zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vraag naar juristen stabiliseert

12 december 2011 - Het aantal vacatures op de juridische arbeidsmarkt is opnieuw gedaald. De sterkste daling is echter achter de rug, die vond namelijk plaats in de eerste maanden van 2010. Op dit moment lijkt de vraag naar juristen zich min of meer gestabiliseerd te hebben. Dit blijkt uit de analyse ‘Trends en Ontwikkelingen op de Legal Arbeidsmarkt 2011’ van Joost Duffhues, competence director Legal bij Yacht.

Het aantal juridische vacatures daalde in september en oktober van dit jaar met gemiddeld 39 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vergeleken met vorig jaar laat vooral de overheid en zakelijke dienstverlening opnieuw een duidelijke daling zien van respectievelijk 53 procent en 47 procent. Ook de industrie en de energie & telecommarkt laten een behoorlijke krimp zien in het aantal vacatures. Een zeer lichte groei is te vinden in de financiële dienstverlening en de zorg.


Duffhues: "Als we kijken tot begin november zien we duidelijk dat de ingezette daling in het eerste en tweede kwartaal zich voortzet. We zien dat de bezuinigingen bij de overheid een enorme impact blijven hebben op de juridische arbeidsmarkt, daar vervallen veel juridische functies. Ook de malaise in de bouw treft de juridische sector, omdat er aanzienlijk minder ruimtelijke procedures gevolgd hoeven te worden." 

Vraag stabiliseert, maar arbeidsmarkt gekrompen

Als je naar de juridische vacatures over de afgelopen twee jaar kijkt, is duidelijk dat de sterkste daling heeft plaatsgevonden in de eerste maanden van 2010. Joost Duffhues: "Sinds eind 2010 zien we nu dat de vraag naar juristen juist min of meer stabiel blijft, maar ze ligt al met al toch 25 procent onder het niveau van 2010. De arbeidsmarkt is als geheel gekrompen. Tot november 2011 zijn er aanzienlijk minder vacatures geweest voor overheidsjuristen (-45 procent) en bedrijfsrechtjuristen (-47 procent) vergeleken met vorig jaar. 

Brede ontwikkeling juristen noodzaak

Bent u als jurist toch op zoek naar een andere baan, dan is het verstandig om u ook te oriënteren op de branches zorg en financiële dienstverlening, daar zijn op dit moment meer kansen dan bij de overheid. Zorg ook dat u zich blijft ontwikkelen. Het aanbod 'verse' juristen is door de grote aantallen uitstromende juridisch studenten onverminderd hoog.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijfsjurist en Manager Juridische Zaken van het Jaar bekend
 Crisis raakt nu ook interim-jurist
 Rol bedrijfsjurist dramatisch veranderd
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10