zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Grijs is het nieuwe groen

20 december 2011 - Nederlanders worden steeds ouder en blijven steeds langer vitaal en energiek. Dit levert niet alleen gezonde ouderen op, maar resulteert ook in een vergrijzende samenleving. In 2035 zijn er 4,6 miljoen Nederlanders 65-plus, oftewel één op de vier. Als gevolg hiervan neemt de beroepsbevolking af en zijn er minder mensen beschikbaar voor werk. De oplossing van het toekomstig arbeidstekort is meer 65-plussers op de arbeidsmarkt.

En dat wil deze groep ook. Steeds meer 65-plussers blijven aan het werk. Waren er in 2006 nog zo'n 90.000 65-plussers actief aan de slag, inmiddels zijn dit er 141.000. En nog opvallender: onderzoek geeft aan dat veertien procent van alle 65-plussers graag door wil werken. Dit betekent dat er ruim 200.000 65-plussers thuis zitten terwijl ze eigenlijk graag aan de slag gaan. En deze groep wordt met de jaren groter. Ouderen hebben de toekomst

"De arbeidsmarkt ondergaat de komende jaren een flinke hervorming", stelt Niels Oudega, oprichter en directeur van Pittig 65+ uitzendbureau. Al in 2020 verwacht het CBS een tekort van 300.000 arbeidskrachten. Er gaat een ongekende strijd losbarsten om gemotiveerde en ervaren werknemers te vinden en te binden. "Op dit moment anticiperen veel organisaties op de huidige economie met ontslagen. Terwijl er wel behoefte is aan manuren. Te hoge kosten en beperkte flexibiliteit zijn daarvan vaak de oorzaak. Daar kan slimmer op ingespeeld worden. Zowel voor de korte als de lange termijn is het verstandig als er nu actief wordt gekeken naar de thuiszittende 65-plusser. Als we de 200.000 65-plussers, die nu tegen hun zin thuiszitten, betrekken, kunnen we al een groot deel van het aankomend arbeidstekort oplossen." 

Doorwerken geen straf, maar eigen keuze

Helaas is de Nederlandse arbeidsmarkt nog steeds niet ingericht op langer doorwerken. De wet bepaalt dat een arbeidscontract automatisch stopt op het moment dat een werknemer 65 jaar wordt. En 65-plussers zelf hebben vragen over de invloed van doorwerken op hun pensioen en AOW. Oudega: "65-plussers van nu lijken in niets meer op hun leeftijdsgenoten van pakweg twintig jaar geleden. Ze staan midden in het leven en willen contacten met collega's eigenlijk nog niet missen. We moeten begrijpen dat doorwerken voor veel mensen geen straf is, maar een eigen keuze. Het is een misvatting dat mensen opeens niets meer willen doen als ze de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt." 

Extra voordelen voor werkgevers

Oudega wil werkgevers met koudwatervrees overtuigen. "Dat doorwerken minder druk op sociale voorzieningen geeft, is mooi meegenomen. Maar de 65+ voordelen voor werkgevers zijn minstens zo belangrijk. 65-plussers zijn gemotiveerd omdat ze hun werk met plezier doen en niet omdat het moet. Dit herken je ogenblikkelijk en is voor elke consument en werkgever een verademing. 65-plussers hebben bovendien een schat aan kennis en ervaring die ze kunnen overbrengen op jonge werknemers. Ze zijn daarnaast loyaal. 65-plussers hoeven niet zo nodig meer ergens anders te werken in tegenstelling tot jongeren die regelmatig een volgende stap in hun carrière overwegen. En niet onbelangrijk: 65-plussers zijn relatief voordelige arbeidskrachten omdat de afdracht van werkgeverspremies beduidend lager ligt dan bij werknemers die jonger zijn dan 65 jaar. Tot slot biedt het inlenen van een 65-plusser extra flexibiliteit."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkgevers onterecht huiverig voor oudere werknemer
 ‘Vitaliteitspakket kabinet te mager’
 Vergrijzend Nederland voelt zich fit en energiek
 Werkende 55-plussers hebben een goede positie op de arbeidsmarkt
 
 
reacties
 
Willem Driessen / GoudGrijs  |   | 
21-12-2011
 | 
10:22 uur
Goed bericht, wij zijn blij dat hier steeds meer aandacht aan besteed wordt.
Goed om te horen en lezen dat er op dit moment steeds positiever gedacht wordt over het inzetten van deze doelgroep.
Wij met GoudGrijs hopen daar aan bij te dragen!

mvg
Willem Driessen
GoudGrijs
Mirjam Gaasterland  |   | 
22-12-2011
 | 
10:56 uur
Ik ben blij met deze ontwikkelingen en met de beeldvorming die langzamerhand wat wordt bijgesteld.
Helaas is het nog niet zo dat er een tekort ontstaat waardoor ouderen meer kansen krijgen om aan het werk te blijven. Tot 2020 komen er netto nog bijna een half miljoen werkenden bij. Dit heeft er alles mee te maken dat ouderen (55+) een lage arbeidsparticipatie hebben en de jonge generatie die hen gaat vervangen straks een hoge participatie zal hebben. Zie voor meer info (Klik hier)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10