zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Crisis raakt nu ook interim-jurist

20 april 2009 - Hoewel begin dit jaar de recessie zich nog niet deed voelen, hebben nu ook ervaren zelfstandige interim-juristen meer moeite om opdrachten te vinden. Ruim twintig procent is aan het tweede kwartaal begonnen zonder opdracht, zo blijkt uit onderzoek van netwerkorganisatie OndernemendeJuristen.

Een groot aantal freelance juristen en advocaten geeft aan moeite te hebben met het verwerven van voldoende opdrachten. 22 procent van de respondenten geeft aan vanaf 1 april jl. zonder opdracht te zitten en voorlopig ook geen concreet uitzicht te hebben op een klus. Eerste keer

"Ons onderzoek heeft geen wetenschappelijke pretentie, maar is uitgevoerd om de ruim 400 leden van ons netwerk inzicht te geven in de marktsituatie en om onszelf informatie te verschaffen van waaruit we startende juridische ondernemers kunnen adviseren," stelt Marijn Rooymans, grondlegger van het OndernemendeJuristen netwerk. "Volgens mij is dit niet eerder voorgekomen. Wij juristen merken over het algemeen minder van conjunctuurschommelingen dan andere dienstverleners." 

Generalisten het meest kwetsbaar

Het onderzoek laat zien dat met name ondernemingsrechtjuristen, zeg maar ‘generalisten’ op dit moment kwetsbaar zijn. Zij voeren over het algemeen opdrachten en projecten uit die wel veel juridische kennis en ervaring vragen, maar die minder specialistisch van aard zijn. Dat zijn vaak ook de opdrachten die zich wat makkelijker laten uitstellen of die niet al te veel schade opleveren als ze slechts gedeeltelijk worden opgepakt. Daarnaast is zichtbaar dat bepaalde specialisten te lijden hebben van de sterke vertraging van bepaalde sectoren. Zo waren de afgelopen jaren de Banking & Finance specialisten ‘hot’, maar is hun sector nu degene waar bedrijven hard geraakt worden en waar men dus ook hard ingrijpt. Er worden soms draconische maatregelen genomen ten aanzien van alle tijdelijke krachten die ook de interim-juristen raken of zij nu noodzakelijk werk doen of niet. Een ander verhaal met hetzelfde effect geldt voor M&A en vastgoed specialisten. Nu het aantal transacties sterk is afgenomen valt hun markt gewoon grotendeels weg. "De meeste van deze interim-juristen zullen snel weer aan de slag zijn. Ons netwerk bevat toch over het algemeen de wat "sterkere broeders" en voor deze goede juridisch specialisten zullen ook in de toekomst altijd opdrachten genoeg zijn," relativeert Rooymans de situatie. Er is volgens hem geen reden tot paniek. 

Schuilen voor de storm

Een ander opvallende uitkomst is dat negen procent van de interim-juristen naar aanleiding van het onderzoek liet weten zichzelf tijdelijk uit de markt te hebben teruggetrokken. "Sommigen hebben een sabbatical genomen, anderen zijn tijdelijk in dienst getreden van een opdrachtgever. Er is geen nader onderzoek naar gedaan maar het lijkt alsof een aantal juristen ervoor kiest om te ‘schuilen’ terwijl de recessie over ons land raast. En waarom ook niet. Als je het je kunt veroorloven is het misschien helemaal geen gek idee als je actief bent in de hoeken waar de klappen vallen. "

Netwerken
Bij OndernemendeJuristen zien ze deze periode vooral als een tijd van kansen voor de netwerkbenadering. "Wij merken dat bedrijven onder de huidige economische druk meer aandacht schenken aan de manier waarop zij de juridische functie geregeld hebben. De traditionele aanpak wordt niet meer per definitie gezien als de beste," stelt Marijn Rooymans vast. "Flexibilisering en professionalisering krijgen meer aandacht, onder andere omdat dat de beste manieren zijn om structureel kosten te besparen."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Kwart werkenden vindt dat werkgever coronaregels onvoldoende naleeft
 Jongeren houden politiek verantwoordelijk voor huidige slechte situatie
 (Thuis)werkend Nederland staat te popelen om naar kantoor te gaan
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Rol bedrijfsjurist dramatisch veranderd
 Ook interimbureaus lijden onder crisis
 Vraag naar crisismanagers stijgt
 Dertien tips voor startende interimmers
 
 
reacties
 
Richard Koopman  |   | 
20-04-2009
 | 
14:15 uur
Goh.. Ik had gedacht dat in deze tijd van reorganisaties de juristen een het behoorlijk druk tijd zouden hebben.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
eBook: Verbeter in 10 stappen je e-mail marketing
In het ebook 'Verbeter in 10 stappen je email marketing' ontdek je snel of je op de goede weg bent en waar je nog extra stappen kunt zetten. Denk aan bestandsgroei, dynamische content, A/B-testen, datakoppelingen en meer. Ben je benieuwd hoe je hierop scoort?
Download het eBook
 
Lees verder
5 manieren om virtueel te netwerken
reacties
Één jaar corona: meerderheid werknemers ervaart voordelen thuiswerken (1) 
Verstrikt in een web van regeltjes (1) 
Tips voor werkende ouders (1) 
Eén op de vijf Nederlanders vindt ziekmelden ter compensatie overuren terecht  (2) 
Aantal loonbeslagen flexkrachten fors gestegen  (1) 
Ruime verdubbeling aantal misdaden gepleegd met ICT, gericht op ICT (2) 
Cadeau-inspiratie voor Valentijnsdag? Dit geven Nederlanders uit aan hun partner (1) 
top10
Mannen willen geld, vrouwen passende werktijden
BlackBerry 2021 Threat Report onthult massale COVID-19-uitbuiting
Gedateerde roostersoftware zorgt voor stevige omzetverliezen
Één jaar corona: meerderheid werknemers ervaart voordelen thuiswerken
Helft tech-vrouwen zag gendergelijkheid verbeteren
Fusies, overnames en deelnemingen in de ICT-markt vinden een weg in 2020
Nederlanders meer dan ooit verbonden met hun werkgever
Cybercriminelen volgen online activiteiten werknemers op de voet
Drie tips om de effectiviteit van uw team te meten
Loopbaansector heeft last van lage werkloosheid
meer top 10