zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander wil baas niet als vriend op Facebook

14 december 2011 - Bijna tweederde van de Nederlanders laat zijn baas niet toe als ‘vriend’ op Facebook. Het merendeel van de Nederlanders vindt echter wel dat de baas zijn werknemers mag aanspreken op hoe zij zich presenteren op social media. Vooral vrouwen zijn terughoudend in het delen van persoonlijke informatie via social media. Ook zoeken zij minder snel vacatures via netwerken als LinkedIn.

Dat blijkt uit Het Nationale Werkonderzoek 2011 van JobTrack.nl, uitgevoerd Intelligence Group door  onder 28.153 respondenten. Vrouw houdt werk en privé liever gescheiden
Vrouwen en mensen met kinderen houden werk en privé het meest gescheiden op internet. Het percentage dat de baas niet toelaat als ‘vriend’ op Facebook loopt op naarmate men ouder wordt, tot 75 procent in de leeftijdsgroep van 55 tot 64 jaar. Hoewel de meeste mensen hun baas niet toelaten als ‘vriend’, vindt meer dan de helft van de Nederlanders dat de baas werknemers wel mag aanspreken op hoe zij zich presenteren op social media. Marco de Weerd van JobTrack.nl: "Nederlanders vinden dat een baas vrij veel mag zeggen over de presentatie van werknemers. Maar, je ziet dat er wel een groot verschil is tussen presentatie in social media en presentatie op de werkvloer. Ruim 90 procent vindt bijvoorbeeld dat de baas een werknemer mag aanspreken op zijn persoonlijke hygiëne, een iets minder grote groep vindt dat de baas ook wat te zeggen heeft over (zichtbare) tattoos of piercings. Als je dat vergelijkt is de groep mensen die vindt dat de baas ook iets te zeggen heeft over presentatie op social media eigenlijk relatief klein." 

Vooral man zoekt vacatures via social media

Slechts achttien procent van de Nederlanders zoekt vacatures via social media. Vooral mannen en hoogopgeleiden zoeken op deze manier naar een baan. LinkedIn is hiervoor nog altijd het meest populaire kanaal. "Opvallend is dat vrouwen op alle gebieden terughoudender lijken te zijn dan mannen als het gaat om social media. Bij mannen lopen beide werelden blijkbaar steeds meer in elkaar over en worden alle kanalen gebruikt om zich te profileren," aldus De Weerd.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Juristen voorzien stijging hoeveelheid geschillen
 Nederlanders zijn gerustgesteld dat zij komend jaar de energierekening kunnen betalen
 De beste banen van Nederland voor 2023 vind je in de financiële sector en ICT
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlanders willen geen eeuwig leven op social media
 Kwart Nederlanders 'Facebookt' of 'Hyvet' ook op het werk
 Persoonlijke blog is sterkste troef van baanzoeker
 Facebook is nog vooral een privéaangelegenheid
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
14-12-2011
 | 
11:18 uur
Je baas (leidinggever lijkt me meer 2012) als vriend kan, maar lijkt me geen strak plan in verband met integriteit.
Binnen Agamedes geef je gewoon je baas op als leidinggever en dan is het in een keer duidelijk. Het leuke is dat als je je baas als leidinggever opgeeft, je zelf de kwalificatie ''medewerker'' krijgt, is alles meteen duidelijk.

Werven of solliciteren via de huidige sociale media, tja, ze zijn er niet voor bedoeld en ook niet geschikt voor. Daar brengen we met Agamedes verandering in omdat daar door een 360 graden methodiek zowel het opleuken van CV's en bedrijfsinfo voorkomen wordt.
L.  |   | 
17-12-2011
 | 
09:54 uur
Ik vind Facebook sowieso geen platform voor alles wat maar met je baan te maken heeft, behalve wanneer je wat leuks heb meegemaakt, of er lol in hebt, of lekker geluncht hebt met een collega, feestje, dat soort dingen.
Je kunt niet discreet genoeg zijn met dit soort media, die 300 vrienden hebben ook weer 300 vrienden, een olievlek is er niks bij.
Den Bruut  |   | 
26-03-2012
 | 
23:14 uur
Het wordt tijd dat mensen gewoon doen waarvoor ze zijn aangesteld en dat is werken en dat geldt al helemaal voor bazen en leidinggevenden of hoe de beestjes ook een naam geeft. Anders wegsnoeien. Men heeft teveel tijd om andere dingen te doen dan waarvoor men wordt betaald!! Dus zweep erover!!
Het gaat om productiviteit en resultaatgerichtheid en niet dat gesurf en gegame op dat internet de godganse dag. Europa gaat naar de klote op deze manier! Kijk een keer naar de Chinezen! Die werken tenminste.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Stap over naar de cloud om op de kosten te besparen
reacties
Kwart Nederlanders wil sociale media verwijderen (1) 
Driekwart Nederlanders let dit jaar beter op financiën dan in 2022 (2) 
HR-trends voor 2023: dit staat HR-professionals te wachten (1) 
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (4) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (3) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
top10
Nederland heeft behoefte aan ander leiderschap
Drie HR-tips om werknemers gemotiveerd de winterdagen door te krijgen
Combinatie data, technologie en mensen essentieel voor stimuleren groei
Technologische superioriteit is de belangrijkste onderscheidende factor voor bedrijven
Helft werkend Nederland: de term manager wordt te pas en te onpas gebruikt
Helft werknemers kiest baan op basis van werktijden, arbeidsduur en flexibele tijdsregeling
Nederlanders koplopers in thuiswerken
HEMA, Bol.com en G-Star zijn dé internationale Digital Leaders
Aantal burn-outs stijgt opnieuw
Bijna twee miljoen Nederlanders willen in het buitenland wonen én werken
meer top 10