zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

IBM is het best geleide bedrijf ter wereld

29 november 2011 - IBM, General Mills en Procter & Gamble zijn de best geleide bedrijven ter wereld. Een vergelijking tussen de 25 geselecteerde ‘Global Top Companies for Leaders’ met meer dan 470 bedrijven overal ter wereld wijst uit dat bedrijfsstrategie en leiderschapsstrategie nauw met elkaar zijn verbonden. Er is een duidelijk verband tussen het investeren in leiderschap en de financiële resultaten van een bedrijf.

Dat blijkt uit ‘s werelds meest uitgebreide leiderschapsstudie ‘Top Companies for Leaders 2011’ van Aon Hewitt. Aon Hewitt stelde de lijst op in samenwerking met The RBL Group en FORTUNE Magazine.


"De winnaars van dit jaar zijn door een panel van onafhankelijke deskundigen geselecteerd en gerangschikt, op basis van criteria als leiderschap in de praktijk, leiderschapscultuur, de financiële prestaties en de reputatie van het bedrijf," zegt Gordon Busch, Senior Consultant Talent en Reward bij Aon Hewitt. "Alle Global Top Companies hebben een duidelijke business case opgesteld, waarin het investeren in leiderschap strategisch verankerd is." Van de Top Companies zegt bijna 85 procent dat hun leiders kunnen uitleggen hoe de investering in leiderschap de financiële prestaties beïnvloedt, bij de andere onderzochte bedrijven is dat slechts 54 procent. 

Kenmerken van goed leiderschap

"Sommige organisaties falen met effectieve leiders, maar met ineffectieve leiders falen alle organisaties," zegt Pete Sanborn, wereldwijd verantwoordelijk voor Talent en Reward bij Aon Hewitt. "Leiders creëren een visie en geven de toon aan. Sterke leiders zijn betrokken bij hun personeel. Organisaties kunnen een koers uitzetten en speciale processen en structuren formuleren die tot succes moeten leiden, maar als het management deze activiteiten niet actief ondersteunt of ze niet duidelijk onder woorden kan brengen, vinden ze geen gehoor, wat leidt tot een gebrek aan focus in de organisatie. Een allesomvattend programma voor leiderschap is een van de belangrijkste voorwaarden voor financieel succes."
Dave Ulrich, partner van The RBL Group en hoogleraar aan de Ross School of Business van de University of Michigan voegt daaraan toe: "Leiderschap is niet meer alleen gericht op werknemers. Goede leiders maken ook de verwachtingen van hun klanten, investeerders en de gemeenschap waar. Wanneer de verwachtingen van de klant bepalend zijn voor het gedrag van leiders, ontstaat er duurzaam leiderschap." 

Meten van effectiviteit

Een ander kenmerk van de Top Companies is dat zij de effectiviteit van hun leiderschapsontwikkelprogramma’s meten. Deze resultaten gebruiken ze om te beoordelen of ze een pool van potentiële leiders hebben. Terwijl alle Top Companies hun opvolgings-programma’s evalueren gebeurt dit maar in 48 procent van de gevallen bij de overige bedrijven. De Top Companies evalueren ook veel beter of en hoe ze toptalent kunnen vasthouden. Hetzelfde geldt voor onderzoek naar de vraag in hoeverre belangrijke functies worden opgevuld met interne kandidaten. 

Global Top Companies for Leaders

Hieronder staat de lijst met de Top 25 Global Top Companies for Leaders.
1. IBM
2. General Mills, Inc.
3. The Procter & Gamble Company
4. Aditya Birla Management Corporation
5. Colgate-Palmolive Company
6. Hindustan Unilever
7. ICICI Bank Limited
8. McDonald’s Corporation
9. Whirlpool Corporation
10. PepsiCo, Inc
11. General Electric Company
12. Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA)
13. Natura Cosmeticos S.A
14. Deere & Company
15. 3M Company
16. Eli Lilly and Company
17. McKinsey and Company
18. L'Oreal
19. Unilever plc
20. Siemens AG
21. Intel Corporation
22. China Vanke Co., Ltd.
23. Wipro Ltd.
24. Bharti Aritel
25. Novartis AG

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Leiderschap als ‘moderne krijgskunst’
 Herstel vertrouwen vraagt daadkrachtig en verantwoord leiderschap
 Slecht leiderschap ondermijnt organisatie
 Leiderschapsontwikkeling? Alleen als die transparant is
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10