zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Herstel vertrouwen vraagt daadkrachtig en verantwoord leiderschap

3 oktober 2011 - Het herstellen van het vertrouwen op de financiële markten vraagt naar de mening van PwC om verantwoord en daadkrachtig leiderschap. Zo liet PwC weten bij de presentatie van de resultaten over het boekjaar 2010/2011. PwC hoopt dat op korte termijn de weg terug gevonden zal worden naar bestendig vertrouwen als basis voor een duurzame groei.

"Naar onze waarneming zijn de onderliggende economieën sterk genoeg om op korte en middellange termijn de gevolgen van de recente ontwikkelingen te absorberen," aldus bestuursvoorzitter Robert Swaak van PwC. "Wel zien wij voor de kortere termijn een groeivertraging. Om grotere schade op langere termijn te voorkomen zijn de komende maanden cruciaal. Centraal daarbij staat de vraag of het met name politici lukt om op uiteenlopende fronten, zowel in Nederland, Europa als de VS, de stappen te zetten die essentieel zijn om het vertrouwen te herstellen. Dat vraagt om een leiderschap van (internationale) politici, financiële en maatschappelijke leiders, dat gekenmerkt wordt door het nemen van verantwoordelijkheid, het vasthouden aan langere termijnvisies en het over de eigen grenzen heen durven te stappen in de huidige complexe en geglobaliseerde samenleving. Wij realiseren ons dat dit in de huidige politieke constellatie geen sinecure is en dat van politici dan ook veel gevraagd wordt. Niet alleen de aanpak van de Eurocrisis maar ook het gezond maken van de overheidsfinanciën en het verbeteren van het vestigingsklimaat, gericht op de werkgelegenheid en de kenniseconomie, vragen om daadkracht," aldus Swaak. 



Solide overheid
Ondernemingen zijn gebaat bij een solide, consequente en respectvolle overheid. Robert Swaak: "Het bedrijfsleven is de afgelopen jaren met teveel wijzigingen, zoals recent op belastingsgebied, geconfronteerd. Dit, in combinatie met onder andere de sterk oplopende lasten, draagt niet bij aan een aantrekkelijk en innovatief economisch klimaat. Wij steunen dan ook het voornemen van het kabinet te focussen op een geselecteerd aantal topsectoren. In het bijzonder het thema 'Hoofdkantoren' vinden wij daarbij van groot belang. Hoofdkantoren zijn zeer belangrijk voor het imago van Nederland als competitief vestigingsland. Een aantrekkelijk vestigingsklimaat is niet alleen van groot belang voor de werkgelegenheid. Maar ook voor de verdere uitbouw van onze kenniseconomie waardoor wij een aantrekkelijk land blijven voor hoogopgeleide ambitieuze professionals. Wij hopen dat het topsectorenbeleid kan rekenen op brede steun in het parlement en in de komende jaren op consistente wijze kan worden uitgebouwd." 

Brussel
Swaak: "Onze zorgen betreffen vooral 'Brussel'. Enerzijds de onmacht om de Eurocrisis adequaat te beteugelen. Anderzijds de voorstellen die daar circuleren over de auditmarkt. Op basis van hetgeen in de pers staat, hebben wij de indruk dat de concept voorstellen een aantal onderdelen bevatten - waaronder de joint audit en de verplichte accountantsroulatie -) die in onze ogen de kwaliteit van de accountantscontrole niet aantoonbaar verbeteren. Daar waar juist nu zekerheid en rust dringend gewenst zijn op de financiële markten, zorgen dergelijke voorstellen alleen maar voor onzekerheid en onrust met alle negatieve gevolgen van dien. Hopelijk blijkt, als de voorstellen van de Franse Eurocommissaris Barnier in november gepresenteerd worden, dat de Europese Commissie heeft geluisterd naar alle commentaren tijdens de openbare consultatieronde."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CFO's ondanks economisch zwaar weer optimistisch over expansie
 ‘Vertrouwen als uitgangspunt is niet soft’
 Consumentenvertrouwen in economie neemt weer af
 33 adviezen om vertrouwen te herstellen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10