zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkgevers licht positiever over werkgelegenheidsverwachting

15 juni 2011 - De algemene werkgelegenheidsverwachting onder werkgevers voor de periode juli tot en met september 2011 is licht positiever dan die voor het tweede kwartaal, aldus de nieuwe editie van de Manpower Arbeidsmarktbarometer. Het netto werkgelegenheidscijfer van +vier procent is een procentpunt hoger dan dat voor het tweede kwartaal van 2011. Ook in vergelijking met het derde kwartaal van 2010 bedraagt het verschil een procentpunt.

In zes van de negen sectoren is het netto werkgelegenheidscijfer beter dan een jaar geleden. De vooruitzichten voor werk in alle negen sectoren en in drie van de vier regio's (uitzondering is de regio West-Nederland) zijn positief. Voor deze Arbeidsmarkt-barometer zijn 752 Nederlandse werkgevers ondervraagd. Bescheiden verbetering
"Dit gestaag stijgende voorspellende werkgelegenheidscijfer bevestigt ons beeld van een zich voorzichtig herstellende Nederlandse arbeidsmarkt," aldus Haiko van der Pol, directeur Marketing & Communicatie Manpower Nederland. "Wij verklaren deze bescheiden maar geleidelijke verbetering van het optimisme uit het feit dat Nederlandse werkgevers zich gedurende de recente crisis al bewust waren van de dreigende schaarste aan talent op de arbeidsmarkt; zij waren daarom minder snel genegen om het aantal werknemers te verminderen. De deeltijd-ww heeft ook een belangrijke rol gespeeld. Nu de arbeidsmarkt zich bescheiden verbetert, blijkt dat in Nederland minder grote personeelslacunes moeten worden opgevuld dan in sommige andere landen. Recent onderzoek van ManpowerGroup naar schaarste van arbeidskrachten wereldwijd bevestigt dit. Waar in Nederland zeventien procent van de werkgevers rapporteert moeite te hebben met het vervullen van vacatures, bedraagt dit cijfer voor de Duitse werkgevers 40 procent." 

Sectoren
Werkgevers in de sectoren Nutsbedrijven (+negen procent) en Zakelijke dienstverlening (+acht procent) rapporteren de meest positieve werkgelegenheidsverwachtingen voor het derde kwartaal. Het netto werkgelegenheidscijfer voor de sector Productiebedrijven (+drie procent) is vergeleken met het tweede kwartaal met zeven procentpunten verbeterd en past aldus in de Europese trend waarbij vergeleken met vorig jaar het cijfer voor deze sector in zestien van de twintig landen verbetert. In de sector Bouw daarentegen (+vier procent) is een teruggang zichtbaar met zes procentpunten ten opzichte van het vorige kwartaal. 

Regionale verschillen
Voor het derde kwartaal van 2011 rapporteren de werkgevers in de regio Zuid-Nederland de hoogste werkgelegenheidsverwachting, namelijk +zes procent. In de regio West-Nederland wordt het enige negatieve netto werkgelegenheidscijfer gerapporteerd (-één procent). 

Netto werkgelegenheidscijfer
Het netto werkgelegenheidscijfer is een voorspellend cijfer voor de arbeidsmarkt. Het wordt berekend door het percentage werkgevers dat denkt in het volgende kwartaal de personele bezetting te reduceren, af te trekken van het percentage werkgevers dat verwacht de personele bezetting uit te breiden. Het resultaat van deze berekening wordt vervolgens gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. Een positief netto werkgelegenheidscijfer geeft aan dat het aantal werkgevers met een positieve kijk op de toekomstige ontwikkelingen van hun personele bezetting, groter is dan het aantal werkgevers dat het personeelsbestand verwacht te reduceren. Het netto werkgelegenheidscijfer is dus een indicator van de stemming op de arbeidsmarkt voor het komende kwartaal. 

Internationale verwachtingen
Elders in de wereld wijzen vergelijkingen met het derde kwartaal van 2010 op bescheiden verbeteringen in de belangrijkste landen. De Duitse werkgevers rapporteren het meest optimistische netto werkgelegenheidscijfer (+veertien procent) sinds de start van de crisis. De cijfers voor Canada (+22 procent) en Frankrijk (+zes procent) zijn hoger dan het historische gemiddelde en de resultaten voor Japan (+vijf procent) en voor de Verenigde Staten (+twaalf procent) zijn weliswaar nog lager dan voor de crisis maar wel voorzichtig optimistisch. Vergeleken met het tweede kwartaal verwachten Amerikaanse werkgevers in alle sectoren stabiele of licht verbeterende werkgelegenheidscijfers. Opkomende landen als India (+47 procent) en Brazilië (+37 procent) blijven de hoogste netto werkgelegenheidscijfers wereldwijd rapporteren.
In 35 van de 39 landen en gebiedsdelen die deelnemen aan de Manpower Arbeidsmarkt-barometer zijn de netto werkgelegenheidscijfers voor het derde kwartaal van 2011 positief. In twintig van de 39 zijn de verwachtingen beter dan in Q2 2011. In 24 landen zijn de verwachtingen voor Q3 2011 beter dan voor Q3 2010. De meest positieve verwachtingen worden gerapporteerd door werkgevers in India, Brazilië, Taiwan, Turkije en Singapore. De laagste en enige negatieve voorspellingen worden gedaan voor Spanje, Griekenland, Italië en Ierland.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkgevers zijn ook begin 2011 positief, maar voorzichtig
 Iedereen aan het werk. . . wat nu?
 Werkgevers optimistisch over werkgelegenheid
 Werkgelegenheid bereikt hoogste niveau in twee jaar
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10