zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Het oude ambacht blijkt recessieproof

22 september 2011 - Wie ongeschonden door de recessie wil komen, moet een echt vak gaan uitoefenen. Bij voorkeur in de gezondheidszorg, ambachtsbranche of zakelijke dienstverlening. Ondanks de in de Troonrede uitgesproken kabinetsbelofte met minder ambtenaren te gaan werken, blijken ook de overheid en het onderwijs recessieproof.

 Dat is op te maken uit verschillende arbeidsmarktonderzoeken in combinatie met eigen bevindingen, zo constateerde GoudenGidsBanen.nl. Bovendien maakten de kabinetsplannen op Prinsjesdag duidelijk dat de werkgelegenheid zich goed blijft ontwikkelen in deze sectoren. Het zijn vooral de traditionele vaklieden die hun schouders ophalen bij de economische recessie. Bakkers, slagers, loodgieters en stukadoors blijven nodig, zo blijkt uit de cijfers van deambachtseconomie.nl. Dat juist deze groep werk blijft houden, komt vooral omdat ze de mensen voorzien in de dagelijkse levensbehoeften. Er moet toch worden gegeten en een lekkende gootsteen wordt – wel of geen economische malaise – toch gerepareerd. 



Mensen met een echt beroep zitten goed

Daarnaast zijn er juist veel vakmensen die profiteren van de recessie. Het zijn vooral reparatieambachten als textielreinigers, horlogemakers, zadelmakers, leerbewerkers, kleermakers en schoenmakers die aan het werk blijven. Waarom? Omdat mensen liever iets laten maken voordat ze het vervangen. Daar is immers minder geld voor nodig. De markt voor ambachtslieden ziet er daarmee rooskleurig uit. Bovendien deed Minister Kamp eerder deze maand de voorspelling: "De ambachtseconomie heeft de komende jaren veel nieuwe mensen nodig, dat zijn 250.000 gouden kansen voor mensen die inzet willen tonen. De belangstelling voor vakmanschap en kwaliteit neemt toe in Nederland. Dat is een prima ontwikkeling voor vakmensen met talent, want als je ergens echt goed in bent of je zelf ergens in bekwaamt, word je vanzelf belangrijk voor iedereen." 

Blijven wonen

Omdat de woningmarkt in het slop zit, ontstaat er een toename van het aantal verbouwingen. Mensen willen immers goed blijven wonen. Niet verhuizen, maar wel renoveren. Ondanks de aanhoudende recessie, beleven de timmerlieden, voegers, stukadoors, dakdekkers en glazeniers daardoor in ieder geval het komende jaar nog gouden tijden. Volgens socioloog dr. Bram Peper van de sociale faculteit, afdeling sociologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam krijgen de ‘schuldigen’ van de economische crisis een koekje van eigen deeg: "De recessie treft vooral kenniswerkers, vooral in de financiële sector. Echter, kenniswerkers zijn wel degenen die ambachtslieden inhuren en als de crisis voortduurt, wordt inhuren te duur. Dan gaan de kenniswerkers desnoods zelf aan de slag.’’ Daar vakmanschap een expertise is, hebben juist MBO- opgeleiden met een vakopleiding een streepje voor.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Te veel managers en tijdschrijven slecht voor vakmanschap'
 Topman of –vrouw beroep met meeste status
 Piloot en stewardess meest sexy beroepen
 Interim-manager beleeft gouden tijden
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10