zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkgevers houden personeelsbestand op peil

14 september 2011 - De algemene werkgelegenheidsverwachting onder werkgevers voor de periode oktober tot en met december 2011 is minder optimistisch dan die voor het derde kwartaal, aldus de nieuwe editie van de Manpower Arbeidsmarktbarometer. Desalniettemin geven bijna negen van de tien werkgevers aan hun personeelsbestand op peil te houden in het komende kwartaal.

Het netto werkgelegenheidscijfer van +één procent is twee procentpunten zwakker dan het vorige kwartaal en onveranderd vergeleken met het vierde kwartaal van 2010. In zeven van de negen sectoren is het netto werkgelegenheidscijfer gedaald vergeleken met het vorige kwartaal. Voor zes van de negen sectoren is het cijfer ook lager dan dat voor het vierde kwartaal van 2010. Conservatief werkgelegenheidscijfer
"De zich voorzichtig herstellende werkgelegenheidsverwachting van de drie vorige kwartalen lijkt niet door te zetten," aldus Haiko van der Pol, directeur Marketing & Communicatie Manpower Nederland. "Voor dit vierde kwartaal rapporteren de Nederlandse werkgevers cijfers die nog steeds beduidend zwakker zijn dan vóór de financiële crisis van 2009. Een echt negatieve stemming is er overigens niet: voor de meeste Nederlandse sectoren (vijf van de negen) en regio's (drie van de vier) wordt een conservatief maar positief netto werkgelegenheidscijfer gemeld. De tendens is wel minder gunstig dan voor het derde kwartaal van dit jaar. Men maakt duidelijk pas op de plaats om te zien hoe de zaken zich gaan ontwikkelen. De onzekere economische vooruitzichten en de onrust op de financiële markten vanwege onder andere de eurocrisis zijn daar ongetwijfeld debet aan. Ook de Nederlandse cijfers over het dalende consumentenvertrouwen dragen bij aan die afwachtende houding." 

Sectoren

Werkgevers in de sectoren Zakelijke dienstverlening en Mijnbouw & delfstofwinning rapporteren de meest optimistische werkgelegenheidsverwachtingen voor het vierde kwartaal: beide +zes procent. Het netto werkgelegenheidscijfer voor de Zakelijke dienstverlening is twee procentpunten zwakker dan voor Q3 2011, maar twee procentpunten sterker vergeleken met het vierde kwartaal van 2010. Het cijfer voor Mijnbouw & delfstofwinning laat vergeleken met zowel Q3 2011 als Q4 2010 een verbetering van drie procentpunten zien. De minst gunstige werkgelegenheidsverwachting wordt gerapporteerd door werkgevers in de sector Productiebedrijven: -twee procent. Dit cijfer betekent een daling vergeleken met Q3 2011 en Q4 2010 van respectievelijk vijf en twee procentpunten. Voor Nederland belangrijke sectoren als Bouw en Transport, opslag & communicatie rapporteren dalende cijfers vergeleken met zowel Q3 2011 als Q4 2010. 

Regio's

De meest positieve Nederlandse regio is het oosten; met een netto werkgelegenheidscijfer van +zes procent voorzien de werkgevers daar kansen voor werkzoekenden. Het cijfer is een verbetering met twee procentpunten ten opzichte van Q3 2011 én Q4 2010. De noordelijke regio is het minst optimistisch, met een netto werkgelegenheidscijfer van –één procent. Dit cijfer is ten opzichte van Q3 2011 gedaald met twee procentpunten en ten opzichte van Q4 2010 met één procentpunt. 

Internationaal

Werkgevers in India en China verwachten vergeleken met drie maanden geleden een tragere werkgelegenheidsontwikkeling. In Brazilië en Taiwan worden de meest optimistische verwachtingen van alle deelnemende landen gerapporteerd: werkgevers aldaar geven aan dat de werkgelegenheid zich positief blijft ontwikkelen. In de Verenigde Staten daarentegen geven werkgevers aan in het vierde kwartaal voorzichtig te blijven met het aannemen van medewerkers.
De netto werkgelegenheidscijfers dalen in vergelijking met het derde kwartaal van 2011 licht in 21 landen en gebiedsdelen, maar zijn in 20 landen en gebiedsdelen ten opzichte van Q4 2010 verbeterd. In 36 van de 41 deelnemende landen zijn de vooruitzichten voor Q4 2011 positief.
De beste netto werkgelegenheidscijfers voor Q4 2011 worden gerapporteerd door werkgevers uit Brazilië, Taiwan, India, Singapore, Panama, Nieuw-Zeeland, Colombia en Hong Kong. De zwakste voorspellingen gelden voor Griekenland, Italië, Slovenië en Spanje. Israel en Slowakije doen dit kwartaal voor het eerst mee.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 MKB vult verwachte personeelsgroei flexibel in
 Werkgevers optimistisch over werkgelegenheid
 Vertrouwenscrisis bedreigt personeelsbestand
 CEO: crisis voorbij, terug naar hoe het was
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10