zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Rol bedrijfsjurist dramatisch veranderd

Amerikaanse toestanden in het Nederlandse bedrijfsleven?

23 maart 2007 - De Nederlandse bedrijfsjurist ervaart een hogere werkdruk dan ooit en zegt dat hun rol internationaler en complexer is geworden. Dit blijkt uit onderzoek van Legal People onder dé 100 eindverantwoordelijke juristen bij Nederlandse topbedrijven.

Tevens blijkt uit dit onderzoek dat bijna 90 procent van de top bedrijfsjuristen in Nederland vindt dat de bedrijfsjurist zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen, ook als dat tegen de wens is van de directie. Opmerkelijk is dat binnen deze groep slechts twintig procent vindt dat de bedrijfsjurist verantwoordelijk moet zijn voor de negatieve consequenties als zijn advies wordt genegeerd.

Amerika


De vraag is of Nederland de kant van Amerika opgaat. Daar kunnen bedrijfsjuristen persoonlijk aansprakelijk gehouden worden indien hun advies niet wordt opgevolgd.

Meerdere claims
Tegelijkertijd moeten bedrijven rekening houden met meer claims: nog meer werk aan de winkel voor de bedrijfsjurist. Dat stelde prof. dr. Jan Joling RA, verbonden aan NautaDutilh, gisteren in zijn oratie als hoogleraar Schadeonderzoek aan de Nyenrode Business Universiteit.
"We moeten er rekening mee houden dat de kosten van schadeclaims de komende jaren zullen stijgen. Daarbij gaat het bovendien vaak om niet zuiver rationele afwegingen, zoals emoties en onzekerheid over de afloop van het proces. Dat vraagt om specifieke managementmethoden, waarvoor nog veel onderzoek nodig is. Met een meer doelmatige sturing van de processen rond schadeclaims kan de procesgang wel sneller en goedkoper."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10