zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Slecht leiderschap ondermijnt organisatie

3 augustus 2011 - De kwaliteit van het leiderschap in Amerikaanse organisaties is slecht en het wordt er niet beter op. Komt nog bij: bedrijfsleiders smoren creativiteit en innovatie in de kiem en houden nieuwe manieren van zaken doen tegen omdat ze te risicomijdend en te gefocust op hun eigen positie zijn. Dat is de harde conclusie uit de zesde editie van de Global Leadership Forecast, een tweejaarlijks onderzoek van Development Dimensions International (DDI).

Dit jaar was ook Gary Hamel met zijn Management Lab betrokken bij het onderzoek naar factoren die bepalen hoe de managementcultuur binnen organisaties zich ontwikkelt. De belangrijkste ontdekking: organisatiemodellen en –processen veranderen, maar leiderschap nauwelijks. Onvoldoende
Het leiderschap in de meeste organisaties kreeg een dikke onvoldoende. Slechts een kwart van de HR-professionals noemt het leiderschap binnen hun organisatie goed of uitstekend en slechts een derde van de leidinggevenden gaf zichzelf en hun collega’s een goed cijfer. Deze uitkomsten komen overeen met de onderzoeksresultaten van twee jaar geleden. Er lijkt dan ook weinig vooruitgang geboekt, ondanks de focus op leiderschap van de laatste jaren. 

Toekomstig leiderschap
Er is eveneens weinig vertrouwen in de kwaliteit van het leiderschap voor de toekomst – een groot punt van zorg nu de babyboomers langzaam maar zeker met pensioen gaan. Slechts achttien procent van de ondervraagden denkt dat er in hun organisatie nu al goede toekomstige leiders rondlopen – in de VS is dit zelfs maar veertien procent. Een fundamenteel probleem hierbij is de slechte successieplanning. Minder dan de helft van de organisaties kent procedures om talent te identifcieren en nog minder (37 procent) heeft procedures om dit talent te ontwikkelen. Beide cijfers zijn gedaald ten opzichte van 2009. Opvallend is dat het ‘identificeren en ontwikkelen van talent’ als een van de belangrijkste vaardigheden van het management genoemd wordt, terwijl dat vroeger niet zo was. Dit kan verklaten waarom vier van de tien huidige leidinggevenden toegeven niet goed op dta gebied te zijn. Zij zijn hier immers ook niet op geselecteerd. 

Innovatie VS blijft achter
DDI ontdekte ook belangrijke tekortkomingen op een ander essentieel gebied: innovatief vermogen.  Hoewel innovatie genoemd wordt als een van de belangrijkste succesfactoren, hebben Amerikaanse bedrijven – in vergelijking met andere landen - de afgelopen jaren het minst geïnvesteerd in innovatie. De helft van de directeuren en managers vindt van zichzelf bovendien dat ze slecht zijn in het stimuleren van creativiteit en innovatie. Dit kan deels verklaard worden uit het feit dat eigenschappen als risicomijdend gedrag, wantrouwen en afhankelijkheid juist nodig zijn om te overleven in economisch slechte tijden. Eigenschappen die de organisatie door de recessie hebben geholpen, staan nu de nodige innovatie echter in de weg. Ook rigide en hiërarchische organisatiestructuren spelen hierbij een beperkende rol.


Bron: Management Issues
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Noord-Europese manager creëert warm werkklimaat
 Leiderschapsontwikkeling? Alleen als die transparant is
 'De leiders van de toekomst zijn bekend'
 Nieuwe generatie leiders is in opmars
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10