zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkgevers zijn ook begin 2011 positief, maar voorzichtig

8 december 2010 - Ook in het eerste kwartaal van 2011 zijn Nederlandse werkgevers positief, maar nog wel duidelijk voorzichtig over de werkgelegenheidsvooruitzichten. Na correctie van seizoensinvloeden komt het netto werkgelegenheidscijfer op een positieve +drie procent, een duidelijke verbetering ten opzichte van het vorige kwartaal en een significante verbetering in vergelijking met het eerste kwartaal van 2010. 

Dit blijkt uit de Manpower Employment Outlook Survey. "De werkgelegenheidsverwachtingen voor het eerste kwartaal zijn ten opzichte van het vierde kwartaal van 2010 verbeterd," zegt Haiko van der Pol, directeur Marketing & Communicatie van Manpower Nederland. "Dit wijst erop dat werkgevers optimistisch gestemd zijn, maar nog wel terughoudendheid zijn in het aannemen van nieuw personeel. Die terughoudendheid zien we met name terug bij de productiebedrijven, waar voor het eerste kwartaal een negatieve outlook is voorspeld van -vijf procent. Mogelijk ligt dit aan de start van het nieuwe jaar en de onzekerheid over de duurzaamheid van het economisch herstel in 2011." Verwachtingen sectoren
Werkzoekenden in de sectoren Landbouw, bosbouw en visserij en Nutsbedrijven (beide +vijf procent) verwachten het komende kwartaal de beste werkgelegenheidskansen. Bij de werkgevers in de sectoren Transport, opslag en communicatie en Groothandel, detailhandel en horeca (beide +vier procent) zijn de vooruitzichten eveneens bemoedigend. Werkgevers in de sector productiebedrijven voorspellen een terughoudend wervingsbeleid voor het eerste kwartaal van 2011, met een netto werkgelegenheidscijfer van -vijf procent. Dit cijfer is op kwartaalbasis gedaald met acht procentpunten maar is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar gestegen met drie procentpunten.
Regionaal hebben werkgevers in Oost-Nederland de meest positieve outlook van +vier procent (stijging van veertien procentpunten ten opzichte van vorig jaar). In Noord-Nederland zijn de vooruitzichten het zwakst met -drie procent. 

Internationale verwachtingen

Aan de werkgeversverwachtingen hebben voor het eerste kwartaal van 2011 voor het eerst Bulgarije, Slovenië en Turkije deelgenomen. Duitse en Zweedse werkgevers rapporteren het meest positieve cijfer in respectievelijk drie en twee jaar tijd. Dit in tegenstelling tot de negatieve outlook in Griekenland, Tsjechie, Oostenrijk, Ierland, Spanje en Roemenie. Daarnaast tonen gegevens voor Italië hogere verwachtingen voor de werkgelegenheid voor het derde opeenvolgende kwartaal, wat leidt tot de eerste positieve verwachting van Italiaanse werkgevers in meer dan twee jaar. Op globaal niveau zijn de werkgelegenheidsvooruitzichten het best in China, India en Taiwan, en het zwakst in Japan, ondanks het feit dat de werkgevers aldaar al vijf kwartalen op rij gestaag betere outlooks rapporteren.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkgevers optimistisch over werkgelegenheid
 Nederlandse steden in middenmoot qua economische groei
 Werkgelegenheid bereikt hoogste niveau in twee jaar
 Nederlandse werkgevers verwachten omslag arbeidsmarkt in derde kwartaal
 
 
reacties
 
Mark  |   | 
9-12-2010
 | 
10:17 uur
Op pagina 9: de cijfers voor AsiaPac en NMZ-Amerika, wordt daar nog 2009 met 2010 vergeleken of is er sprake van een typefout? 2010 ipv 2009, 2011 ipv 2010?

Bedankt,
Mark

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10