zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Automatisch leeftijdsontslag voor deel werknemers van de baan

26 maart 2012 - Mensen die na 1 april met pensioen gaan, lopen geen inkomensgat op. Eerder leek dat wel zo te zijn, door een nieuwe wet die vanaf 1 april van kracht wordt. Die nieuwe wet bepaalt, dat mensen pas AOW krijgen vanaf de dag dat ze 65 jaar worden. Tot nu toe was dat vanaf de eerste dag van de maand waarin iemand 65 werd.

Veel mensen worden automatisch ontslagen op de eerste van de maand waarin ze 65 worden. Aangezien ze pas vanaf hun verjaardag AOW gaan krijgen vanaf 1 april, kost dat tot een volle maand inkomen, als u op de 31ste van de maand jarig bent. 



Gelijke behandeling
Maar nu blijkt dat cao-bepalingen die ontslag op de eerste van de maand waarin iemand 65 wordt mogelijk maken, nietig zijn op basis van de wet Gelijke Behandeling Leeftijd en Arbeid. Dat hebben juristen van FNV Bondgenoten uitgezocht. De werkgever mag de werknemer dus niet ontslaan en moet het loon gewoon doorbetalen. De werknemer op zijn 65ste verjaardag ontslaan kan ook niet zomaar. Dat vereist een cao-bepaling die dat regelt. Ontslag kan dus alleen met wederzijdse goedkeuring of met een ontslagvergunning. Het 'automatisch leeftijdsontslag' is in deze situatie volledig verdwenen. Dat betekent wel, dat mensen moeten blijven werken en een eventueel ontslag door de werkgever moeten weigeren.
In cao's waarin ontslag pas op de verjaardag, of de eerste dag van de maand erna plaatsvindt, ligt dat anders. FNV Bondgenoten wil in alle cao's van het automatisch leeftijdsontslag af. Mensen moeten zelf kunnen kiezen wanneer ze stoppen met werken. 

Vrijwillig doorwerken
FNV Bondgenoten hoofdbestuurder Willem Noordman: "Het verdwijnen van het automatisch ontslag is een mooie bijkomstigheid van deze opschuiving van de AOW-uitkering. Maar het schept wel veel onduidelijkheid. Wij zijn blij met de nietigverklaring, want anders zouden veel bijna 65-jarigen erg gedupeerd zijn en niet prettig aan hun pensioen beginnen. De nietigverklaring past bij de toekomstige ontwikkeling dat mensen vrijwillig langer door mogen werken. We willen dit dus ook in cao's regelen waar mensen nu nog op hun 65ste verjaardag ontslagen worden, of de eerste dag van de maand erna. Mensen moeten zelf kunnen bepalen, wanneer ze stoppen. Overigens blijft er nog wel een inkomensprobleem voor mensen die al voor hun 65ste zijn gestopt met werken door hun pensioen naar voren te halen. Die missen een paar dagen tot een paar weken de AOW."


Bron: Allepersberichten.nl
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Grijs is het nieuwe groen
 65-plussers dichten eigen gaten op de arbeidsmarkt
 Meeste ouderen willen best langer doorwerken
 60-plusser wil nog minstens vijf jaar doorwerken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10