zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bijna de helft van de Nederlanders wil na pensionering blijven werken

12 juli 2011 - 47 procent van de Nederlanders zegt ja als hen gevraagd wordt of ze na hun pensionering nog willen werken, maar het overgrote deel daarvan (40 procent) wil wel flexibel kunnen werken. En 73 procent van de Nederlanders verwacht dat ze langer moeten doorwerken na hun vijfenzestigste verjaardag dan in het verleden het geval zou zijn geweest. Dit is het hoogste percentage van Europa.

De Belgen zijn beduidend optimistischer over hun pensioneringsdatum, maar 44 procent van hen denkt dat ze na hun vijfenzestigste nog moeten werken. In Duitsland werd al in 2007 besloten om de pensioenleeftijd te verhogen naar 67 jaar. Toch denkt 46 procent van de Duitsers dat ze nog langer moeten werken. De Zwitsers die een pensioenleeftijd voor mannen van 65 jaar en 64 jaar voor vrouwen hanteren, maken zich het minst ongerust. Slechts 31 procent geeft aan dat ze verwachten te moeten werken na deze leeftijd. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een internationaal onderzoek van Robert Half, de Workplace Survey Q4 2010, waaraan meer dan 2.400 financiële, human resources en algemene managers uit tien landen deelnamen. 



Interim management
Ronald de Zoete, Associate Director of Robert Half, zegt in een toelichting: "Ondanks tegenstand in de politiek en bij de vakbonden, blijkt nu dat bijna de helft van de Nederlandse managers na hun pensionering wil doorwerken. Hiervan zegt 40 procent dat ze dit wel op een flexibele basis wil doen. Dit toont aan hoe we gewend zijn in onze maatschappij aan interim management, een concept dat in de volwassen Nederlandse markt goed geaccepteerd is. Dagelijks ontmoeten we nieuwe mensen die in een vroege fase van hun carrière beginnen aan interim management klussen. Bedrijven waarderen deze experts steeds mee. Op dit moment krijgen we veel vragen voor projecten zoals de optimalisatie van projecten en Micro Dynamics NAV of AX. Onze klanten stellen prijs op de flexibiliteit, de ervaring, de brede kennis en de hands-on mentaliteit van onze interim managers. Dit helpt hen om projecten succesvol op tijd af te ronden. De verantwoordelijkheid om werknemers te vinden met de juiste capaciteiten en ervaring ligt bij Robert Half en dit zijn voor ons de belangrijkste criteria bij het zoeken naar mensen, zelfs als dat betekent dat iemand dicht tegen zijn pensionering aanzit of al gepensioneerd is." 

Hobby
In de meeste Europese landen is de werkwilligheid nog hoger dan in Nederland: Ongeveer tweederde van de Duitsers (65 procent) en Fransen (63 procent) en meer dan de helft van de Belgen (53 procent) wil ook doorgaan. Nederlanders verwachten op die leeftijd te werken aan maatschappelijke issues (29 procent) - een veel hoger percentage dan in de rest van Europa - of ze willen van hun hobby hun werk maken (twintig procent). Werken als consultant voor andere bedrijven (negentien procent) of voor het huidige bedrijf (zeventien procent) worden eveneens genoemd. Een kleine groep gepensioneerden, zes procent, wil zelfs nog een eigen bedrijf opbouwen.
In Nederland geven diegenen die willen stoppen na hun pensionering als belangrijkste reden aan dat ze liever hun tijd te besteden aan persoonlijke bezigheden (41 procent). 34 procent zegt dat ze lang genoeg gewerkt hebben en dertien procent stelt dat ze voldoende geld hebben om te genieten van een leven zonder werk.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ‘Blijvend leren noodzakelijk voor duurzame inzetbaarheid’
 55-plusser wordt gediscrimineerd
 Mensen denken nog steeds met pensioen te gaan voor hun 65ste
 Zes voordelen van het in huis hebben van 45-plussers
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10