zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

ICT-projecten scoren steeds beter

14 september 2009 - ICT-projecten zijn steeds vaker succesvol. Wel is er ruimte tot verbetering, vooral bij de invoering van HRM-, informatie- en CRM-systemen. In slechts zes procent is een ICT-project niet succesvol. De meest succesvolle ICT-projecten zijn Microsoft Office-migraties, systeemmigraties en de invoering van salarissystemen.

Een nieuwe website is nog steeds het meest uitgevoerde ICT-project. Dit blijkt uit de meest recente ICT Barometer van Ernst & Young, een terugkerende peiling onder ruim zeshonderd managers en professionals in het bedrijfsleven en bij de overheid. ICT-projecten die niet (helemaal) succesvol zijn, voldoen in de meeste gevallen niet aan de verwachtingen of zijn uitgelopen qua tijd. Belangrijke aandachtspunten om de kans op succes te vergroten zijn het eerder betrekken van de eindgebruikers, een betere afstemming en beter overleg met de organisatie. Gemiddeld scoren de ICT-projecten binnen de organisatie een 6,8. Opvallend is, dat de tevredenheid niet is gestegen ondanks een minder falen. Risico's
"Het is stuitend om te zien dat ICT-projecten het meeste voortijdig worden beëindigd, omdat ze niet goed lopen," aldus Roel Drost, manager IT Risk & Assurance bij Ernst & Young. "Hiermee nemen organisaties niet een weloverwogen beslissing op basis van de business case als driver tot het welslagen van projecten." Veel organisaties beschikken bovendien niet over een professionele methodiek voor het managen van ICT-projecten en zijn zich onvoldoende bewust van de risico's die hiermee gepaard gaan. Wel zijn de ondervraagden zich bewust van risico's en financiële gevolgen van het niet goed managen van ICT-projecten. 

Portfoliomanagement
Portfoliomanagement is een aanpak voor de classificatie van projecten en programma's ten opzichte van elkaar, op basis waarvan prioriteiten worden gesteld en vervolgacties worden bepaald. Op dit moment maakt 31 procent van de organisaties gebruik van ICT-portfoliomanagement, een kleine stijging ten opzichte van 2008 (27 procent). Dit betreft voornamelijk organisaties met meer dan 500 medewerkers. De respondenten zijn het er in hoge mate mee eens dat portfoliomanagement waarde toevoegt aan organisaties, omdat het bijdraagt aan de verwezenlijking van strategische doelen. Over het algemeen is men tevreden over ICT-portfoliomanagement, hoewel de inrichting in sommige gevallen professioneler kan. "Veel organisaties zoeken naar een goede vorm van portfoliomanagement," stelt Drost. "Het is vaak een kwestie van minder complexiteit in het proces, dat zal leiden tot succes."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kleine teams zorgen voor meer resultaat bij complexe ICT-projecten
 2009: strenge beoordeling ICT-projecten
 ICT-projecten hebben vaker succes, maar het kan beter
 Manager vindt ICT maar hinderlijk
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10