zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Langer doorwerken vraagt om aangepast HR-beleid

14 februari 2012 - Het is allang niet meer de vraag of we langer gaan werken. Het is wel een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer om dat verantwoord te doen. "We zullen traditionele HR-inzichten moeten inruilen voor nieuw beleid om de ontstane dynamiek op de arbeidsmarkt in goede banen te leiden," aldus Suzanne Jungjohann, HR-directeur bij Tempo-Team.

Dit was haar belangrijkste boodschap bij de overhandiging van de tiende jaarlijkse Tempo-Team uitgave ‘Het Rode Boekje: antwoord op de 300 meest gestelde vragen over personeel’. Ze overhandigde dit aan Wim Kooijman, voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling (NVP) en als Executive Vice President Human Resources eindverantwoordelijk voor het personeelsbeleid bij KLM. 



Duurzame inzetbaarheid
In het boekje is dit jaar een nieuw hoofdstuk over duurzame inzetbaarheid toegevoegd. Het hoofdstuk geeft duidelijke antwoorden op actuele vragen over vitaliteit op de werkvloer. Duurzame inzetbaarheid is een veelomvattend begrip. In essentie gaat het er om dat alle kwaliteiten van medewerkers in elke fase van hun werkbare leven maximaal worden benut. Generatiemanagement, inzetbaarheid, flexibiliteit en vitaliteit zijn daarbij belangrijke factoren. Daarbij hebben zowel de werknemer als de werkgever een gedeelde verantwoordelijkheid. Ook de overheid pakt haar rol met de introductie van het vitaliteitspakket, een verzameling van wettelijke maatregelen waarmee inzetbaarheid en langer doorwerken worden gestimuleerd. 

Proactief beleid
Volgens Suzanne Jungjohann ontstaat er nu een nieuwe rol voor HR, waarbij nog meer de regie moet worden genomen op proactief beleid. "Het succes zit in de goede mix van de vele HR-instrumenten die ons nu ter beschikking staan. En de juiste timing daarbij. Om vitale en goed inzetbare oudere werknemers te krijgen, moet je al vroeg beginnen. Je moet eerst zaaien om later te kunnen oogsten," aldus de HR-directeur. 

Tweede helft werkzame leven
Wim Kooijman onderschrijft de trend dat duurzame inzetbaarheid van personeel veel aandacht vraagt en dat het tegelijkertijd een complexe materie is. "Binnen de NVP merk ik dat onze leden zoekende zijn om hun beleid op dit te terrein te operationaliseren. Logisch, want de arbeidsmarkt verandert in rap tempo en bedrijven moeten nu proactief handelen. Ook bij de KLM maken we slagen met duurzame inzetbaarheid, zo stimuleren we 45+ werknemers om tijdig na te denken over hun eigen inzetbaarheid. Want dan begint feitelijk de tweede helft van het werkbare leven. Daar moeten werknemers zelf echt mee aan de slag. Wij stimuleren hen daarbij en dagen hen ook wel uit. De tijd van vrijblijvendheid op dit terrein is wel voorbij, de huidige arbeidsmarkt vraagt om heldere keuzes."

Het boekje is kosteloos aan te vragen via tempo-team.nl.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werken tot uw 70ste oplossing van de crisis?
 Werkgevers onterecht huiverig voor oudere werknemer
 Bijna de helft van de Nederlanders wil na pensionering blijven werken
 Langer doorwerken – ja, graag?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10