zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkgelegenheidsverwachting eerste kwartaal 2012 bescheiden positief

15 december 2011 - De algemene verwachtingen van de Nederlandse werkgevers over de werkgelegenheid voor de periode januari t/m maart 2012 zijn bescheiden positief, zo blijkt uit de Arbeidsmarktbarometer van Manpower. Het netto werkgelegenheidscijfer komt uit op +drie procent. Dat is twee procentpunten hoger dan vorig kwartaal en hetzelfde als voor het eerste kwartaal van 2011.

Werkgevers in de sector Zakelijke dienstverlening zien het nieuwe jaar het meest optimistisch tegemoet. Zij rapporteren bovendien de hoogste sectorverwachting sinds Q2 2009. Verbeterde verwachting
Het netto werkgelegenheidscijfer daar stijgt met vier procentpunten: van +zes procent voor Q4 2011 naar +tien procent voor Q1 2012. Ook in vergelijking met een jaar geleden is de verwachting sterk verbeterd, met negen procentpunten. De somberste netto werkgelegenheidscijfers worden gerapporteerd door werkgevers in de sectoren Productiebedrijven (-zeven procent) en Groothandel, detailhandel & horeca (-twee procent), in beide gevallen een daling met acht procentpunten ten opzichte van Q4 2011. 

Negatieve berichtgeving
Haiko van der Pol, Directeur Marketing & Communicatie van Manpower: "Door alle berichtgeving over de schuldencrisis en over de krimp van de Nederlandse economie in het derde kwartaal van 2011, zou je meer pessimisme verwachten. Het is inderdaad weleens moeilijk om ons te realiseren dat we ondanks de onrust nog steeds in een van de meest welvarende landen van de wereld leven, met een van de laagste werkloosheidspercentages van Europa. In de voor onze economie belangrijke buurlanden België en vooral Duitsland rapporteren werkgevers voor Q1 2012 eveneens positieve netto werkgelegenheidscijfers, respectievelijk +vijf procent en +tien procent. Werkgevers in Nederland hebben echter over het algemeen hun personeelsbestand op orde en baseren hun verwachtingen voor het volgende kwartaal op de realiteit van hun eigen bedrijfsvoering. Tot er weer meer positieve signalen uit de markt komen, zullen werkgevers - om flexibel, snel en concurrerend te blijven - hun inhuur onder controle houden en pas medewerkers toevoegen als ze echt nodig zijn. Deze voorzichtigheid wordt in de Arbeidsmarktbarometer voor Q1 2012 daar weerspiegeld waar bijna negen van de tien werkgevers verwachten geen veranderingen aan te brengen in hun personeelsbestand." 

Sectoren

In zes van de negen Nederlandse sectoren verwachten werkgevers in het eerste kwartaal van 2012 nieuwe medewerkers aan te zullen nemen. Meest positief is zoals eerder genoemd de sector Zakelijke dienstverlening. Een positieve tendens blijkt eveneens uit de cijfers in de sectoren Landbouw, bosbouw & visserij (+vier procent), Bouw (+vier procent), Overheid & maatschappelijke dienstverlening (+drie procent) en Transport, opslag & communicatie (+vier procent). Een daling van het personeelsbestand wordt voorzien in de sectoren Productiebedrijven (-zeven procent) en Groothandel, detailhandel & horeca (-twee procent).
"Het cijfer voor Productiebedrijven evenaart het laagste ooit in die sector sinds de start van het onderzoek in Q3 2003," zegt Van der Pol. "Dit zou onder meer te maken kunnen hebben met de grote voorraden bij veel bedrijven waar vanwege het onzekere economische klimaat te weinig nieuwe orders tegenover staan." 

Regio's

Op het oosten na, waar de werkgelegenheidsverwachting met 3 procentpunten daalt vergeleken met het vorige kwartaal, zijn de Nederlandse regio's min of meer stabiel in hun werkgelegenheidsverwachtingen voor Q1 2012. Het bescheiden negatieve cijfer -een procent uit Q4 2011 wordt in het noorden voor Q1 2012 gehandhaafd; het positieve +drie procent in het zuiden eveneens. In het westen daalt de werkgelegenheidsverwachting nauwelijks: van +een procent in Q4 2011 naar nul in Q1 2012. Het netto werkgelegenheidscijfer van +drie procent in het oosten is weer bijna op het niveau van Q1 2011 (toen was het +vier procent). 

Internationaal

De Manpower Arbeidsmarktbarometer geeft voor Q1 2012 positieve netto werkgelegenheidsverwachtingen aan voor 31 van de 41 landen en gebiedsdelen. In 30 landen en gebiedsdelen zijn de cijfers vergeleken met drie maanden geleden gedaald. Op jaarbasis zijn de verwachtingen in 23 landen en gebiedsdelen lager, maar stabiel of verbeterd in zestien.
De meest positieve werkgelegenheidsverwachtingen worden gerapporteerd door werkgevers in India, Brazilië, Taiwan, Panama en Turkije. Meest pessimistisch is men in Griekenland, Hongarije en Italië, waar het percentage werkgevers dat verwacht hun personeelsbestand te verkleinen hoger is dan het percentage dat verwacht het aantal medewerkers uit te breiden.
In dertien van de 22 EMEA-landen uit het onderzoek worden weliswaar positieve werkgelegenheidsverwachtingen gemeld, maar deze zijn in zeventien landen zwakker dan drie maanden geleden en in elf landen zwakker dan vorig jaar. De beste cijfers in de EMEA-regio komen van werkgevers in Turkije, Israël en Duitsland; de laagste cijfers uit Griekenland en Hongarije. 

Netto werkgelegenheidscijfer

Het netto werkgelegenheidscijfer is een voorspellend cijfer voor de arbeidsmarkt. Het wordt berekend door het percentage werkgevers dat denkt in het volgende kwartaal de personele bezetting te reduceren, af te trekken van het percentage werkgevers dat verwacht de personele bezetting uit te breiden. Het resultaat van deze berekening wordt gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. Een positief netto werkgelegenheidscijfer geeft aan dat het aantal werkgevers met een positieve kijk op de toekomstige ontwikkelingen van hun personele bezetting, groter is dan het aantal werkgevers dat het personeelsbestand verwacht te reduceren. Het netto werkgelegenheidscijfer is dus een indicator van de stemming op de arbeidsmarkt voor het komende kwartaal.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Stap uit de sprookjeswereld en stop het (digitale) zwart-wit-denken
 2020 wordt het jaar van gepersonaliseerd entertainment
 Dit jaar nog geen advertenties op WhatsApp
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkgevers houden personeelsbestand op peil
 Ontwikkelingslanden in 2030 banenmotor voor geschoolde arbeid
 Werkgevers licht positiever over werkgelegenheidsverwachting
 Werkgevers zijn ook begin 2011 positief, maar voorzichtig
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Tips om meer uit e-mail te halen met een CRM-koppeling
Wil je je in 2020 meer focussen op klantengagement? Dan heb je zowel een CRM- als een email marketingsysteem nodig. In dit white paper legt Spotler uit waarom een koppeling zo waardevol is én hoe je dit goed aanpakt. Benieuwd naar de tips?
Download white paper
Lees verder
Personeel inwerken met behulp van een onboard-programma
Waarom kiezen voor een agile werkwijze bij de ontwikkeling van software
Het belang van een goede online marketing partner
reacties
Onbekend maakt onbemind (1) 
Geef uw jaaromzet nog een extra boost met inzet van data  (1) 
De kunst van het complimenteren (4) 
Eén op acht werkenden vindt dat organisatie prima zonder printer kan (2) 
Helft Nederlanders ziet op tegen functioneringsgesprek (1) 
Soft Skills: programmeur moet teamspeler zijn, salesmedewerker coole kikker  (1) 
Loonafspraken voor 2020 hoger dan 2019 (1) 
top10
Waar kandidaten zich aan storen tijdens een sollicitatiegesprek
Driekwart onderschat financiële veranderingen bij nieuwe baan
Hoe moet het uitvoerend-, midden- en topmanagement zich kleden?
Low-code in 2020: hoe om te gaan met de dreigende softwarecrisis?
IT-trends in 2020: hoe AI alle andere trends gaat beďnvloeden
De top-100 snelst groeiende beroepen van de toekomst: Mensenwerk blijft groeien
Posities in zorg overheersen in top tien snelst groeiende banen
Dit jaar nog geen advertenties op WhatsApp
Duurzame kijk op HRM oplossing voor burn-outklachten?
Bedrijven plukken steeds vaker voordelen van mobiele CRM-apps
meer top 10