zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Forse stijging Europese beursgangen eind 2009

8 januari 2010 - Europese beursgangen namen toe in het vierde kwartaal van 2009. In totaal waren er 61 Initial Public Offerings (IPO) met een totale waarde van bijna vijf miljard euro. Dat is fors meer dan de 44 IPO's waarmee in diezelfde periode vorig jaar maar 1,2 miljard euro werd opgehaald.

Het betekent ook een forse stijging ten opzichte van het derde kwartaal 2009 toen 44 nieuwe noteringen 1,4 miljard euro opleverden. Dit blijkt uit de IPO Watch Europe Q4 van PricewaterhouseCoopers (PwC). De beursgang van Delta Lloyd was de op één na grootste in Europa. In heel 2009 werd er de helft minder opgehaald met beursgangen dan in 2008. Maar volgens PwC zal het ingezette herstel zich in de eerste helft van 2010 wereldwijd doorzetten. 



Beursgangen

Op de NYSE Euronext waren het afgelopen kwartaal de meeste Europese beursgangen, namelijk dertien met een totale waarde van 1,9 miljard euro. Op Euronext Amsterdam waren er drie beursgangen, namelijk die van Cryo Save Group, Dockwise en Delta Lloyd. De laatste was met één miljard euro tevens de op één na grootste Europese beursgang. De Warschau Stock Exchange (WSE) staat op de tweede plaats met zestien IPO's met een totale waarde van 1,5 miljard euro. De beursgang van het Poolse energiebedrijf Polska Grupa Energetyczna vormde met 1,4 miljard euro de grootste in Europa. De Londonse beurzen waren met 14 nieuwe beursnoteringen met een waarde van 0,95 miljard euro na Euronext en de Poolse beurs goed voor een derde plaats. 

Window of opportunity

Martin Coenen, partner Capital Markets Group bij PricewaterhouseCoopers: "Er is op dit moment duidelijk sprake van een IPO window of opportunity. Wij zien dat diverse bedrijven volop bezig zijn met de voorbereidingen voor een beursgang in 2010. De markt heeft wel te maken met een prijsdruk, omdat kopers het op dit moment voor het zeggen hebben. Vooral institutionele beleggers willen waar voor hun geld." In de eerste helft van 2010 zet het herstel in Europa en in de rest van de wereld door, zo verwacht Martin Coenen. Europa zal echter in vergelijking met de Verenigde Staten en China naar verwachting achterlopen in het herstel. 

NYSE Euronext

Over heel 2009 gemeten was de NYSE Euronext het meest succesvol met 36 beursgangen met een totale waarde van 1,9 miljard euro. De Londense beurzen en de WSE waren tweede en derde met respectievelijk 25 nieuwe beursnoteringen met een waarde van 1,7 miljard euro en 38 IPO's met een waarde van 1,6 miljard euro. In heel 2009 waren er 151 beursgangen in Europa met een waarde van 6,8 miljard. In 2008 waren dat er 337 met een waarde van veertien miljard euro. 

VS en China

Met name in de Verenigde Staten steeg het aantal nieuwe noteringen. In het afgelopen kwartaal waren er 34 nieuwe noteringen met een totale waarde van 11,5 miljard euro tegen 20 beursgangen met een waarde van 4 miljard euro in het derde kwartaal. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2008 was de stijging spectaculair. Toen werd er met slechts drie nieuwe noteringen 0,2 miljard euro opgehaald. In heel 2009 werd er met 68 IPO's 11,5 miljard euro opgehaald. Daarmee waren de Amerikaanse beurzen niet zo succesvol als de Chinese, waar met 170 IPO's maar liefst 42 miljard euro werd opgehaald.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Managers moeten strijd aangaan met financiële markten
 'AEX daalt komende maanden naar kritiek punt'
 Beursherstel zal lang op zich laten wachten
 2008: slechtste beursjaar ooit
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10