zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Eigen verantwoordelijkheid doet wonderen voor de productiviteit

6 mei 2011 - Mensen willen het gevoel hebben dat ze zelf invloed uit kunnen oefenen op hun leven en toekomst. Niet alleen privé, maar ook op het werk. Het is dus geen verrassing dat uit onderzoek van het Tippie College of Business blijkt dat werknemers met veel eigen verantwoordelijkheid gemotiveerder en productiever zijn.

Welke factoren dragen hier aan bij? Hoofdonderzoeker Scott Seibert zette er vier op een rij: 1. Prestatiemanagement

Managers delen informatie, delegeren, betrekken medewerkers bij het besluitvormingsproces, geven opleidingskansen en de werknemers krijgen goed betaald. Onder deze omstandigheden voelen werknemers zich betrokken bij de organisatie en hebben ze het gevoel dat ze persoonlijk bijdragen aan de succesen. 

2. Sociale ondersteuning

Managers geven de werknemers het gevoel dat ze gewaardeerd worden en stimuleren medewerkers hun collega’s even goed te waarderen en het belang van ieders bijdrage te zien. 

3. Effectief leiderschap

Een effectieve leider is een manager die inspireert, zinnige feedback geeft en een goed voorbeeld is. Hij of zij geeft mensen het gevoel dat ze goed zijn in wat ze doen en helpt ze betekenis vinden in hun werk. 

4,  Uitdagend werk

Werknemers krijgen uitdagende projecten en volop ontwikkelmogelijkheden. 

Vrijheid en verantwoordelijkheid
De managers die meededen aan de diverse onderzoeken waarop deze conclusies gebaseerd zijn, stelden dat mensen die het gevoel hadden invloed te hebben op hun werk innovatiever zijn en vaker op eigen initiatief problemen oplossen. Medewerkers met veel eigen verantwoordelijkheid en vrijheid zijn bovendien gelukkiger, nemen minder snel ontslag, ervaren minder stress en zijn minder vaak ziek. Ze zijn creatiever en presteren beter. Niet alleen individueel maar ook als team. Deze effecten bleken het duidelijkst in de zakelijke dienstverlening.


Bron: Management Issues
 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 De drie beste manieren om mensen te motiveren
 Agile komt tegemoet aan behoeften jongste IT’ers
 Sociale kant van de zaak krijgt meer aandacht
 Manager moet werknemer los kunnen laten
 
 
reacties
 
Dirk van Wessental  |   | 
8-05-2011
 | 
17:31 uur
Logisch dat veel werknemers weinig verantwoordelijkheid krijgen. De reden is dat de meeste mensen binnen organisatie simpelweg niet capabel genoeg zijn.

Wel leuk zo'n studie maar je kunt niet iedereen verantwoordelijkheden geven.
M Dedden  |   | 
9-05-2011
 | 
11:46 uur
Hopelijk helpt dit onderzoek om de manager die hier sceptisch tegenover staat op andere gedachten te krijgen. Ik hanteer nog altijd de stelregel: als je mensen als kinderen behandelt, gedragen ze zich als kinderen. Ik ben ook groot voorstander om meer verantwoordelijkheid en vrijheid bij de werknemer neer te leggen. Echter de mate waarin en wijze waarop is afhankelijk van het ''soort'' medewerker. Het rapport geeft al aan dat de effecten het duidelijkst in de zakelijke dienstverlening te zien waren. Dat klopt ook wanneer je in ogenschouw neemt hoe deze werknemer normaliter in zijn werk staat. Dat is heel anders dan de medewerker die het ''handenwerk'' doet. Zij hebben naast waardering en een goede betaling andere zaken nodig om zich (meer) betrokken te voelen bij de organisatie. Ik ben van mening dat iedereen beter gaat presteren wanneer ze zich gewaardeerd voelen en meer verantwoordelijkheid krijgen. Meer verantwoordelijkheid leggen bij de medewerker voor het werk wat hij/zij moet doen heeft al effect. Wanneer een medewerker niet capabel genoeg is om deze verantwoordelijkheid te dragen zit hij/zij niet op de juiste plek en zegt dat meer over het management dan over de capaciteiten van de medewerker.
J.J. de Jong  |   | 
9-05-2011
 | 
14:59 uur
@M Dedden: ben het wel eens met de conclusie, maar er is geen nieuws onder de zon. De ''study'': ''Seibert and coauthors examined more than 140 previous studies on psychological empowerment in the workplace published since 1995 that involved thousands of workers.'' Dus vooral herinterpretatie van eerdere studies.
En dat illustreert ook precies waar het over gaat: hoe krijg je de boodschap bij relevante managers?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10