zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Groene IT: veel geschreeuw, weinig daden

2 maart 2010 - Er wordt in de media veel aandacht aan ‘Groene IT’ besteed, maar de vraag blijft: is het realiteit of slechts een modegril? IT Job Board maakte gisteren de resultaten bekend van een Green IT onderzoek dat is uitgevoerd onder 195 ICT-professionals. In het onderzoek werden de ICT-professionals gevraagd naar hun visie op Green IT en de ‘groene’ initiatieven van hun bedrijf.

Uit het onderzoek komt naar voren dat een overweldigend percentage van de ondervraagden, maar liefst 91 procent, van mening is dat bedrijven hun verantwoordelijkheden moeten nemen met betrekking tot het milieu. Toch geeft meer dan de helft (54 procent) van deze 91 procent aan dat in tijden van economische crisis, het overleven van de organisatie belangrijker is dan het milieu. 



Green IT initiatieven

Hoewel IT professionals aangeven veel waarde te hechten aan Green IT, is minder dan twintig procent van de ondervraagden daadwerkelijk werkzaam binnen een organisatie waar reeds een strategie is geïmplementeerd. Het aantal bedrijven dat momenteel nadenkt om een Green IT strategie te ontwikkelen en implementeren komt daarnaast ook maar net boven de twintig procent uit. En meer dan de helft van de ondervraagden (60 procent) antwoord dat hun bedrijf niets doet, dan wel van plan is iets te ondernemen op het gebied van Green IT. 

Budgetbeperkingen

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat beperkingen in het budget de nummer één reden is voor bedrijven om geen Green IT strategie te implementeren. Opvolgend worden de prioriteit van andere projecten (dertien procent) en het gebrek aan tijd (elf procent) als belangrijke redenen om niets met Green IT te doen, genoemd. 

Virtualisatie

De initiatieven van bedrijven met een Green IT strategie richten zich in de meeste gevallen op virtualisatie. Andere initiatieven zijn het terugdringen van het aantal zakenreizen (negentien procent) en de introductie van video conferencing (veertien procent) in plaats van de traditionele face-to-face meetings. 

Milieu en kostenbesparing

Een verrassende uitkomst van het onderzoek heeft betrekking op de beweegreden van bedrijven om een Green IT strategie aan te nemen. Hoewel men zou verwachten dat de voornaamste reden voor een bedrijf daadwerkelijk de bescherming van het milieu is, blijkt niets minder waar. 35 Procent van de ondervraagden geeft namelijk aan dat met name kostenbesparingen hun bedrijf bewegen groener te denken. Slechts acht procent geeft aan dat de bescherming van het milieu hen over de streep heeft getrokken om een Green IT strategie te ontwikkelen en implementeren. 

Wie heeft de verantwoordelijkheid?

Op de vraag welke afdeling binnen het bedrijf het voortouw zou moeten nemen om bijvoorbeeld het energieverbruik te verlagen, geeft het overgrote deel van de ondervraagden aan dat de ICT-afdeling hierin leidend zou moeten zijn. Daarnaast geeft iets meer dan de helft aan dat de overheid initiatieven van bedrijven ter bevordering van het milieu zouden moeten aanmoedigen en ondersteunen door bijvoorbeeld de verstrekking van subsidies en financiële beloningen. 

Belangrijk onderwerp
Peter Healey, sales director bij IT Job Board.nl zegt: "Kijkend naar de resultaten van het onderzoek, kunnen we concluderen dat ICT-professionals Green IT wel degelijk een belangrijk onderwerp vinden, maar dat op dit moment veel bedrijven hier geen concrete actie op ondernemen door gebrek aan budget en de prioriteit van andere projecten. Het lijkt erop dat het momenteel met name veel woorden zijn, maar nog relatief weinig daden." <

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Groene ICT groeit door crisis
 IT-manager wil best 'groen' zijn
 Vier groene manieren om IT-kosten te besparen
 Goed printbeleid bespaart geld en papier
 
 
reacties
 
Civile  |   | 
2-03-2010
 | 
09:59 uur
Ik zucht hier maar weer eens. Green IT????? Welke idioot heeft dit weer eens bedacht? Geef eerst maar eens een hele goede en duidelijke definitie van 'Green IT' en aan welke voorwaarden die dan wel niet zou moeten voldoen. Virtualisatie als voorbeeld? Laat ik hier dan het volgende eens naar voren brengen. Wanneer het gros nog niet eens in staat is op economische wijze IT te implementeren, jawel, zelfs 'as we speak', dan is het geneuzel over Green IT dom gewauwel in de marge.

Ik geef u enkele voorbeelden;

Waar is de KA uiteindelijk voor ontworpen?

Juist, om administratieve zaken en vastleggingen te vereenvoudigen, te versnellen en meer te kunnen doen met minder FTE. Is dit ook wat er gaande is? Dat is namelijk de basale gedachte van een juiste IT implementatie. Dat je dat dan plots Green IT zou moeten gaan noemen, is de idioterie ten top.

Excusez moi, voor deze stelligheid.

Wil je kosteloos Green IT implementeren en vervolgens nog eens enorme besparingen bewerkstelligen? Misschien dan even twee tips.

De Paperless Office. IT is daarvoor het ge-eigende platform dat te bewerkstelligen. Het kost niets meer dan elke werkneem[st]er er op te wijzen beter gebruik te maken van de bestaande IT. Uw besparingen? Afhankelijk van de grootte van organisatie gaat het vanaf enkele duizenden euri per jaar tot vele tonnen.

Wat te denken van iets anders? All in one apparatuur? In plaats van het woud aan printers, die je nog steeds in vele organisaties tegen komt. Besparingen? Eveneens vele duizenden euri.

Kom alsjeblieft niet aan met zoiest als Green IT wanneer men klaarblijkelijk nog enorme winsten kan behalen met vereenvoudiging van de huidige KA IT infrastructuur. Want dan heeft men overduidelijk het concept en de bedoeling van KA nog niet helemaal begrepen.

Dat is iets waar dit artikel dan ook overduidelijk blijk van geeft. Jammer maar wel realiteit.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10