zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien tips om uw personeel te motiveren

19 maart 2012 - Opmerkelijk nieuws vorige week: een Amerikaanse winkelketen laat zijn personeel push-ups en sit-ups doen bij elke fout die ze maken. Tja, het kan natuurlijk een manier zijn om te zorgen dat er beter gewerkt wordt, maar of het echt motiveert? Hugo Stienstra stelt in zijn blog op Monsterboard dat hij meer gelooft in een positieve manier van het motiveren van personeel. Hij geeft meteen tien tips om dat te doen.

1: Stel realistische doelen


Niets werkt zo demotiverend als doelen die niet gehaald kunnen worden. Dat u constant aan het werk bent zonder het af komt. Zadel uw personeel dus niet op met ladingen werk, maar stel realistische doelen. Ligt er toch veel werk, hak het dan in stukjes met subdoelen die te overzien zijn. 

2: Geef vertrouwen

De meeste werknemers vinden het prettig om zelfstandig te kunnen werken en dingen op hun eigen manier uit te vinden. Durf ze dit vertrouwen te geven. Met realistische doelen en periodieke evaluaties kunt u prima in de gaten houden of het werk volgens planning verloopt. 

3: Geef complimenten

Het blijkt dat mensen gelukkiger in hun werk zijn als hun bijdrage gezien wordt en gewaardeerd. Geef daarom regelmatig complimentjes. Een echt compliment houdt in dat u weet waar iemand mee bezig is en dat u belangstelling toont voor zijn werk. Focus niet alleen op het eindresultaat, maar geef ook schouderklopjes tijdens het proces. 

4: Betrek medewerkers bij beslissingen

Probeer uw medewerkers zo veel mogelijk te betrekken bij beslissingen die moeten worden genomen en de plannen die worden gemaakt. Zo maakt u ze meer betrokken bij het beleid en zullen ze zich meer willen inspannen om de doelen te bereiken 

5: Communiceer

Niet bij alle bedrijfsbeslissingen kunnen medewerkers worden betrokken. Zorg er dan in elk geval wel voor dat medewerkers goed en tijdig op de hoogte worden gesteld. Daarmee geeft u hen het gevoel dat ze onderdeel zijn van het bedrijf in plaats van een buitenstaander die alleen maar uitvoert. 

6: Stimuleer creativiteit en ontplooiing

De mens is van nature leergierig en wil niet altijd hetzelfde kunstje doen. Geef mensen de ruimte om zich te kunnen ontplooien en stimuleer hun creativiteit. Dat kan binnen de huidige functie door ze bijvoorbeeld projecten op te laten zetten die ze zelf geïnitieerd hebben. Of door ze door te laten groeien naar andere rollen. 

7: Zorg voor goede werkomstandigheden

Medewerkers laten werken met krakkemikkige computers en achterhaalde software zorgt niet alleen voor frustratie, het geeft ze ook het gevoel dat ze niet als volwaardig worden gezien. Regel dus goed materiaal. Kijk ook naar de afdeling: het is modern en overzichtelijk om iedereen op een grote zaal te zetten, maar sommige medewerkers werken beter in een kleinere setting. 

8: Vier je successen
Een hoger salaris is geen goede motivator, maar kleine extraatjes zijn dat wel. Geef een feestje/borrel als een bepaald project succesvol is afgerond of een bonus bij het halen van bepaalde targets. Laat ook eens een medewerker eerder naar huis gaan als u weet dat hij zijn werk goed doet. Doe daar niet te moeilijk over. 

9: Geef het goede voorbeeld

U kunt iedereen nog zoveel complimenten, ontplooiingsruimte en bonussen geven, als u zelf als manager de kantjes ervan afloopt, zal uw personeel sneller gedemotiveerd raken. Hoe kunt u van ze verwachten om af en toe over te werken, als uzelf altijd om half zes naar huis gaat? 

10: Benader elke werknemer anders

Uiteindelijk is er geen one-size-fits-all manier van motiveren, omdat elke medewerker weer anders is. De een wil wat meer losgelaten worden, terwijl de ander juist wat meer stimulans nodig heeft. Kijk dus ook naar de persoon achter de medewerker en pas uw manier van motiveren daarop aan.


Bron: Monsterboard
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 De opmars van de strategische HR business partner
 Omzet van B2C e-commerce opnieuw groter aandeel van BBP
 Bijna helft logistieke medewerkers niet klaar voor toekomst
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Loopbaanbegeleiding vergroot productiviteit
 Meer aandacht voor betrokkenheid personeel
 Binden en boeien personeel krijgt hoogste prioriteit
 Eigen verantwoordelijkheid doet wonderen voor de productiviteit
 
 
reacties
 
Opleiding Middle Management  |   | 
20-03-2012
 | 
11:17 uur
Mooi overzicht. Kijk ook goed naar jezelf als manager, overleg met andere managers, bespreek problemen en leer hiervan.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
De éénjarige opleiding tot Qualified Bedrijfskundige
Leer bedrijfskundige kennis integraal toe passen in complexe en continu veranderende situaties. Een unieke opleiding waar aandacht is voor kennis, vaardigheden én jouw persoonlijke ontwikkeling! Start 29 oktober, download nu de brochure!
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Stuur je medewerkers veilig en voordelig de weg op
Belang van een goede werkgeversverklaring
Waar voldoet een goede website voor jouw bedrijf aan?
De juiste planning voor een feilloze bedrijfsverhuizing
reacties
Omzet van B2C e-commerce opnieuw groter aandeel van BBP (1) 
Hoe kunt u slaaptekort van uw medewerkers oplossen? (1) 
De klant is koning, maar is uw medewerker dat ook?  (1) 
Ultieme teambuilding: met het team op vakantie (1) 
HR-beslisser: starters met traineeship mogen meer verdienen dan starters zonder (1) 
De hoge werkdruk grootste probleem in organisaties (1) 
Luieroorlog lijkt voorbij (1) 
top10
Zeven tips voor sneller burn-out herstel (video)
Hoe weet u of iemand over de juiste mindset beschikt?
Het recept voor de ideale vacature
Duitse graadmeter: wereldwijde recessie zet door
Keuze tips voor de smartphone van de zaak
Verschil levensverwachting hoog- en laagopgeleid groeit
Digitale-competentiekloof schaadt internationale bedrijven
Bedrijven lopen talent mis door taalgebruik in vacatures
Kwart bedrijven ervaart personeelstekort
Klant niet op één bij CFO
meer top 10