zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Steeds minder sollicitanten liegen over salaris

8 februari 2012 - Bijna 40 procent van de werknemers liegt in een sollicitatiegesprek over zijn huidige salaris. Een forse daling in vergelijking met vier jaar geleden. In 2008 loog meer dan de helft van de werknemers over zijn salaris. Dit blijkt uit onderzoek van de NationaleVacaturebank.nl onder 1.000 respondenten.

Tijdens een sollicitatiegesprek liegt een werknemer gemiddeld 100 tot 500 euro bovenop zijn huidige salaris. Waar nu slechts zeven procent het presteert om 500 euro boven op zijn huidige salaris te liegen, loog vier jaar geleden maar liefst een kwart van de werknemers dit bedrag op zijn salaris. Mark Borgman van NationaleVacaturebank.nl: "Dit is een heel groot verschil in vergelijking met vier jaar geleden. Waarschijnlijk komt dit door de krapte op de arbeidsmarkt. Werkzoekenden willen de kans op een nieuwe baan niet verkleinen door hoog in de boom te gaan zitten qua salaris. Vier jaar geleden toen de arbeidsmarkt een stuk gunstiger was, durfden ze dit risico wel te lopen. Opvallend, temeer omdat 35 procent van de respondenten nu aangeeft dat een hoger salaris de belangrijkste eis is bij een nieuwe baan." Betere secundaire arbeidsvoorwaarden vindt slechts een kleine tien procent van de werknemers interessant bij een overstap. 



Collega’s verdienen teveel

Ruim de helft van de werknemers is ontevreden over de salarisverdeling binnen het bedrijf en vindt dat collega’s te veel verdienen. Bijzonder is dat zestien procent van de respondenten vindt dat sommige collega’s te weinig verdienen. "Slechts twintig procent zegt open en eerlijk te zijn over zijn salaris. De tevredenheid over de salarisverdeling is dus bij veel werknemers niet op waarheid gebaseerd. In vergelijking met 2008 lijkt de werknemer nu echter wel iets meer tevreden. Toen gaf 70 procent van de werknemers aan ontevreden te zijn over de salarisverdeling," aldus Borgman. Slechts tien procent is het eens met de salarisverdeling binnen hun organisatie. 

Top drie eisen nieuwe baan

1. Hoger salaris (35 procent)
2. Leuke collega’s (33 procent)
3. Kortere reisafstand naar het werk (22 procent)

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Starter vraagt salaris van 2. 188 euro
 Onderhandelen over salaris is lastig
 Hoger salaris Azië verleidt Europese topbestuurders
 Arbeidsvoorwaarden belangrijkst bij reageren op vacature
 
 
reacties
 
Edo Bakema  |   | 
8-02-2012
 | 
11:48 uur
Opvallend hoeveel werknemers liegen bij hun sollicitatie. Liegen bij de sollicitatie kan namelijk een reden zijn voor ontslag, soms zelfs op staande voet. Het noodzakelijke vertrouwen in een werknemer kan komen te vervallen wanneer de leugen uitkomt. Dus: denk niet te gemakkelijk over een leugentje.

Edo
Henry  |   | 
13-02-2012
 | 
11:21 uur
Het huidige salaris hoort eigenlijk helemaal niet tijdens een sollicitatiegesprek aan de orde te komen. Het gaat immers om een nieuwe functie met een daarbij behorende beloning die door werkgever en werknemer wordt overeengekomen, of, zo men wil: wordt onderhandeld.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10