederland: "Hoewel de rest van de wereld een kleine groei laat zien, probeert de Eurozone een enorme crisis te boven te komen. De drie grootste risico’s zijn de extreme en ongecoördineerde politieke stijfheid, de herleving van financiële spanningen en de stijgende olieprijzen." 

In 2011 minder faillissementen dan verwacht, stijging in 2012

Voor 2011 was een daling in het aantal faillissementen van drie procent voorspeld, in werkelijkheid daalde de faillissementen met vier procent. In de Verenigde Staten vond de beste ontwikkeling plaats met een daling van maar liefst vijftien procent, volledig in lijn met de prestaties van deze economie aan het einde van het jaar. Voor 2012 worden wereldwijd weer meer faillissementen verwacht, een stijging van drie procent. Op Noord-Amerika en Canada na, zien alle regio’s het aantal faillissementen stabiliseren of dalen. De grootste stijging vindt plaats in Zuid-Europa, maar ook in de meer centrale Europese landen als België en Nederland. Alleen het Verenigd Koninkrijk en Duitsland lijken de dans te ontspringen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Onrust in eurozone drijft insolventiepeil op
 Innovatie cruciaal in huidige economie
 Onderbenutting arbeidspotentieel ondermijnt economische groei
 ‘Banken willen bijdragen aan economische ontwikkeling’
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10