zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijfsgezondheidszorg pakt handschoen op

20 april 2011 - De bedrijfsgezondheidszorg heeft een belangrijke taak bij het vitaal houden van de BV Nederland. Werken maakt immers gezond, dat blijkt uit talloze onderzoeken. Door de vergrijzing wordt een vitale beroepsbevolking belangrijker dan ooit. Daarom sturen verschillende organisaties binnenkort gezamenlijk een brief naar de ministers van SZW en VWS.

Dat is de belangrijkste uitkomst van een door Achmea Vitale georganiseerde rondetafeldiscussie. De 'Brief Van Zeist' is een initiatief van Alexander Korbee, chief medical officer van Achmea Vitale. De ondertekenaars zijn naast Achmea: branche-organisatie Boaborea, beroepsorganisatie NVAB, vakbond FNV, MKB Nederland en TNO Arbeid. Met de brief willen de organisaties een signaal afgeven richting de ministers. Zij maken zich onder meer zorgen over de toegankelijkheid van de bedrijfsgezondheidszorg. Korbee: "Grote groepen werknemers hebben geen toegang tot een bedrijfsarts. Denk bijvoorbeeld aan de ZZP'ers, de uitzendkrachten en aan de honderdduizenden mensen die afhankelijk zijn van een wajong-uitkering." Empowerment

Ook zullen de ondertekenaars in de brief meer aandacht vragen voor empowerment van (zieke) werknemers. Dat levert niet alleen voordelen op voor bedrijven, maar ook aantoonbare besparingen aan zorgkosten. Daarnaast pleiten zij voor meer focus op preventie. Door tijdig klachten te signaleren wordt uitval voorkomen.De ondertekenaars nemen overigens zelf het voortouw om de kwaliteit en vooral ook de kwantiteit van de bedrijfsgezondheidszorg te verbeteren. Ook denken zij na over hoe ze de ontstane negatieve beeldvorming kunnen ombuigen. Zij hopen met de brief te bereiken dat de ministers experimenteerruimte bieden om duurzame oplossingsrichtingen te onderzoeken en dat ze meedenken over mogelijke systeemveranderingen op termijn. 

Onderzoek

De brief komt op het moment dat een door de ministeries van SZW en VWS ingesteld onderzoek zich in de afrondende fase bevindt. Dat onderzoek volgde op een reeks negatieve berichten over het functioneren van de bedrijfsgezondheidssector. Het Leidse adviesbureau Astri onderzoekt onder meer de toegankelijkheid en onafhankelijkheid van de bedrijfsartsen. Eind mei verwachten de ministeries de uitkomsten te kunnen presenteren. Korbee: "Wij zorgen dat de ministers voor die tijd onze brief ontvangen. Ik ben overigens blij dat de rondetafeldiscussie zo constructief was. Alle betrokkenen voelen de noodzaak om van de bedrijfsgezondheidssector een vitale schakel van onze economie te maken."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vage klachten vormen groot probleem op arbeidsmarkt
 Bedrijfsarts wil functie niet splitsen
 Past de werknemersarts in Nederland?
 Conclusie Lagerhuisdebat: Gemiste kansen voor bedrijfsgezondheidszorg?
 
 
reacties
 
Rian@prevent-care.nl  |   | 
24-04-2011
 | 
20:42 uur
Oo hier geldt Preventief verzekeren is goedkoper dan curatief verzekeren.
Uit onderzoek is gebleken dat 1 Euro uitgegeven aan Preventie 10 Euro bespaart op de ziektekosten.

Rian Bruijne
Prevent Care

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10