zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

OV-chip meest beruchte ICT-project uit de Nederlandse geschiedenis

29 november 2011 - De Nederlandse overheid kan ICT projecten niet succesvol afronden. Naast de drie miljard euro aan introductiekosten is het reizen met het openbaar vervoer voor de gemiddelde reiziger alleen maar omslachtiger en duurder geworden. Dat concludeert Lektober journalist en beveiligingsexpert Brenno de Winter in het boek 'Open kaart'.

Dat de OV-chip een van de beruchtste ICT-projecten uit de Nederlandse geschiedenis is, werd de onderzoeksjournalist snel duidelijk nadat hij een diepgaand onderzoek gestart was. Tijdens dit onderzoek legde hij de beveiligingsproblemen, politieke perikelen, tekortkomingen en verborgen donaties van soms miljoenen bloot. De aanleiding, de gevolgen, de bizarre onthullingen en conclusies heeft hij samengebracht in de journalistieke thriller 'Open kaart'. Bestuurlijk rampenverhaal

De Winter laat gedetailleerd zien hoe het kon gebeuren dat het OV-chipproject ruim drie miljard euro heeft gekost en wat een bestuurlijke rampenverhaal het geweest is. Vooral ook nadat het niet meer bij te sturen viel, omdat er meer dan 25 partijen zich tegen de OV-chipkaart aanbemoeiden.
Het onderzoek dat hij met tegenzin begon heeft hem ook persoonlijk geraakt. Persoonlijke offers die eindigden in een strafzaak. Van politieke spelletjes tot hechte vriendschappen, van ongelofelijke blunders tot intens bedreigende en persoonlijke verhalen. 

Enkele opmerkelijke constateringen uit De Winters opzienbarende journalistiek onderzoek: 

Oostindisch doof

Tientallen experts lieten duidelijk horen dat de beveiliging van de kaart niet goed in elkaar zat, maar werden door de vervoersbedrijven volledig genegeerd. "Bestuurlijke arrogantie," noemt De Winter de houding van de vervoersbedrijven op alle adviezen en waarschuwingen van de experts. 'Ze vertrouwen erop dat ze het allemaal zelf weten." 

Trans Link Systems

Het optreden van Trans Link Systems (de joint venture van de vijf grootste OV-bedrijven) was alles behalve projectvriendelijk te noemen. Vooral de gebrekkige communicatie naar de buitenwereld en naar politiek Den Haag toe heeft een sterk aandeel gehad in de falende implementatie van de OV-chipkaart. "Daarnaast viel TLS ook in negatieve zin op doordat ze het onderzoek en de analyse van de beveiliging geregeld tegenwerkten." 

Politieke zondebok
Met veel sympathie zag hij ook hoe, door het inadequate optreden van onder andere Trans Link Systems, minister Huizinga noodgedwongen de verantwoordelijk op zich moest nemen, terwijl zij hooguit politieke verantwoordelijk had. "Politieke spelletjes zonder winnaars." 

Zakelijke chantage

De belangen van de reiziger moeten het afleggen tegen de belangen van de vervoersbedrijven. "De vervoersbedrijven chanteren de boel," vervolgt beveiligingsexpert De Winter. "Alles wat mis gaat is het risico van de klant." Bij het verkeerd overstappen betaalt de klant. Het terugclaimen van het geld is allesbehalve netjes geregeld. De vervoersbedrijven incasseren wel geld, maar nemen totaal geen verantwoordelijkheid. 

Privacy nachtmerrie

Naast de zwakke beveiliging kampte het project ook met wat De Winter 'een privacy nachtmerrie' noemt. Reisgegevens van klanten worden zeven jaar lang opgeslagen, zonder dat inzichtelijk is wat er met die gegevens gedaan wordt. Dat is nu teruggebracht naar twee jaar.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 De opmars van de strategische HR business partner
 Omzet van B2C e-commerce opnieuw groter aandeel van BBP
 Bijna helft logistieke medewerkers niet klaar voor toekomst
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Succes ICT-projecten stijgt, tevredenheid daalt
 Groene IT: veel geschreeuw, weinig daden
 Projectmanagers en consultants zeer gewild in 2010
 ICT-projecten scoren steeds beter
 Kleine teams zorgen voor meer resultaat bij complexe ICT-projecten
 
 
reacties
 
NumoQuest  |   | 
29-11-2011
 | 
20:16 uur
Het moet mij als IT-er in hart en nieren van het hart. Ambtenaren hebben domweg niet de competentie om uberhaupt zich een juist oordeel te vormen van hoe een IT project nu eigenlijk dient te verlopen, de do's en don'ts, en het moet ook worden gezegd dat clubs zoals o.m. CapGemini, Logica, BT en KPN dit ook maar moeilijk over het voetlicht weten te krijgen.

Sterker nog, men gaat er zelfs soms prat op dat men wel met vier vorken tegelijk kan 'schrijven'. Tikt zo lekker aan. Is dit een op zich staand gevoel of idee van een individu? Ik kan u uit eigen ervaring vertellen dat dit niet zo is. IT-ers met 'common sense' en 'kennis van zaken', worden door ambtelijke arrogantie enerzijds en 'aanmerkelijk zakelijke belangen' anderzijds, als 'incompetent' dan wel anderszins ter zijde geschoven.

We hebben het niet over peanuts hier. Vrij recentelijk werd bekend gemaakt dat men afscheid ging nemen van o.m. Diginotar, Cap Gemini en Logica. Hierbij werd dan wel vermeld dat de gemeenschap deze organisaties jarenlang heeft betaald voor ....... tja voor wat?

Geen van deze organisaties is klaarblijkelijk zakelijk onafhankelijk genoeg gebleken een helder, eenvoudig en implementeerbaar project of traject uit te voeren en schuiven uiteraard naar elkaar met zwartepieten.

Hoe dit kan worden opgelost? Heel eenvoudig. Kom met uw concept, noem uw prijs met een vast gehanteerde overhead project marge van 15%.
Hanteer een hele duidelijke boeteclausule en wanneer de ambtenaar niet begrijpt waar het allemaal over gaat, 'Stay the hell away out of the Fucking kitchen!!!!!'

Ik hoop dat ik hier heel duidelijk ben dat dit soort lieden de IT als geheel, in aanzien een galbittere smaak en aanzien geeft maar zichzelf heel goed weten te valideren. Stel deze 'grootheden' maar één vraag. De meest eenvoudige.

''Kunt u mij, non IT-er, in hele eenvoudige bewoording de basis en de principes van IT uitleggen?''

Ik daag u graag uit die vraag te stellen. U krijgt dan van vele kanten een ontzaglijke kwats over u heen die uiteindelijk nergens meer over gaat.

Hanteer een eenvoudige stelregel mijn beste ambtenaar. Als men het u niet kan uitleggen, dan weet u dat u met de verkeerde partij te maken heeft. Er zijn nu eenmaal wetmatigheden waar die grote voornoemde partijen nog nooit van hebben gehoord, maar u ook niet zullen vertellen. Uiteraard niet. Men heeft daar geen belang bij.

En zo eenvoudig is het uiteindelijk. Kan men het u niet uitleggen? Dan weet u dat het geld zal gaan kosten. Heel veel geld. Dat dit geld van de gemeenschap afkomstig is? Zou dat leven tussen de oortjes van de ambtenaren of al die succesvolle IT-ers op die projecten? Vast wel....... denk ik .... of zou het misschien ......


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
De éénjarige opleiding tot Qualified Bedrijfskundige
Leer bedrijfskundige kennis integraal toe passen in complexe en continu veranderende situaties. Een unieke opleiding waar aandacht is voor kennis, vaardigheden én jouw persoonlijke ontwikkeling! Start 29 oktober, download nu de brochure!
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Stuur je medewerkers veilig en voordelig de weg op
Belang van een goede werkgeversverklaring
Waar voldoet een goede website voor jouw bedrijf aan?
De juiste planning voor een feilloze bedrijfsverhuizing
reacties
Omzet van B2C e-commerce opnieuw groter aandeel van BBP (1) 
Hoe kunt u slaaptekort van uw medewerkers oplossen? (1) 
De klant is koning, maar is uw medewerker dat ook?  (1) 
Ultieme teambuilding: met het team op vakantie (1) 
HR-beslisser: starters met traineeship mogen meer verdienen dan starters zonder (1) 
De hoge werkdruk grootste probleem in organisaties (1) 
Luieroorlog lijkt voorbij (1) 
top10
Zeven tips voor sneller burn-out herstel (video)
Hoe weet u of iemand over de juiste mindset beschikt?
Het recept voor de ideale vacature
Duitse graadmeter: wereldwijde recessie zet door
Keuze tips voor de smartphone van de zaak
Verschil levensverwachting hoog- en laagopgeleid groeit
Digitale-competentiekloof schaadt internationale bedrijven
Bedrijven lopen talent mis door taalgebruik in vacatures
Kwart bedrijven ervaart personeelstekort
Klant niet op één bij CFO
meer top 10