zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meeste ouderen willen best langer doorwerken

1 oktober 2009 - Ouderen zijn gemiddeld genomen bereid langer door te werken dan het eerste moment waarop ze kunnen stoppen. Ook als dat moment ligt bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd. Die opvallende flexibiliteit bij de doelgroep over de beoogde pensioenleeftijd blijkt uit onderzoek van Manpower.

Een verrassende conclusie is dat een deel van de ondervraagden op dit moment werkt heeft en best bereid is om daar gemiddeld een jaar langer mee door te gaan dan de pensioengerechtigde leeftijd. Arbeidswensen

Ouderen staan volop in de belangstelling als het gaat om de pensioendatum, maar over de arbeidswensen van deze groep wordt weinig geschreven. Manpower heeft samen met Plus Magazine en de Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek (OSA) wel onderzoek gedaan, onder bijna 1.500 werkende en niet-werkende 50-plussers. Jilko Andringa, algemeen directeur van Manpower Nederland: "Kennelijk ervaren ouderen zelf de pensioengerechtigde leeftijd als veel minder beladen dan bijvoorbeeld vakbonden of politiek. Net als bij andere werknemers zijn geld, persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke erkenning voor veel senioren reden om aan het werk te blijven." 

Vitaal vermogen

In Manpower's nieuwste witboek 'Vitaal vermogen' komen de 50-plussers zelf aan het woord. De arbeidswensen van deze groep lopen zo sterk uiteen dat Manpower vijf verschillende typen onderscheidt: 'steady stayers', 'worstelende werkzoekers', 'weifelende werkzoekers', 'aankomende stoppers' en 'tevreden thuiszitters'. De eerste drie typen zijn interessant voor werkgevers die, bijvoorbeeld vanwege de onontkoombare arbeidsmarktkrapte, ouderen willen werven of aan zich willen binden. De steady stayers zijn nu aan het werk en willen doorgaan na hun pensioendatum. De worstelende werkzoekers doen verwoede pogingen om aan werk te komen. De weifelende werkzoekers willen ook graag werken, maar verbinden daar meer voorwaarden aan. De tevreden thuiszitters hebben zo goed als definitief afscheid genomen van de arbeidsmarkt. De aankomende stoppers werken nog wel, maar zij zijn de tevreden thuiszitters van morgen. 

Werkgevers

Volgens de deelnemers aan het onderzoek doen werkgevers weinig moeite om oudere werknemers te behouden, bijvoorbeeld door hen net zo makkelijk als anderen opleidingen of cursussen aan te bieden of door functiewisselingen te entameren. Ouderen die een baan of een andere baan zoeken ervaren sowieso vaak dat hun leeftijd geldt als een handicap. Werkgevers die wél met ouderen willen werken, moeten passend honoreren, maar vooral ook inzetten op flexibiliteit in tijd en arbeidslocatie, opdat senioren voldoende tijd kunnen besteden aan voor hen belangrijke zaken naast het werk, zoals vrijwilligerswerk, mantelzorg of kleinkinderen. 

Ideale baan

Kenmerken van de ideale baan volgens oudere werknemers, de top vijf:
- goed loon
- flexibiliteit in arbeidstijden
- variatie in het takenpakket
- goede mogelijkheden voor werken in deeltijd
- geen fysiek zware belasting

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ‘Werknemer moet zelf weten wanneer hij met pensioen gaat’
 60-plusser wil nog minstens vijf jaar doorwerken
 Langer doorwerken is vaak niet mogelijk
 Jongeren willen niet langer doorwerken
 
 
reacties
 
Civile  |   | 
1-10-2009
 | 
08:54 uur
Ik ken ook genoeg ouderen die graag nog een jaartje door willen werken, zij het an, als je het ze vraagt, in een wat andere rolverdeling. Je kunt natuurlijk een stratenmaker, of iemand die zijn of haar leven lang zwaar lichamelijke arbeid heeft verricht, natuurlijk niet hetzelfde vragen. Nu kijk ik eens naar dit laatste en kom tot de conclusie dat er voor deze laatste hele grote groep, schijnbaar weinig of niets blijkt te zijn geregeld.

Brandweerlieden, ambulancepersoneel, politieagenten, stratenmakers, bouwvakkers, vrachtwagenchauffeurs, loonwerkers. Zijn ie eigenlijk al om een mening gevraagd? Hebben wij Donner al gevraagd hoe het eigenlijk zit wanneer je na een leven van flinke lichamelijke inzet, wel wil maar domweg niet meer kan?

Hebben we al eens geteld hoeveel mensen dat zijn? Heeft Donner al eens gekeken naar het andere gegeven dat wanneer je eenmaal de 50 bent gepasseerd, je op de arbeidsdmarkt vrijwel al bent afgeschreven? Je weet wel, te oud, te duur, te onzeker? Ook al wijst alles uit dat je vrijwel geen competenter en loyaler persoon kunt vinden?

Heeft Donner en consorten al eens onderzocht hoeveel bedrijven van het midden en klein bedrijf, nota bene wel de banenmotor van onze economie, er bereid zijn zijn idee en beleid te steunen en te volgen? Nee natuurlijk niet. Deze zijn vrijwel geen volwaardige gesprekspartner voor Donner.

Het is niet voor het eerst dat deze Donner zijn incompetentie toont, en daarmee het gelijk van de schade berokkenen door stupide politieke benoemingen. De leeftijdsgrens voor AOW verhogen naar 67 levert vrijwel niets op.

Niets omdat het aanwas van mensen die daarmee te maken zal gaan krijgen steeds verder afneemt dus de impact op het totale probleem niet zal beďnvloeden. Vreemd eigenlijk dat nieman dit Donnertje durft te vertellen. Nou vooruit dan.

Ik heb niet de illusie dat Donner dit ooit werkelijk lezen zal maar wie weet is er iemand die hem persoonlijk kent onder de lezer[s][essen] die hem een kleinde tip kan geven.

Balkenende, Bos, Rouvoet, Donner en Verhage, en menig ander ' hoogwaardigheidsbekleder' grossieren in politiek en zakelijk onvermogen. Zij hebben de Nederlandse belastingbetaler en het bedrijfsleven, alleen al dit jaar, minstens 5 tot 7 miljard aan schade opgeleverd.

Dan hebben wij het natuurlijk nog niet eens aan het gezichtsverlies die zij Nederland hebben opgeleverd in het buitenland. enk maar even aan Verhage/Wilders in het Engelandvaarders avontuur of de grote valsheid in geschrifte van Balkenende, die namens de Nederlanders, volkomen tegen de zin van de Nederlanders een handtekening zette oner het verdrag van Lissabon.

Nou nog 1 keer dan mijn verkorte lijstje met competente maatregelen voor onze incompetente politici.

1. onmiddellijke halvering van onze bijdrage aan de EU.

Opbrengst: ca 5 miljard per jaar

2. Onmiddellijke terugtrekking van onze troepen uit Afghanistan.

Besparing dit jaar nog 80 tot 100 miljoen

3. Onmiddellijke ontmanteling van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking

Verdeel een kwart van het totale budget over 4 grote doelen in Nederland en heeft men meer nodig kan men best collecteren.

Opbrengst: Jaarlijks 4.5 Miljard

4. Onmiddellijke ontmanteling van het asielzoekersbeleid en een innamestop

Onderzoeken hebben uitgewezen dat opvang in de eigen regio circa 10% kost van het totaal van nu. Wij moeten stoppen het te accepteren dat incompetente politici ons aanpraten dat wij mede verantwoordelijk zijn, moreel, voor hun situatie.

Opbrengsten: Jaarlijks 5-9 Miljard
[Natuurlijk mag Eberhard geen cijfertjes noemen van Balkenende, stel je toch eens voor dat je de beestjes bij de naam noemt.]

5. Onmiddellijke stopzetting van de kinderbijslag naar het buitenland

Opbrengsten: Jaarlijks 2 tot 2.5 Miljard

6. Onmiddellijke gelijkstelling van Alle ambtenaren en politici met het bedrijfsleven.

Dat betekend dus als je niet voldoet, of als er geen werk meer voor je is, dat je dan gewoon, net als iedereen die jij zou moeten dienen, in de WW komt en gewone verplichtingen hebt die wij ook hebben.

Dat is nog eens VOC mentaliteit JP.

Opbrengst: Jaarlijks 3 - 3.5 Miljard

7. Onmiddellijke instelling van de ' Green Card'.

In de VS, Canada en Australie, continenten groot geworden door gereguleerde immigratie, hanteren al meer dan anderhalve eeuw dergelijk beleid. Dat betekend dat kennis en competentie van harte welkom is maar wel gereguleerd en dat 'klaplopers' worden geweerd.

Opbrengst: 3-4 Miljard per jaar

8. Wettelijke invulling van staatsposten door competentie, niet langer meer door politieke benoemingen.

Dat betekend heel eenvoudig, geen binding met de materie? Dan geen post. Heel simpel. Dat neemt met zich mee dat mensen op die posten zich niet langer meer in mogen laten met politiek. oen zij dat wel dan dienen zij onmiddellijk af te treden. Heel simpel.

Opbrengst: 10 - 12 Miljard per jaar.

Al met al, conservatief bekeken, besparen jullie je meteen een 40 Miljard op jaarbasis met wat goede wil. En nu moet ik proesten en wordt wakker. Wat goede wil en competentie is wat er niet is te vinden in Den Haag. Het klinkt misschien heel erg raar wat ik nu zeg, Maar misschien is er een team van competente crisis managers die nu gewoon op zou willen staan en heel a-politiek een clubje wil beginnen?

Zet de boel eens op zijn kop, mijn zegen zou je namelijk zo hebben.

Ik ga weer eens aan de slag hier want ik weet 1 ding, politieke incompetentie beloont zichzelf. Nietwaar JP, Bos en Donner?REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10